Ga naar de inhoud

Kort verslag van 3e Wereld Sociaal Forum over Migratie

Afgelopen weekend werd in Rivas, Madrid het 3e Wereld Sociaal Forum
over Migratie gehouden, met meer dan 3500
deelnemers uit 90 verschillende landen. Een vertaling van een verslag
daarvan, van het Spaanse netwerk REDI.

3 min leestijd
Placeholder image

Conferenties, seminars, workshops en bijeenkomsten werden volbracht in deze belangrijke ruimte voor discussie, uitwisseling van ervaringen en coördinatie tussen verschillende groepen, collectieven en netwerken.
Je kunt videoverslagen van bijna alle belangrijke debatten hier vinden .

Op zondag 14 september werd het Forum afgesloten met een demonstratie met meer dan 2500 mensen, voornamelijk migranten, door het centrum van Madrid met als eisen de sluiting van de detentiecentra, een nieuw proces van regularisatie en een sterke kritiek op de Europese terugkeerrichtlijn.
Hier en hier vind je wat plaatjes van de demonstratie.
Image

Op de ‘Assemblee van Sociale Bewegingen op zaterdagmiddag 13 september werd een verklaring aangenomen met de steun van alle deelnemende organisaties. Daarin staat een zeer duidelijke kritiek op het kapitalisme en de eis voor de onmiddellijke sluiting van detentiecentra en de regularisatie van alle ‘sans papiers’. De verklaring (die binnenkort in de verschillende talen vertaald zal worden) is hier te vinden .
Een van de meest belangrijke dingen in het forum zelf was de IVe Algemene Assemblee van het Spaanse Netwerk voor Migrantenrechten (REDI in het Spaans), met de deelname van meer dan 100 afgevaardigden uit heel Spanje (Barcelona, Madrid, Valencia, Baskenland, Pamplona, Canarische Eilanden, Almería, Málaga, Sevilla,Granada, Burgos, Zaragoza, etc.)

Twee belangrijke conclusies die werden aangenomen door het forum, zijn:
– Op te roepen voor een Europese actiedag voor rechten van Immigranten op 18 december (internationale dag van migranten), met ten minste vier hoofdeisen:
.) Europese regularisatie van alle sans papiers
.) Sluiting van de detentiecentra in heel Europa
.) Onmiddellijke intrekking van de Europese richtlijn over terugkeer van migranten
.) Tegen precariteit en voor sociale en arbeidsrechten voor iedereen

– Op te roepen voor een Europese Bijeenkomst voor Rechten van Migranten komende maart 2009 in Barcelona, Spanje.

Ook was er een interessante discussie met mensen van het 9e Collectief van Sans Papiers (Frankrijk), mensen uit Italië en Engeland, waar de noodzaak besproken werd om het Europese proces van (ver)netwerken te versterken met deze twee oproepen (een gemeenschappelijke actiedag en de dringende noodzaak om een Europese bijeenkomst te organiseren om de verschillende ervaringen en strijden te leren kennen en ons werk en gemeenschappelijke doelen veel beter te coördineren).

Het REDI-netwerk van Spanje zal met een afvaardiging deelnemen aan de bijeenkomst in Parijs op 17-18 oktober (zie hier meer info) om al deze discussies verder te voeren.
(…) Wij hopen dat deze voorstellen besproken zullen worden op het komende ESF, met het doel om te komen tot een versterking van ons Europese proces van netwerken en om samen een sterk antwoord te geven op de moeilijke situatie die we momenteel in heel Europa beleven.

REDI (Red Estatal por los Derechos de los Inmigrantes – Spanish Network
for Immigrant Rights)
(vertaling: globalinfo.nl)