Ga naar de inhoud

Koerdische uitgeverij ‘Mesopotamien Verlag’ in Duitsland verboden

De uitgeverij Mesopotamien Verlag is door de Duitse minister voor binnenlandse zaken, Horst Seehofer, verboden. De uitgeverij gaf o.a. werken uit over de Koerdische bevrijdingsbeweging en de Koerdische taal en cultuur. Recentelijk werkte de uitgeverij ook mee aan de distributie van de Duitstalige uitgave van “Make Rojava Green Again”, welke bij het verbod eveneens in beslag werd genomen. Naast Mesopotamien Verlag is ook MIR Multimedia GmbH in het verbod opgenomen.

3 min leestijd

De uitgeverij wordt ervan beschuldigd een verlengstuk te zijn van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in 1993 in Duitsland werd verboden. Horst Seehofer stelde „Juist omdat de PKK, ondanks het verbod in Duitsland, verder actief blijft, is het noodzakelijk en dringend, dat we de PKK hun plek wijzen, inperken en de rechtsorde overeind houden en veilig stellen.”

In maart 2018 was er ook al een inval van de politie bij Mesopotamien Verlag. Toen werden 3 vrachtwagens vol met boeken over de Koerdische bevrijdingsbeweging, de politieke situatie in Turkije, Koerdische taal en cultuur en eveneens muziek in beslag genomen. De inval bij de uitgeverij volgt daags na een bezoek van de Turkse minister van buitenlandse zakan Mevlüt Çavuşoğlu. De uitgeverij kon na de inval internationaal op veel steun rekenen. Zo werden als reactie op de inbeslagnames in maart 2018 door Pluto Press de biografie van Sakine Cansiz voor het eerst in het Engels uitgegeven, zij was een vrouwelijke medeoprichter van de PKK.

De Koerdische koepelorganisatie NAV-DEM heeft het huidige verbod op Mesopotamien Verlag en MIR Multimedia scherp veroordeeld. Co-voorzitter Tahir Köcer stelt dat “de Turkse staat probeert al tientallen jaren de Koerdische identiteit en de Koerdische cultuur te vernietigen. De Koerdische taal en muziek werden verboden en vervolgt. Nu heeft de Duitse regering zich met dit verbod op Duitse bodem tot een verlangstuk van deze mens-verachtende politiek.”

Ook de kameraden van Internationalist Commune of Rojava, die hebben meegewerkt aan het boek Make Rojava Green Again, veroordelen de inbeslagname van de boeken en eisen de opheffing van het verbod op Mesopotamien Verlag. “Het sluiten van Mesopotamia Verlag is een aanval op het vrije denken en de vrijheid van meningsuiting. Het verbod is een poging om het concept van zelfbestuur in het Noorden en oosten van Syrië te onderdrukken en ondermijnt de weg naar mogelijke oplossingen voor de crisis in het Midden-Oosten” .

Het verbod komt met een verdere inperking van de bewegingsruimte voor de Koerdische bevrijdingsbeweging in Duitsland op verzoek van de Turkse staat. Daarbij is het ook belangrijk in acht te nemen dat Seehofer al een aantal jaren een sterke reactionaire campagne voert tegen linkse- en linksradicale structuren. Zo was hij tevens betrokken bij het verbod op het Duitse Indymedia-kanaal Linksunten en heeft hij aangeven stappen te willen ondernemen voor een verbod van het gevangenenondersteuningsnetwerk Rote Hilfe.

Bronnen: