Ga naar de inhoud

Kom naar onze rechtszaak en steun de kraak van de Vossiusstraat 16!

OPROEP TOT ACTIE: Kom naar onze rechtszaak en steun de kraak van de Vossiusstraat 16! Aanstaande woensdag 9 november 10:30 aan de Parnassusweg 280, 1076 AV Amsterdam. Laten we de rechter, de eigenaar Arkadiy Volozj (die een gesanctioneerde Russische miljardair is) en Wolfs Advocaten zien dat er brede steun is voor de kraak van het pand op Vossiusstraat 16. Volozj’s betrokkenheid bij de oorlog blijft niet onopgemerkt. We laten ons niet intimideren door de wet of de rijken!

3 min leestijd

(Bron: indymedia.nl, version in Ukrainian and English can be found here)

De rechtszaak is openbaar toegankelijk. Je kan de gehele zitting, of een deel daarvan, aanwezig zijn om de actie te ondersteunen. Om de hoorzitting bij te wonen, moet je je identificatie tonen bij de ingang van het gerechtsgebouw, maar je naam wordt met niemand gedeeld behalve met het personeel van het gerechtsgebouw. Het is dus niet helemaal anoniem, we moedigen degenen die zich niet op hun gemak voelen om zich bij de rechtbank te identificeren aan om toch te komen, maar buiten voor het gerechtsgebouw te blijven voor een solidariteitsprotest.

Op 31 oktober kondigden we onze kraak van het pand van Yandex-oprichter en door de EU gesanctioneerde miljardair Arkadiy Volozj aan. Op woensdagochtend zullen we in de rechtbank zijn om de kraak actie te verdedigen. Het advocatenkantoor Wolfs advocaten heeft een civiele zaak tegen ons aangespannen op naam van Volozj (Paraseven Limited) en JFPE BV (http://jfpe.nl/) het bedrijf dat beweert het pand van Volozj te hebben gerenoveerd. Yandex-oprichter Arkady Volozj staat op de EU-sanctielijst voor het direct en indirect ondersteunen van de Russische invasie van Oekraïne. (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2022:153:FU…) Wij staan achter de bevolking van Oekraïne en zijn verontwaardigd dat Wolfs advocaten en JFPE BV ervoor hebben gekozen om Volozj te steunen.

We zijn verontwaardigd dat het hoofdkantoor van Yandex in Nederland is gevestigd. Het is belangrijk op te merken dat Yandex niet het zoveelste techbedrijf is. Hun nieuwsaggregator – de voorpagina van het internet voor veel mensen – censureert alle media van Putin’s oppositie en biedt alleen door de staat goedgekeurde artikelen. Yandex heeft herhaaldelijk gegevens van zijn gebruikers doorgegeven aan de FSB (Russische veiligheidsdiensten) in hun zoektocht naar activisten die tegen de Russische staat strijden. (bron). Yandex voedselbezorging en taxidiensten exploiteren ook nog eens gastarbeiders en het bedrijf blokkeert pogingen van werknemers om zich te verenigen. (bron). De Nederlandse staat is medeplichtig aan het toestaan hiervan en steunt de Russische invasie van Oekraïne door Yandex hun hoofdkantoor in Nederland te laten vestigen. De Nederlandse overheid vult de zakken van de megarijken door bedrijven als Yandex en Royal Shell belastingvoordelen te geven. Deze regering is meer bezig met het zijn van een belastingparadijs voor krijgsheren en uitbuiters dan met het ondersteunen van mensen die op de vlucht zijn voor de oorlogen en rampen veroorzaakt door dezelfde bedrijven.

Wat als we de rechtszaak winnen? Het kraakpand zal gebruikt blijven worden voor huisvesting en we zullen een anarchistische politieke ruimte inrichten waar theorie en praktijk samen komen. Solidariteit en samen leren zullen centraal staan in onze activiteiten. We zullen de ruimte gebruiken om solidariteitsevenementen te houden en te organiseren met degenen die actie ondernemen tegen de Russische invasie van Oekraïne, en alle mensen die getroffen zijn door oorlog en kapitalisme. We willen graag andere mensen, of ze nu uitgesproken anarchistisch zijn zoals wij of niet, uitnodigen om ook gebruik te maken van het kraakpand, in het bijzonder organisatoren die zich aansluiten bij onze activiteiten of directe acties ondernemen om onderdrukking lokaal te bestrijden.