Ga naar de inhoud

Landelijke staking basis- en voortgezet onderwijs, 6 november 2019 Den Haag

Meer loon, meer collega’s en minder werkdruk

2 min leestijd

(Door AOb, via solidariteit.nl)

De AOb en de andere onderwijsbonden roepen op tot een landelijke staking. Het leraren- en schoolleiderstekort is zo groot dat dagelijks klassen naar huis worden gestuurd. Vandaag (27 september 2019) werd zelfs bekend dat een school in Amsterdam – definitief moet sluiten. Ook in het voortgezet onderwijs loopt het docententekort op.

Leerlingen komen te kort als ze niet de aandacht krijgen die ze verdienen, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. We hebben echt veel meer collega’s nodig. En om dat te bereiken moet het werk weer aantrekkelijk worden.

Het is er op of er onder

Vlak voor de zomer eisten de vakbonden en werkgevers al een noodpakket van ruim 420 miljoen euro voor het primair en voortgezet onderwijs. Dat was een eerste stap naar een brede investering in het hele onderwijs, dus ook voor het mbo en hoger onderwijs. Tijdens de algemene politieke beschouwingen werd echter duidelijk dat dit kabinet niet wil investeren in onderwijs.

Om een duidelijk signaal aan de politiek af te geven, demonstreren we op 6 november, wanneer de onderwijsbegroting wordt behandeld in de Tweede Kamer, zegt Verheggen. Dat is dit jaar de ‘laatste kans’ om extra geld voor het onderwijs los te krijgen. Het is er op of er onder.
Van onze leden geeft 90 procent aan te willen staken. Laten we massaal het werk neerleggen om te zorgen dat het onderwijs en de leerlingen krijgen wat ze verdienen. Voordat er nog méér scholen moeten sluiten.
Ook de Algemene Vereniging van Schoolleiders roept haar leden op tot staking. Kom naar Den Haag en volg live de discussie of de speciale uitzending.