Ga naar de inhoud

Kleinkind 126

Ondertussen in Argentinië. Kleinkind 126 is terecht en dat wordt in heel (progressief) Argentinië emotioneel gevierd

2 min leestijd

Het is Adriana. Ze was naar de organisatie van de Moeders van de Plaza de Mayo gegaan, omdat ze aanwijzingen had dat degenen waar ze bij was opgegroeid, niet haar echte ouders waren. En na onderzoek bleek dat ook zo. In werkelijkheid is ze de dochter van Edgardo Garnier en Violeta Graciela Ortolani.

Violeta was acht maanden zwanger van Adriana toen ze op 14 december 1976 door de militaire dictatuur van Videla, Kissinger en de vader van de Nederlandse koningin werd opgepakt om nooit meer te verschijnen. Haar man, Edgardo Garnier, heeft na haar arrestatie overal gezocht om uiteindelijk op 8 februari 1977 zelf in de kerkers te verdwijnen. Beiden waren actief in linkse studentenorganisaties.

Adriana is zielsgelukkig dat ze haar familie heeft teruggevonden en ineens een oma blijkt te hebben en ooms en tantes die haar ouders natuurlijk hebben gekend. Adriana is ontzettend blij met haar nieuwe familie, omdat ze verlost is van het gevoel dat ze ‘ongewenst’ zou zijn geweest en daarom geadopteerd werd. Ze verwijt haar pleegfamilie niets, behalve dat ze niets tegen haar verteld hebben. Haar pleegouders zijn inmiddels overleden en de overige familieleden wilden haar wel de werkelijkheid vertellen, maar wisten niet hoe dat te doen zolang de pleegouders nog leefden.

Er zijn nog zo´n 300 kleinkinderen waarvan niet bekend is waar ze gebrleven zijn. het zijn kinderen van ‘verdwenen’ politieke gevangenen. Die werden, nadat de ouders vermoord waren, door de militairen doorgegeven aan echtparen die zelf geen kinderen konden krijgen, meestal zelf afkomstig uit de kringen van militairen of politie. In het geval van Adriana waren haar pleegouders ‘gewone mensen’ die het kind via een buurvrouw toegespeeld hadden gekregen.

Er wordt een indringende campagne gevoerd om de overige kleinkinderen te vinden en mensen die in de bewuste jaren zijn geboren en twijfelen of hun afkomst wel helemaal in de haak is, worden daar opgeroepen zich bij de Moeders te melden voor DNA-onderzoek.

Meer foto’s hier op fedbook

En bericht in het Spaans.

Website van de (groot) moeder van de Plaza de Mayo.

{youtube}VItr5sAZKfg{/youtube}

———–

Ps: steun globalinfo.nl, meer informatie hier!