Ga naar de inhoud

Kom Castor stoppen bij Gorleben (vanaf 24/11)

De beruchte trein met atoomafval gaat weer op weg naar de opslagplaats in de bossen bij het rustieke Gorleben. Massaal verzet wordt weer georganiseerd. De lokale trainstoppers (en dat is zo’n beetje iedereen in het Wendland) roepen nadrukkelijk mensen van buiten op om ze te komen helpen om dat ding tegen te houden, en bieden aan om je op alle mogelijke manieren te vertroetelen. Als je mee wilt helpen om een definitief einde aan het atoomenergieprogramma te maken, maar ook als je eens wilt meemaken dat er massaal militant verzet georganiseerd wordt dat volledig door de lokale bevolking gedragen wordt, moet je over twee weken naar het Wendland vlak onder Hamburg afreizen.

7 min leestijd
tagx

 

Het verzet in het Wendland is werkelijk uniek, de gele X, het symbool van verzet tegen het tranport is werkelijk overal te zien in het gebied, op elk boerenerf en zelfs bij de shoarmatent en de bakker bakt broodjes in de vorm van een X. Scholieren organiseren eigen blokkades en de wereldberoemde Wendlandse trekkers staan overal klaar om op te trekken. Overigens kan je zelfs meedoen als je daar niet bent, de Bi Luchow Dannenberg roept nu op om foto’s van je gele protest X van elders in te sturen.

De trein staat gepland om op 24 november uit de afvalverwerkingsfabriek bij La Hague in Frankrijk te vertrekken. Dat is een dag eerder dan gebruikelijk, en de verwachting is dan ook dat ze de hellevaart door willen drukken zodat’ie al op zaterdag in Dannenberg aankomt. Het moeilijkste deel is immers de laatst 50 kilometer over enkelspoor van Luneburg naar Dannenberg. In Dannenberg wordt de lading overgeladen op vrachtwagens om de laatste 20 kilometer in konvooi over een asfaltweg door het bos gevoerd te worden. Als de boel al op zaterdag aankomt, wordt voorkomen dat de massa van demonstranten zich voor kan bereiden op een weekend van blokkades. Daarom wordt opgeroepen al op vrijdag (en liefst nog donderdag) naar het gebied en de kampen toe te komen.

Kaarten van het gebied.

 

Er zullen weer verschillende kampen zijn waar mensen met tenten en slaapzakken terecht kunnen. Ook zijn er verwarmde grote tenten, en stellen boeren schuren ter beschikking. Het dorpje Metzingen heeft zich zelfs als geheel tot ‘kamp’ verklaard: alle boerderijen en gebouwen staan daar voor actievoerders ter beschikking. Ook is er een ‘beddenbeurs’ en speciale begeleiding voor groepen ouderen of beginnelingen.

Engelstalige internationale oproep.

 

Tip: Vanuit kamp Metzingen en Dahlenburg is het goed ‘schottern’

{youtube}6oucLJ-yBDU{/youtube}

wendlandtrekkerPolitie heeft bekendgemaakt dat ze deze keer “niet tolerant zullen zijn ten aanzien van boeren die het wegverkeer belemmeren”. Dat waren ze vroeger ook niet, maar boeren die hun trekkers op de weg zetten, hadden de afgelopen jaren de kans om te onderhandelen over de tijd die ze hadden om die dingen weer weg te halen voor er een buldozer kwam om ze van de weg te schuiven. Voorheen werden ze vaak vernield door de politie, wat de boeren op veel schade kwam te staan. Afgelopen jaar waren er zovell trekerblokkades en werd de politie dermate gehinderd in hun bewegingen, dat er agenten waren die soms een etmaal in een weiland moesten doorbrengen zonder afgelost te kunnen worden en daar volkomen doordraaiden.(Het geruch gaat dat er agenten om eten gebedeld hebben bij actiekeukens) Vandaar de dreigende taal nu.

De politie zelf heeft er echter ook nieuwe zorgen bij. De straling die van het te transporteren afval komt, is dermate hoog dat het levensgevaarlijk is om er langere tijd in de buurt te staan. En dat moeten politieagenten nu eenmaal, als ze het transport willen beschermen. Vorig jaar is er al grensoverschrijdende straling gemeten in het dorp Gorleben zelf, ver weg van de opslagplaats. Een van de politievakbonden heeft geëist dat het transport daarom afgelast wordt.

 

Er is een demonstratieverbod uitgevaardigd (voor de spoorweg naar Dannenberg en de wegen van Dannenberg naar Gorleben vanaf 26 november)

Daar trekt nooit iemand zich wat van aan, maar het geeft de politie wel extra middelen om mensen op te sluiten of te beboeten.

