Ga naar de inhoud

Klimaatactivisten verstoren de grootste gasconferentie van Europa

Vanmorgen (14 mei 2019, GI) werd de 25e editie van de Flame Conference in het Amsterdamse Okura Hotel verstoord door verschillende groepen mensen, ondersteund door Gastivists & Code Rood. Klik hier voor de video op Twitter.

6 min leestijd

(Bron: indymedia.nl)

Tijdens de actie werden verschillende journalisten verwijderd van de conferentie. Een actievoerder is gearresteerd en wordt nog vastgehouden door de politie op de Johan Huizingalaan 757. Er is steun aanwezig op de locatie, waar op dit moment een geluidsdemo plaats vindt. De advocaat verwacht dat er tussen half zes en zes uur duidelijk is of de persoon in verzekering wordt gesteld, in vreemdelingendetentie wordt geplaatst of vrij wordt gelaten. We houden jullie op de hoogte over de situatie.

Er werd de afgelopen twee dagen een hoop troep en leugens verkondigd vanuit Flame, maar met dit citaat van een vertegenwoordiger van RWE kunnen we het alleen eens zijn: “De fossiele industrie onderschat de druk en de wil van de mensen om de transitie naar hernieuwbare energie te maken”. Deze actie is maar een klein deel van de groeiende wereldwijde beweging tegen gaswinning. Wij eisen gerechtigheid voor alle mensen in Groningen en overal ter wereld die zich verzetten tegen fossiele brandstoffen en klimaatgeweld. #Flameover!

[PERSBERICHT] VERJAARDAG GAAT IN VLAMMEN OP

25e Flame gasindustrie conferentie in Amsterdam door verschillende groepen verstoord om de impact op gemeenschappen en het klimaat aan de kaak te stellen

gasokura2Vanochtend hebben klimaatbeschermers de 25ste editie van Flame, de grootste jaarlijkse conferentie van de gasindustrie in Europa, verstoord. Bedrijven zoals Shell en ExxonMobil komen op Flame al 25 jaar bijeen om nieuwe gasprojecten verder te ontwikkelen. Het lukte verschillende groepen om het Okura hotel, de host van Flame, binnen te komen en de conferentie te verstoren, voor dat zij hardhandig werden verwijderd van het terein. Één persoon is gearresteerd en verschillende journalisten werden eveneens uit het hotel verwijderd. Camille, een klimaatbeschermer die aan de actie deelnam: “Dit is een plaats delict. Hier komen fossiele brandstof criminelen samen om te investeren in de destructie van gemeenschappen en het klimaat. Ze noemen gas een transitie brandstof, dat is het niet. Gas is een fossiele brandstof en is vernietigend. Vandaag wordt met de viering van 25 jaar Flame conferenties het in brand zetten van de aarde gevierd, terwijl de rest van ons rouwt. Het zogenaamde ‘natural’ gas waar jullie het over hebben veroorzaakt ‘natural’ disasters.”

De acties, die volgden op een weekend van adhacking (het overnemen van advertentie borden) en een online storm gefocust op Flame’s online aanwezigheid, werden ondersteund door het Nederlandse Code Rood en het internationale Gastivists netwerk. In de acties werd er aandacht gevraagd voor de verwoestende impact die gasboringen en gastransport hebben op lokale gemeenschappen en het klimaat. De klimaatbeschermers eisten een einde aan het gebruik van alle fossiele brandstoffen en staan er op dat de verantwoordelijke bedrijven betalen voor de schade die zij aan hebben gericht.

gasokur3“Flame is waar de grootste gasbedrijven zoals Shell en ExxonMobil samenkomen om te netwerken, te lobbyen, nog meer gascontracten te tekenen en ons allen voor decennia afhankelijk te houden aan fossiele brandstoffen. Dit heeft niet alleen catastrofale gevolgen voor het klimaat, maar ook voor gemeenschappen van Groningen tot Mozambique, die op het altaar van de gasindustrie worden geofferd. Deze klimaatcriminelen hebben winst gemaakt uit gebieden in het globale zuiden, waarbij ze denken dat ze milieu- en mensenrechten kunnen worden genegeerd en alle winst in eigen zak gestoken kan worden. 25 jaar is 25 jaar te veel, en we zijn hier om genoeg is genoeg te zeggen. Hun fossiele brandstoffen feestje is officieel voorbij!,” zei Floris, een andere klimaatbeschermer.

