Ga naar de inhoud

Laat Afrin geen nieuwe Kobane worden: dringende verklaring van academici en activisten

Wij, de ondergetekende academici en mensenrechtenactivisten, dringen erop aan dat de leiders van Rusland, Iran en de VS ervoor zorgen dat de soevereiniteit van de Syrische grenzen niet door Turkije wordt geschonden en dat de bevolking van Afrin in Syrië in vrede mag leven. (Onderaan een update van de situatie nu in Afrin)

10 min leestijd

Engelstalig origineel

Afrin, waarvan de bevolking overwegend Koerdisch is, is een van de meest stabiele en veilige regio’s in Syrië. Met zeer weinig internationale hulp heeft Afrin zoveel Syrische vluchtelingen opgenomen in de afgelopen vijf jaar dat de bevolking is verdubbeld tot 400.000. Afrin wordt nu omringd door vijanden: door Turkije gesteunde jihadistische groeperingen, Al Qaida en Turkije.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan  heeft gedreigd de Koerdische partners van het Amerikaanse leger aan te vallen – de Koerdische YPG of Eenheden voor Volks Verdediging – waarmee de VS een alliantie had gevormd tegen ISIS. Turkije beschuldigt de YPG ervan ’terroristen’ te zijn, ondanks het lange trackrecord van de YPG van het opzetten van lokale democratische regeringsraden in elk van de steden die het van ISIS heeft bevrijd en de herhaalde verklaringen dat het geen interesse heeft in Turkije en alleen wil functioneren als een verdedigingsmacht voor Syrische Koerden en andere etnische groepen die wonen in de Democratische Federatie van Noord-Syrië (DFNS), ook bekend als “Rojava”, waaronder Afrin.

Turkije heeft een enorme militaire macht aan de grens met Afrin samengebracht en president Erdogan heeft beloofd het door de Koerdische overheid gecontroleerde kanton met volle kracht aan te zullen vallen, waarmee een vreedzame enclave zal worden vernietigd  en duizenden burgers en vluchtelingen in gevaar worden gebracht, allemaal op zoek naar zijn vendetta tegen de Koerden.

Een dergelijke aanval tegen de vreedzame burgers van Afrin is een flagrante daad van agressie tegen een vreedzame en democratisch bestuurde regio en bevolking. Turkije kan zo’n aanslag niet uitvoeren zonder de goedkeuring van Rusland, Iran en Syrië – en zonder het niet handelen door de VS om het te stoppen. Het Koerdische volk heeft het verlies geleden van duizenden jonge mannen en vrouwen die zich bij de YPG hebben aangesloten, en de YPJ-vrouwenmacht om de wereld van ISIS te verlossen. De VS en de internationale gemeenschap hebben een morele plicht om nu achter het Koerdische volk te staan. We roepen Amerikaanse functionarissen en de internationale gemeenschap op om Afrin’s stabiliteit en veiligheid te garanderen en verdere Turkse agressie te voorkomen vanuit Syrië en over de Syrische grens heen.

Getekend door:

Noam Chomsky, MIT Professor Emeritus
Michael Walzer, Institute for Advanced Study, Princeton University, Professor Emeritus
Charlotte Bunch, Distinguished Professor of Women’s and Gender Studies, Rutgers University
Todd Gitlin, sociologist and Chair, PhD Program in Communications, Columbia University
David Graeber, Professor of Anthropology, London School of Economics
Nadje Al-Ali, Professor of Gender Studies, SOAS University of London
David Harvey, Distinguished Professor of Anthropology and Geography, CUNY Graduate Center
Michael Hardt, political philosopher and Professor of Literature, Duke University
Marina Sitrin, Assistant Professor of Sociology, SUNY Binghamton
Ann Snitow, activist and Associate Professor, New School
Bill Fletcher, Jr., former President of TransAfrica Forum
David L. Phillips, Director, Program on Peace-building and Rights, Columbia University
Joey Lawrence, photographer and filmmaker
Meredith Tax, writer and organizer, North America Rojava Alliance (NARA)
Debbie Bookchin, journalist and author, NARA

————

Aanvulling :

Kurdistan solidarity

Urgent news from Afrin, Rojava

Dringend nieuws uit Afrin, Rojava

Update van Hawzhin Azeez van de Kobane Reconstruction Board in Rojava

bron

Illustratie van Kurdistan Solidarity Network

In het afgelopen uur heeft de luchtmacht van Erdogan Afrin aangevallen en gebombardeerd. Kameraden in het gebied hebben melding gemaakt van meer dan 72 vliegtuigen over Afrin en bombardementen zonder onderscheid. Kameraden bevestigen ook dat er directe conflicten zijn ontstaan met door Turkije gesteunde terroristische groeperingen. Twee tanks zijn veroverd door de SDF / YPG / YPJ en velen van de terroristische groeperingen zijn gedood en gevangen genomen; maar er zijn ook een aantal gewonden en martelaars aan onze kant.