 

Het zal voorlopig het laatste atoomtransport naar Gorleben zijn, want dan is het maximum aan hoogradioaktief afval bereikt waarvoor ze toestemming hebben om bovengronds op te slaan. Maar dat betreft het ‘zwischenlager’. Uiteindelijk zou de troep (voor minstens 200.000 jaar) in zoutlagen onder de grond gestopt moeten worden, en als ze daar eenmaal mee beginnen zou er weer veel meer bij kunnen. Voorlopig lukt het ze echter niet om de aanleg van het ‘Endlager’ rond te krijgen, wat mede komt doordat tests met opslag in zoutlagen elders rampzalig verlopen.  Maar vorig jaar besloot de regering dat de bevriezing van het project die eerder door de rood-groene regering gelast werd, opgeheven werd. De inzet van de huidige protesten is dus niet alleen te voorkomen dat er nog meer hoogradioactief afval bij komt, maar ook om te voorkomen dat het ooit daar onder de grond verdwijnt.

 

De lokale bevolking en de Duitse anti-atoombeweging heeft zich vanaf het begin hevig tegen de opslag verzet (zie eerdere overzichten hierover hier) Dat heeft tot legendarische veldslagen geleid, waarbij de trein (of de vrachtwagens waarop de lading voor de laatste 20 kilometer overgeladen wordt) er alleen met hulp van 10.000den ME-ers doorgeknuppeld konden worden. Vorig jaar was het aantal demonstranten desondanks tegen de 50.000 mens, en hebben duizenden mensen het spoor bestormd om dat letterlijk met de bijna blote handen uit z’n voegen te trekken. De lading kon uiteindelijk slechts met veel machtsvertoon en twee dagen vertraging zijn einddoel bereiken. Niet alleen in het Wendland waren acties en blokkades, ook op vele andere plekken werd geprobeerd de trein te stoppen.

 

Vandaag (12 november) was er net als vorig jaar twee weken voor de werkelijke transporten, Dag van de Onrust (Zie verslag vorig jaar {youtube}BZDOtqNuRKs{/youtube}

 

castorfranceDit jaar zal er een Frans protestkamp vlak bij het begin van de route bij Valognes in Bretagne zijn.

 

Vlak nadat de trein de grens met Duitsland oversteekt is er een kamp voor een zuidelijke blokkade.

 

Er zal ook weer een handige radio in de lucht zijn (internet en in de ether).

 

Hoe kom je in het Wendland?

 

Met openbaar vervoer zal het moeilijk gaan. Je kunt met de trein tot aan Luneburg komen, daarna is het treinverkeer vanaf 24 november opgeheven. Er is waarschijnlijk geen vervangend busvervoer geregeld, het meeste lokale openbaar vervoer functioneert dus niet. Liften gaat in de streek wel heel goed. Met eigen vervoer kun je meestal nog wel in Dannenberg en omstreken komen, met name omdat daar op zaterdag om 12.00 uur een grote demonstratie aangemeld is. Daarvoor is een vergunning gegeven, dus mogen ze in principe mensen niet tegenhouden die daar naartoe gaan. Houdt wel rekening met langdurige doorzoeking van auto’s en file’s op de landweggetjes. Bij blokkades wordt niet aangeraden zonder lokale gids over binnenweggetjes te rijden, aangezien die veelal ‘onberijdbaar’ gemaakt zijn. Reistips. Uit vele plekken gaan touringbussen met demonstranten naar Dannenberg toe

 

Hier een overzicht van de camps.

Als je slaapzak en isomatje meeneemt, is er altijd ook wel ergens plek in een hooiberg of schuur.

 

Centrale aanloopplek is de Esso Wiese in Dannenberg, waar je ook info over slaapplekken enzo kunt krijgen. Maar er zijn overal in het gebied kleinere infopunten waar ze ook altijd weten waar politieblokkades en nabije slaapplekken zijn enzo: overzicht.

 

Er is dus op zaterdag 26 een grote demonstratie (om 12.00) uur in Dannenberg, en de avond daarvoor (vrijdagavond 25 november, ongeveer als de trein daar moet aankomen) in Lunenburg. Aan de vooravond van de aankomst van het transport zijn er ook de gebruikelijke en minder gebruikelijke voorbereidingen, zoals de ‘landbouwwerktuigenshow’ in Metzingen, Rallye Monte Gohrde (voor wie met auto het gebied in komt, met extra punten voor id-controle door de politie en vette prijzen) en de beroemde bejaarden-stoelentest in Dannenberg. (overzicht van allerlei acties)

 

Voor al het nieuws en de achtergrond:

http://www.gorleben-castor.de
http://www.bi-luechow-dannenberg.de
http://www.contratom.de
http://www.x-tausendmalquer.de
http://www.widersetzen.de
http://www.castor-schottern.net
http://www.castor-suedblockade.de

Eerdere Nederlnadstalige overzichten, met veel links en geniale filmpjes:
https://www.globalinfo.nl/tag/gorleben/

———————–

 

Kraakcafe Joe’s Garage (pretoriusstraat 43 Amsterdam heeft op maandag 21 november een informatie-avond en benefiet http://www.joesgarage.nl/archives/1078)

Ook op 2.Dh5-festival 18-20 november (http://www.2dh5.nl) is meer nieuws over de acties in Gorleben te verkrijgen