Ga naar de inhoud

Landelijke demonstratie Vluchtelingen Welkom!

(Zondag 13 augustus, Dam Amsterdam 14:00, de internationale actiedag is op zaterdag 12 augustus, maar omdat dan al een demonstratie voor behoud van de zorg in Amsterdam was gepland, is deze demonstratie een dag verschoven…) Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. Het grootste deel wordt opgevangen in buurlanden, een klein deel probeert naar Europa te komen. Met vreselijke gevolgen. Dit jaar zijn er al 2.500 vluchtelingen omgekomen aan de grenzen van Fort Europa.

2 min leestijd

De mensen zijn op de vlucht voor oorlog, armoede en klimaatverandering die vaak mede door Europese landen zijn veroorzaakt. We schamen ons voor de manier waarop nu vluchtelingen in Nederland worden behandeld. Ze lopen het risico om weer teruggestuurd te worden naar hun herkomstland of naar het land van aankomst in Europa. En vluchtelingen die terug moeten, maar dit niet kunnen, eindigen op straat of in de cel. Dit moet stoppen. Wij willen menswaardige opvang voor iedereen!

Er zijn al vele tientallen hartverwarmende burgerinitiatieven om de vluchtelingen te helpen, maar we moeten ook onze stem aan de politiek laten horen. De EU ministers komen op maandag 14 september in Luxemburg bijeen om te praten over de situatie rond vluchtelingen. In heel Europa gaan burgers in het weekend daar aan voorgaand de straat op om te demonstreren voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid.

Investeringen in bijvoorbeeld zorg en betaalbare huurwoningen zijn nodig om meer mensen in Nederland op te vangen. Hiervoor is geld genoeg. Wij doen daarom een beroep op onze regering om meer vluchtelingen in Nederland op te nemen en samen met andere EU-landen te zorgen voor veilige vluchtroutes naar Europa.

Vluchtelingen Welkom!

————-

Aanvulling: zie ook:

(Den Haag 12 sept.) Nederlandse Mars voor de Vluchtelingen, https://www.indymedia.nl/node/29371

(Den Haag 15 sept.) Blokkade Ministerie Veiligheid en Justitie – Stop Deportations!, https://www.indymedia.nl/node/29428

(Gouda/Stolwijk) 17 september: Lawaaidemo bij gezinsgevangenisbouwer De Vries en Verburg, https://www.indymedia.nl/node/29343 .