Ruim twee jaar lang hebben Erdogans vliegtuigen de provincies van Afrin gebombardeerd, tientallen dorpen verwoest en nog meer onschuldige burgers afgeslacht. Wekenlang heeft Erdogan nu gedreigd om Afrin aan te vallen, en heeft nu eindelijk de stap gezet om een directe oorlog te voeren met de SDF / YPG / YPJ-troepen. Uit rapporten blijkt dat de Russische troepen zich uit Afrin hebben teruggetrokken om Turkije in staat te stellen rechtstreeks vrij te handelen. Rapporten bevestigen ook dat Turkije duizenden (leden van) terroristische groeperingen heeft binnengereden om Afrin over te leveren en een volledige blokkade op te leggen. Het is cruciaal om te beseffen dat Turkije het centrum van de stad heeft aangevallen – een directe aanval tegen onschuldige burgers. Een onbekend aantal van hen is gewond en gedood.

Het moreel is hoog in Kobane. We moedigen onze helden met veel vertrouwen aan; en we geloven dat tegen alle verwachtingen in we zullen winnen tegen het op één na grootste leger van de NAVO, tegen de vliegtuigen die bombarderen, tegen alle redelijkheid en alle logica in dat het hart van Rojava – zijn democratische en gendergevende ziel – zal slagen; zoals we slechts drie jaar geleden deden met Kobane.

Voor Koerden is dit een bijzonder pijnlijke en traumatische tijd nu we geconfronteerd worden met een andere ‘Kobane’. Maar dit is geen tijd om in paniek te raken. Dit is geen tijd om overweldigd te worden door de zwaarte van weer een ongewenste oorlog voor onze deur. Dit is een tijd om terug te denken aan de onmetelijkheid en de baanbrekende moed die slechts drie jaar geleden de wereld opschudde met de kracht van 10 op de schaal van Richter. Het is tijd om te onthouden dat onze jonge vrouwen het spervuur van aanvallen van duizenden ISIS-strijders doorstonden die gewapend waren met de beste geroofde en geleverde zware wapens – toen ze duizenden Yezidi-vrouwen en -meisjes bevrijdden en het patriarchaat ontmantelden. Het is tijd om de Arin’s en Dastina’s en Zilan’s te herdenken. Het is tijd om te onthouden dat er alleen in Kobane families zijn met meer dan 17 martelaren – wat het idee versterkt dat we alles zullen doen, koste wat het kost om Koerdistan te verdedigen, vrijheid te verdedigen, democratie te verdedigen en alles wat heilig is in een wereld die verscheurd wordt door fascisme, kapitalisme, terrorisme. Het is tijd voor moed, zelfgeloof, eenheid en kracht. Het is een tijd van een onwrikbaar geloof in het succes van de revolutie van Rojava en de jonge vrouwen en mannen die tussen ons en de tanks en de vliegtuigen van de versteende vijand staan.

Maar dit is ook een tijd voor actie. Deel de geluiden die uit Afrin en Rojava komen. Spreek, deel, post, schrijf. Schrijf aan je parlementsleden en senatoren en eis een onmiddellijke reactie op het terrorisme van Erdogan. Schrijf naar uw lokale kranten en eis meer aandacht voor het lot van de Koerden en andere onschuldige burgers en etnisch-religieuze groepen die in Afrin wonen. Overspoel sociale media en laat hen luisteren naar de stemmen en de mensen die opstonden tegen ISIS en voor de mensheid en vrijheid toen niemand anders de moed of de wil had.

#AllEyesOnAfrin #Afrin #BijiKurdistan ———————

Zie ook Stop de Oorlog van Turkije en Bescherm Afrin

en zie ook:

STOP DE OORLOG VAN DE TURKSE STAAT TEGEN DE KOERDEN EN BESCHERM AFRIN!

