Ga naar de inhoud

Kerst op zee: 344 personen gered, SeaWatch3 zoekt veilige haven

Amsterdam – Berlijn, 23 december 2018 – Een coalitie van humanitaire organisaties, #United4Med, heeft sinds vrijdag in totaal 344 personen van de verdrinkingsdood gered op de Middellandse Zee boven Libië. Het onder Nederlandse vlag varende schip Sea-Watch 3 van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch maakt deel uit van de coalitie en heeft momenteel 33 geredde personen aan boord. Deze dienen zo snel mogelijk in een veilige haven aan land te worden gebracht. “In lijn met de Kerstgedachte en met het internationale recht hopen we deze mensen zo snel mogelijk op een veilige plek aan land te kunnen brengen. Of dat lukt hangt van de opstelling van onze Europese politici af,” aldus Jelle Goezinnen van Sea-Watch.

2 min leestijd

(Bron: Persbericht Seawatch, foto: Guests on Sea-Watch 3 waiting for a Safe Port. (c) Chris Grodotzki/Sea-Watch)

Oplossing voor Kerstmis

Een ander schip, de Open Arms, is met 311 geredde vluchtelingen en migranten op weg naar Spanje. De Sea-Watch 3 heeft tot nog toe geen veilige haven aangewezen gekregen om de mensen aan land te brengen. Sea-Watch wijst erop dat voor de ruim dertig personen eenvoudig opvang gevonden kan worden. Alleen al in Duitsland hebben ruim dertig steden en bondslanden eerder aangegeven mensen op te willen vangen die op de vlucht op zee zijn gered. Sea-Watch roept de Europese regeringen, waaronder de Nederlandse, op om voor Kerstmis een oplossing voor de 33 personen te organiseren.

Zaterdag 23 december redde Sea-Watch 33 personen, waaronder kinderen, van de verdrinkingsdood. Zij zijn nu veilig aan boord van de Sea-Watch 3 en hebben medische zorg ontvangen. Kort daarvoor had een ander reddingsschip, Open Arms, al 311 personen uit een vergelijkbare situatie gered.

Aan de dood ontsnapt

Philipp Hahn, missieleider op de Sea-Watch3: “Om aan martelingen, slavernij en de dood in Libie te ontsnappen, hebben deze mensen geen andere keuze dan de levensgevaarlijke route over de Middellandse Zee te nemen. In Europa vieren we nu Kerstmis, maar op zee is de kans om een schipbreuk te overleven bij de huidige temperaturen nihil, tenzij je snel gevonden wordt. We zijn daarom erg opgelucht dat we deze mensen op tijd gevonden hebben.”

Reddingsschepen

De Sea-Watch 3 en de Open Arms zijn de enige reddingsschepen van humanitaire organisaties die momenteel op de Middellandse Zee zijn. Veel andere schepen varen niet meer uit of kunnen niet meer uitvaren na lastercampagnes en tegenwerking van met name de Italiaanse regering. Naast de twee schepen zijn er ook twee waarnemingsvliegtuigjes actief, de Colibri en de Moonbird.

(Zie website Sea-Watch voor meer informatie)