Ga naar de inhoud

John Prine in Paradiso voorgoed uitgesteld

De Amerikaanse countryfolk muzikant John Prine had in februari in Paradiso zullen optreden, maar moest terug naar de VS om geopereerd te worden…

2 min leestijd

John Prine is een veteraan in het country-leger. Hij was van 1946 en was een hele grote in die wereld. Zelfs Bob Dylan, die erg spaarzaam is met complimenten voor collega-muzikanten, zeker als ze nog leven, moest toegeven dat Prine enorm goede liedjes schreef.

Prine heeft een enorme voorraad muziek achtergelaten en werd door alle groten der aarde gezongen. Zelf trad hij ook op met alles dat Nashville eerde, en zijn duetten met zangeressen (Victoria Williams, Nanci Griffith en vooral Iris Dement) waren onvergetelijk, en vaak waren zijn nummers ook speciaal voor hen geschreven.

Hij schreef nooit heel politieke nummers, en was sowieso een heel onspectaculaire muzikant. Gewoon ijzersterke liedjes over het leven aan de onderkant, en tussen de regels door kwam dan de regen en de eenzaamheid doorsijpelen, en soms ietsje over het leven van teruggekeerde oorlogsveteranen, of de armoede in de steenkoolmijn-regio’s. Ware poezie, en dan drie akkoorden er bij. Optredens waren ook de moeite waard vanwege de uitgebreide verhalen tussen de nummers door.

Prine werd eind jaren ‘90 slachtoffer van kanker in zijn hals, en moest een zware operatie ondergaan, waarna hij opnieuw moest leren zingen en een beetje ongemakkelijk op het podium stond met een gehavende hals.

Maar hij zou dus in Paradiso optreden, op 17 februari. Op de website van Paradiso staat nog een achteloze en daardoor melancholisch makend mededeling dat zijn optreden is verplaatst naar 25 augustus. Dat bericht stemt om meerdere redenen zeer droevig. Vooral omdat John Prine nooit meer op zal treden, niet in Paradiso en nergens anders, omdat hij terug in de VS met corona besmet raakte en daar op 7 april aan overleed. Was hij maar hier gebleven, denk je dan, dan had hij het lot misschien ontlopen. Het bericht geeft ook de indruk van een inderhaast verlaten contertzaal, waar ze niet meer de tijd hebben gehad om de boel goed op orde te brengen. Zoals al die plekken waar we anders zouden hebben genoten van dergelijke muzikanten.

In 2018 trad hij ook op in Paradiso. Daar is een registratie van, in stemmig zwart wit en met wat gruizig geluid. Daar zullen we het mee moeten doen.

{youtube}svGEei4KzsI{/youtube}

In 2010 was Prine te gast bij Elvis Costello en legde toen uit hoe hij een lied als Lake Marie had geschreven

{youtube}iYSY4L2e44E{/youtube}