Ga naar de inhoud

Korte update G8

Wat nieuwtjes rond het ras naderende oproer rond de G8-top in het Schotse Gleneagles

4 min leestijd
Placeholder image

Er is inmiddels een hekwerk van 7 kilometer om het golfoord Gleneagles opgericht, dat volgens de politie nog met een oerwoud aan camera’s geperfectioneerd wordt. U kunt hier een foto van het kunstwerk zien: link. Voornaamste functie van het hekwerk volgens de politie is om een duidelijke grens te zetten; iedereen die zonder toestemming daarbinnen komt, mag worden opgepakt. (zie voor een eerder overzicht van de rode zone/afgesloten wegen: link.

Bob Geldof, groezelig musicus die 20 jaar geleden Live Aid bedacht, heeft ondertussen opgeroepen met z’n allen naar nabijgelegen Edinburgh te gaan als de G8-top begint op 6 juli (zie: hier) dat is een beetje verwarrend aangezien het het idee was dat ze zouden oproepen voor 2 juli, als de ontwikkelingsorganisaties in Edinburgh de demonstratie Make Trade History houden. Maar tijdens de persconferentie waarbij onthuld werd dat er vijf concerten tegelijk in vijf wereldsteden gehouden zullen worden onder de titel Live 8, werd ook bekendgemaakt dat het optreden in Engeland in Londen op 2 juli zal zijn. Er werd een keur aan even verlepte als steenrijke sterren gepresenteerd die op zouden treden voor het goede doel en die unaniem de laatste 20 jaar niets nieuws te horen hebben gebracht (Madonna, Elton John, ‘sir’ Paul McCartney, etc. etc. hoogtepunt is wel de uit de dood herrezen Duran Duran). Enige nieuweling in de lijst is de vroegtijdig bejaarde Coldplay. Maar wel verrassend was de waarschuwing van Geldof aan de G8-leiders om echt wat aan de wereldellende te doen “en anders gewoon weg te blijven uit Gleneagles, laat je kop dan ook maar niet zien”. En vervolgens de oproep om allen naar Edinburgh te komen. Geldof suggereerde dat er best wel eens een miljoen mensen naar Edinburgh zouden kunnen komen (link) op 6 juli.

Tot nu toe is geschermd met het getal van 200.000 dat op zaterdag 2 juli zou kunnen komen demonstreren, maar niemand weet waar dat getal op gebaseerd is. De demonstratie en de concerten worden georganiseerd door een breed verbond van nogal gematigde ontwikkelingsorganisaties onder de naam Make Poverty History. Verschillende onderzoeken hebben gewezen op de nauwe banden die er bestaan tussen de regering Blair en MPH en het gevaar dat Blair het project zal misbruiken om demonstranten die wel echt actie willen voeren, te criminaliseren (zie bijvoorbeeld: Goochelen met de G8 elders op globalinfo.
Woordvoerder van MPH is de popster Bono, die Blair en Brown “de Lennon en McCartney van de armoedebestrijding” heeft genoemd, terwijl Blair al heeft lopen pronken met de witte MPH-armbandjes en verschillende kabinetsleden in toespraken lovend over de demonstratie van 2 juli hebben gesproken. Blair hoopt gratis een progressief smoeltje te krijgen, terwijl zijn beleid in werkelijkheid van a tot z in overleg met big business is opgesteld. Nadat de ongevaarlijke MPH-demonstranten zijn gekieteld, hoopt Blair dat zijn politie en geheime dienst vervolgens korte metten kan maken met al wie zich desondanks daarna(ast) nog op straat begeeft.

Naast MPH is er nog het wat radicalere geluiden uitende kleinlinkse verbond G8Alternatives, dat voornamelijk een schaduwconferentie organiseert, en het zeer actieve netwerk van actiegroepen Dissent!

Ook interessant is een onderzoek van corporatewatch naar banden tussen het bedrijfsleven en de G8-agenda (link)
Een van de hoofdrolspelers in het ‘corporate’ spinnenweb is de drankenmultinational Diageo, het op 10 na grootste bedrijf van GB, en tevens eigenaar van het hotel Gleneagles waar de top zich afspeelt. Diageo heeft haar kantoor in Nederland overigens in de Watergraafsmeer in Amsterdam.

Voor nieuws en achtergronden van allerhande acties in Schotland kan verwezen worden naar de website dissent!
Voor aansluitende activiteiten in Belgie: Belgie
En aansluitende activiteiten in Nederland: Nederland

Er is 9 juni nog een voorbereidingsvergadering voor activisten, en 17 juni een info-avond met muziek en filmpjes in Vrankrijk Amsterdam. Zondag de 12e wordt er gevoetbald om geld op te halen. Zie voor links naar meer info daarover: website Nederland

G8 info ook maandag 13 juni, vanaf 19.30 in het ACU Voorstraat 71 , Utrecht

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)