Japan neemt nog een stap verder als…offshore-aanbieder
De politici van de G20 zouden je graag doen geloven dat hun recente, fel naar buiten gebrachte stellingnamen tegen belastingsparadijzen – zonder daarmee de problemen te hebben opgelost – die belastingsparadijzen toch een krachtige slag hebben toegebracht.
(Deze vertaling verscheen oorspronkelijk op de website van Attac-Vlaanderen)
Dat is ver van waar, hoewel niet onbeduidend, zijn de veranderingen bijzonder gering. Daarbij komt nog dat offshore-politiek ook een aanhoudende competitie met zich meebrengt in het toekennen van belastingsvoordelen en in versoepeling van regelgeving. Daardoor worden alle goede voornemens en daden op dat gebied mettertijd gestaag teruggeschroefd.
Een van de laatste voorbeelden van die tendens is gegeven door Japan dat, volgens Reuters, pas heeft aangekondigd dat het ‘hoopt buitenlandse investeerders aan te trekken voor de aankoop van obligaties van ondernemingen door tijdelijk interesten daaruit belastingsvrij te maken. Analisten zeggen echter dat Japan, door de lage binnenlandse rentevoeten, een moeizame strijd zou kunnen tegemoet gaan’.
Japan maakt daarmee een zuivere offshore-beweging: de overzeese zakenwereld aantrekken door belastingen af te schaffen. Dit is overal ter wereld gebeurd: de ‘Portfolio Interest Exemption’ (vrijstelling van belastingen op interesten uit aandelen) van 1984 in de VS is daar een goed voorbeeld van. Tot die maatregel werd besloten in antwoord op offshorecompetitie (meer in het bijzonder vanuit de Nederlandse Antillen) en het resultaat was dat de VS versneld afgleden in de richting van een belastingsparadijs.
Het resultaat van deze soort beweging richting ‘offshore’ is dat veel nieuwe, welgestelde investeerders van een belastingsvrij inkomen gaan genieten en dat, zowel in Japan (waar dit belastingsinkomen voor de staat zal wegvallen) als elders (waar kapitaal wegvloeit), de belastingsbetalers de rekening zullen moeten vereffenen.
Wij zijn nauwelijks gerustgesteld door het woord ‘tijdelijk’. Die ‘tijdelijke’ hulpmiddelen worden gewoonlijk permanent onder druk van het gelobby door de dienstensector van de financiële industrie. Immers, zoals Reuters vervolgt: ‘Japan heeft vergelijkbare belastingsvrijstellingen aangenomen met betrekking tot aandelen uitgebracht door de Japanse regering in 1999 en aandelen uitgaande van de gemeenten in 2007’.
Japan takes another step offshore werd vertaald door Jan de Coninck waarvoor hij uiteraard bedankt is.