De oorlog in Syrië duurt nu intussen 7 jaar en het is inmiddels een internationale oorlog geworden;  de oorlog in  Syrië heeft aan duizenden mensen het leven gekost en het heeft er voor gezorgd dat miljoenen mensen op de vlucht zijn gegaan. In de afgelopen maanden, kwam er bijna een einde aan deze oorlog in Syrië. Maar intussen is de Turkse staat, onder leiding van Erdogan, een nieuwe militaire operatie aan het voorbereiden, om de Koerdische stad Afrin in Noord-Syrië, aan te vallen.  Deze militaire operatie doet Turkije in samenwerking met Al Qaeda, ISIS en andere Salafistische groeperingen

Deze militaire operatie van de Turkse regering zal weer voor een nieuwe bloedige conflict in Syrië zorgen; dit zal weer een nieuwe humanitaire ramp met zich meebrengen. Er zal weer hongersnood uitbreken in de regio, deze militaire operatie van de Turkse staat zal weer vele kinderen het leven kosten, er zullen weer duizenden mensen op de vlucht gaan en er zal weer een internationale humanitaire crisis ontstaan. Volgens internationale wetten, valt deze militaire actie van de Turkse staat onder de categorie van een invasie!

In 2017 was Raqqa, de zogenaamde hoofdstad van ISIS, bevrijd door een internationale coalitie van westerse strijdkrachten en de SDF, bestaande uit Koerdische en Arabische krachten. De bevrijding van Raqqa door SDF en de internationale westers coalitie partners, was het begin van het einde van ISIS. Deze operaties maakten de weg open voor een politieke dialoog om vrede in deze regio te brengen. Echter, een nieuwe militaire operatie van de Turkse staat op de Koerdische stad Afrin, zal alleen maar voor een nieuwe bloedige conflict zorgen in deze regio!

De Turkse staat bereidt nu een militaire operatie voor om Koerdische gebieden in Syrië aan te vallen. Maar andersom hebben de Koerdische Kantons of de troepen in Noord Syrisch Koerdisch gebied, nooit gedreigd met Turkije aan te vallen. De Turkse staat heeft op haar beurt in de afgelopen jaren continue de Koerdische gebieden in Noord Syrië bedreigd en aangevallen. Deze operaties van de Turkse staat in Noord Syrië zijn volgens internationale wetgeving te duiden als ‘aanval op een soevereine staat, invasie van hun land en aanval op hun burgers’. Deze acties van Turkse staat zijn een onderdeel van de langdurende vijandigheid van Turkije tegen de Koerden.

Tot nu toe waren de meest veilige en stabiele gebieden in Syrië, de gebieden die onder de Koerdische troepen en hun westerse coalitiepartners vielen. Een van deze veilige gebieden is Afrin. Afrin is de meest veilige stad, al vanaf het begin van deze oorlog. Wij vragen daarom u allen en de internationale gemeenschap om ons te steunen:

  • Help ons om Afrin te beschermen; Afrin was in de afgelopen 5 jaren de meest veilige stad in deze regio. De Verenigde Naties en de internationale coalitiepartners van de Koerdische strijdkrachten in Syrië moeten de stabiliteit en veiligheid in Afrin bewaken. Afrin moet beschermd worden tegen externe aanvallen.
  • De Koerdische strijdkrachten in Afrin vormen geen bedreiging voor Turkije en deze strijdkrachten in Afrin hebben nog nooit iemand aangevallen. De Turkse staat is daarentegen wel bezig om Afrin aan te vallen, omdat de Turkse staat tegen de Koerden is. Dit is de keiharde realiteit, wat niet genegeerd moet worden en de aanvallen van de Turkse staat op Afrin moeten worden tegengehouden.
  • Rusland is de verantwoordelijke voor de luchtruim in Afrin en Rusland mag niet passief toezien dat de Turkse staat Afrin aanvalt; Rusland moet deze agressie vanuit de Turkse staat tegenhouden!
  • De aanvallen vanuit de Turkse staat op Afrin, Rojava en Noord-Syrië zijn alleen maar ten voordele van ISIS en andere Salafistische groeperingen. De internationale coalitie die tegen ISIS vecht, moeten maatregelen treffen en moeten zulke aanvallen vanuit de Turkse leger tegenhouden.
  • De internationale gemeenschap moet niet passief toezien dat de Turkse staat zich als een bezetter in Syrië gedraagt en moet er toezien dat de Turkse staat Syrië verlaat.

Wij danken u voor uw aanwezigheid en voor uw steun!

Demned – Raad van gemeenschappen uit Koerdistan