Ga naar de inhoud

(Lat.Am) Anti-mijnbouwactivisten vermoord

Verschillende milieuactivisten in Latijns Amerika zijn de afgelopen weken vermoord in de strijd tegen transnationale mijnbouwbedrijven. Een vertaling en bewerking van een bericht op indymedia UK.

2 min leestijd
mijnbouw

Op 26 december werd Dora Alicia Recinos Sorto de derde die vermoord werd in een golf van geweld tegen milieuactivisten die actief zijn in de provincie Cabañas in El Salvador. Daar verzetten bewoners zich tegen de heropening van een goudmijn van een Canadees bedrijf, Pacific Rim. Dora Alicia was lid van het Milieu Comité van  Cabañas en was actief geweest in verzet tegen de mijn. Ze was acht maanden zwanger toen ze doodgeschoten werd en haar tweejarige zoon werd ook gewond bij de aanval.

De moord is zes dagen geschied nadat  Ramiro Rivera Gomez werd doodgeschoten, vicepresident van hetzelfe comité, op wie in augustus al een keer een aanslag werd gepleegd. Hij overleefde die toen met acht kogels in het leeftijd.. In juni werd  Gustavo Marcelo Rivera Moreno, een andere milieuactivist, gemarteld en gedood. Veel andere leden van de gemeenschap hebben doodsbedreigingen ontvangen, waaronder jongerenwerkers en medewerkers van de lokale gemeenschapszender Radio Victoria. De lokale priester  Luis Quintanilla ontsnapte aan een poging om hem te ontvoeren.

Het verzet tegen de mijn is voornamelijk vanwege de vervuiling die het delven van goud veroorzaakt, onder meer door het gebruik van het zeer giftige arseen. Omwonenden vrezen vervuiling van het water en de landbouwgrond, waarvan ze volledig afhankelijk zijn.

In Mexico werd Mariano Abarca Roblero op 27 november doodgeschoten voor zijn huis in Chicomuselo in Chiapas. Hij was actief tegen de barium-mijn Blackfire, een door de Wereldbank gefinancierde oppervlaktemijn. Ook dit is een Canadees bedrijf. Enkele dagen voor hij vermoord werd had Roblero een aanklacht ingediend tegen twee werknemers van het bedrijf, omdat ze gedreigd hadden hem dood te schieten als hij niet zou stoppen met activiteiten tegen het bedrijf..

Meer info over de moorden in El Salvador:
link en nog een link
radio
Over Ramiro Rivera
Solidariteitscomite Cispes.
Share
Waves of Change.
Bericht op Duitse indymedia
Moord in Chiapas
video Democracy Now!.