Ga naar de inhoud

Klimaatgesprekken

Klimaatverandering. Er wordt veel over gesproken. En heel veel mensen zijn het er over eens dat het een groot probleem is. Om de houdbaarheid van onze aarde te verlengen moet er wat gebeuren. Maar wat? Tja, dat is niet makkelijk. Waar begin je mee? Wat is het meest effectief? En aan welke gewoonten mag ik zonder schuldgevoelens blijven vasthouden…

2 min leestijd

(Door Christiaan Verwey)

Om niet in een eindeloze discussie te blijven hangen begonnen de in het Verenigd Koninkrijk woonachtige Rosemary Randall en Andy Brown in 2004 met ‘Carbon Conversations’. Ze wisten duizenden landgenoten op de been te krijgen en deel te laten nemen aan groepsgesprekken over klimaatverandering en de veranderingen die het vraagt. Al snel kregen ze de wetenschap achter zich en werd er aangetoond dat het effect van deze bijeenkomsten duurzaam is. Carbon Conversations heeft zich inmiddels verspreid naar Frankrijk, Canada, Australië, Finland en jawel… ook Nederland. In 2016 introduceerde Manu Busschots het onder de naam ‘KlimaatGesprekken’.   

De oprichter woont sinds kort net als ik in Apeldoorn. Om nieuwe mensen – die zich om de aarde bekommeren – te leren kennen had ik mij begin dit jaar opgegeven voor een bijeenkomstenreeks. Als redelijk doorgewinterde wereldversleutelaar was ik in beginsel wat cynisch en had ik de neiging om te ageren tegen de methode die gebruikt werd. En dan vooral tegen de spelletjes die je met elkaar speelt. Maar nu na vier bijeenkomsten is mijn opstelling waarachtig veranderd. Het voelt goed om met anderen te kijken naar hoe je kan bijdragen aan verandering. Verdieping is een belangrijk onderdeel zodat je goed onderbouwd prioriteiten kan stellen. En uiteraard is het fijn en toch ook wel confronterend om te weten dat mijn cynisme en neiging tot ageren mijn acties voor een mooiere wereld alleen maar in de weg zitten. Het heeft mijn blik verruimd…

De Nederlandse media krijgt ook steeds meer oog voor de groepsbijeenkomsten. En daar ben ik blij om. Want het is hoopgevend dat er op steeds meer plekken in Nederland mensen bij elkaar komen die in gesprek gaan over het klimaat en hun invloed daarop. Het cursusmateriaal is inmiddels helemaal op het Nederlandse publiek aangepast. Bij aanvang van de bijeenkomsten krijg je het boek ‘Morgen begint nu’. Meer informatie? Klik dan hier (www.klimaatgesprekken.nl).

Op zondag 23 september vindt er in Utrecht de Nazomerborrel plaats tussen 14.00 en 17.00 uur. Meld je hier aan aan. Iedereen die in Klimaatgesprekken geïnteresseerd is, van groot tot klein, is van harte welkom.

————

Aanvulling:

{vimeo}219653713{/vimeo}