Het driedaagse evenement probeert fossiele gas te promoten als een koolstofarme transitie brandstof op weg naar een duurzame toekomst. Echter laat onderzoek zien dat gas even slecht voor het klimaat is als steenkool, als het niet al erger is. Ondanks dit onderzoek worden er miljarden aan publiek geld in nieuwe gasinfrastructuren gepompt, wat het alleen nog maar moeilijker maakt om deze vernietigende energie achter te laten. Zo hebben de banken van de EU twee miljard euro gestoken in de aanleg van de Trans Adriatic Pipeline (TAP), waarmee Azerbeidjaans gas naar Italië wordt gebracht.

“Shell claimt dat gas een brandstof voor de toekomst is, maar het is nu al verantwoordelijk voor cyclonen zoals Idai en Kenneth die Mozambique hebben verwoest. Als we vasthouden aan een fossiele brandstof system van klimaatgeweld zullen zulke rampen alleen maar vaker komen en dodelijker zijn. Onze regeringen weten dit, toch blijven ze publiek geld in deze destructieve gasprojecten pompen. Wij eisen dat publiek geld in duurzame energie en schadeherstel gestoken wordt,” zei klimaatbeschermer Charli.

Het grote aantal en de hevige ractie van de beveiliging, die één persoon gearresteerd zagen worden en journalisten verwijderden, laten zien hoe wanhopig de gas industrie is om haar gure zaken geheim te houden, ver van het publieke oog.

gasok4Een Op de conferentie heeft een senior industrie bestuurslid verklaard dat gas niet een oplossing is voor het klimaat probleem. Andree Stracke, Hoofd Marketing van het Duitse kool en gas bedrijf RWE zei: “Steenkool, olie en gas zijn allemaal hetzelfde, het zijn allemaal grote koolstof uitstoters.” Gevolgd door: “de industrie onderschat de druk en de wilskracht van het volk om de transitie te maken naar hernieuwbare energiebronnen.”

Verdere protesten zijn aangekondigd voor deze avond buiten de locatie van de officiële viering van de 25e verjaardag van Flame in het centrum van Amsterdam. ** Gastivisten lanceren vandaag een nieuw rapport over hoe fossiele gasterminals in Mozambique en Indonesië winst maken maken boven mensen rechten stellen**

###

Aanvullingen:

—> De 25ste editie van de Flame gas en LNG conferentie vindt plaats in het Okura Hotel van 13 t/m 15 mei (website)

—> Om het nieuwe Gastivisten raport the lezen over Anadarko in Mozambique en BP in Indonesie, zie hier

—> Op de conferentie zijn aanwezig: Shell, ExxonMobil, BP, Anadarko, Fluxys en vele anderen – voor meer informative over Flame en de gasbedrijven die meedoen zie deze factsheet: zie hier voor de gastenlijst.

—> Voor meer informative over gas als valse oplossing en de uitstoot tov kool, zie op website gastivists

—> De European Investment Bank (EIB) heeft €1.5 miljard uitgeleend aan TAP; the European Bank of Reconstruction and Development heft een lening van €500 million bij TAP uitstaan —> Op maandag nam een social media storm de Flame hashtag #FlameConf over

—> Op zondagochtend hebben klimaatbeschermers reclames in Amsterdam ‘ge-adhacked’, waarmee ze flame hebben afgekeurd, zie hier op twitter.