Ga naar de inhoud

Komende week lancering alternatieven voor deze EU

Komende dinsdag moet het dan gebeuren. Onder leiding van de spraakmakende econoom Yanis Varoufakis wordt dan in Berlijn DIEM25 gelanceerd, een manifest (of is het een program, of zelfs een beweging?) voor een alternatief voor de huidige neoliberale en onpopulaire Europese Unie.

3 min leestijd

‘Plan B’ zoals het initiatief eerder gedoopt was, mag het niet meer heten. Een conferentie onder die titel, getrokken door leiders van Franse en Duitse linkse partijen, gaat ondertussen wel door in Madrid, maar Varoufakis zelf doet daar niet meer aan mee. Hij is ondertussen zijn eigen project gestart onder de naam DIEM25. En dat wordt dus dinsdag 9 februari gelanceerd in het Volksbuhne Theater in Berlijn.

Natuurlijk worden er al veel langer pogingen gedaan om het Europese economische beleid te veranderen, en zijn daarvoor ook internationale structuren opgebouwd. Zoals bijvoorbeeld het blockupy-gebeuren waar we bij globalinfo (n in levende lijve) altijd bovenop gezeten hebben. Toevallig houden die ook een vergadering in het weekend voor de lancering. Een van de activisten die daar bij betrokken is, John Malamatinas, schreef daarover een open brief aan Varoufakis in de linkse Duitse krant Neues Deutschland (engelse vertaling).

In een rustige toon werpt Malamatinas Varoufakis voor de voeten dat er toch al lang internationale activistische verbanden bestaan, zoals blockupy dat twee dagen voor zijn show in Berlijn bijeenkomt. Dat hij beter daar aan mee kan doen, omdat je bewegingen nu eenmaal niet van bovenaf oproept.

Varoufakis antwoordt daarop dat hij de ‘uitnodiging’ om aan te schuiven met plezier accepteert en dat hij wel degelijk ook zelf een activistisch verleden heeft. Maar daarnaast gaat hij natuurlijk ook door met zijn eigen programma. Als we het voorlopige programma beschouwen (dat vreemd genoeg nog niet online staat) dan zien we dat vooral het derde segment veel activisten op het podium genodigd heeft, waaronder eerdergenoemde Malamatinas (en onze Geert Lovink). We zijn dus benieuwd wat dit allemaal oplevert. (Zie een concept van het manifest hier)

Internationale pogingen

Ondertussen regent het (nou ja, niet overdrijven, het miezert) poging tot internationale koepels en manifesten (Duitstalig overzicht dagblad Neues Deutschland)

Of Varoufakis nu wel of niet nog wat van doen heeft met het oorspronkelijke Plan B, blijft ondertussen onduidelijk. Zie hier hun manifest. En de volgende conferentie van dat netwerk (van voornamelijk linkse partijen) is twee weken later.

De Britse Hilary Wainwright analyseert de jongste ontwikkelingen in haar blad Red Pepper met de constatering dat de parlementaire representatieve democratie gesloopt is, en dat we nu op zoek moeten naar ‘nieuwe bronnen van macht’ en democratie in meervoud moeten zien. Vandaar ook allerlei projecten die in theorie best naast elkaar zouden kunnen bestaan.

Ewald Engelen werd over het initiatief van Varoufakis aan het woord gelaten op Radio 1 http://www.radio1.nl/item/342393-Linkse-tegenbeweging-in-Europa.html

Over dit alles houden we aan letterlijk de vooravond van de lancering, op maandag 8 februari, een avond bij CREA in Amsterdam (met onder andere Engelen en Wainwright)

Informatie en debat over dit alles in CREA in Amsterdam.

(website CREA, en natuurlijk fedbook)