Ga naar de inhoud

Jaar begint met voedselprijzencrisis en -rellen

Rellen in Tunesië en Algerije vanwege hoge voedselprijzen (of crisis/werkloosheid). Weer vier demonstranten doodgeschoten in Tunesië. Update: Al Jazeera meldt (zondag 9) ’tenminste twaalf doden bij botsingen tussen demonstranten en politie in Tala en Kasserine. Update (di 11): Al Jazeera meldt 35 doden, protesten houden aan en alle scholen en universiteiten gesloten.

8 min leestijd
voedselprijzen

 

Al enige tijd wordt gewezen op een naderende nieuwe voedselprijzencrisis. De vorige brak begin 2008 uit, toen overal op de wereld opstanden uitbraken omdat de basis-voedselprijzen drastisch stegen. Verband werd later gelegd met de rol die speculatie speelde met voedselgewassen en landbouwgrond door kapitaalsgroepen die vroeger geen toegang hadden tot die markt (of dat was expliciet verboden). Door de in september losgebarste wereldwijde fianciele crisis, werd die voedselcrisis gedeeltelijk gedempt. Nu beginnen de prijzen voor fossiele brandstoffen en (wellicht gerelateerd) voedsel weer stijl omhoog te gaan.

Carlos op sargasso.nl vat de nieuw situatie het als volgt samen:

Voedsel was nog nooit zo duur, althans in ons recent verleden. In december steeg de FAO Food Price Index naar 214.7 en vestigde een nieuw record boven de (recente) all-time high van 213.5 in juni 2008. Deze index wordt samengesteld uit 55 verschillende agrarische grondstoffen, maar met name suiker, graan, olie en vlees stegen hard de afgelopen maanden. Met de grootschalige overstromingen van landbouwgebied in Australië zal de prijs van o.a. graan nog meer onder druk komen te staan. De hoop is nu gevestigd op de oogst in Zuid-Amerika. Brazilië zag de laatste jaren een spectaculaire daling van de ontbossing doordat de soja en veeteelt expansie minder was. Deze adempauze voor de natuur zal met een aantrekkende chinese economie en krappe voedselmarkt wel voorbij zijn. Ergens halverwege 2011 zal daarbij de zeven miljardste wereldbewoner worden geboren. (…)

En op De Joop klinkt het zo

Voedselprijs bereikt wereldwijd recordhoogte

Vooral suiker, graan en olie zijn duurder geworden … Prijzen gaan nog meer omhoog als de wereldwijde graanproductie niet omhoog gaat … In Mozambique kwamen afgelopen jaar 13 mensen om tijdens een protest tegen het stijgen van de voedselprijzen.

 Voedsel is nog nooit zo duur geweest als in december 2010. De Voedsel- en Landbouworganistie van de VN (FAO) meldt dat de voedselprijzen in de wereld tot een recordhoogte zijn gestegen. De afgelopen zes maanden stegen vooral de prijzen van graan, suiker en olie.

De FAO meldt dat de voedselprijzen nog verder zullen stijgen als de wereldwijde graanproductie niet ‘significant’ omhoog gaat.

“Er is helaas nog veel onzeker of de graanprijs zal stabiliseren”, zegt FAO econoom Abdolreza Abbassian tegen Business Week. “Als er iets fout gaat met de Zuid-Amerikaanse oogst, zullen de graanprijzen nog verder stijgen.”

Het afgelopen jaar braken in verschillende landen rellen uit vanwege het stijgen van de voedselprijzen. In Mozambique kwamen 13 mensen om toen zij protesteerden tegen het plan van de regering om de prijs voor brood en water te verhogen. Door het tekort aan tarwe en het stijgen van de voedselprijzen ontstond er een storm op voedsel voordat de prijzen nog verder zouden stijgen.

NOS: Voedsel in wereld nog nooit zo duur

BusinessWeek: World Food Prices Rise to Record on Sugar, Meat Costs

(tot zover de overgenomen berichten)

Al sinds half december zijn er opstanden gaande in het anders ‘rustige’ Tunesië (een politiestaat die door het Westen op de been gehouden wordt omdat de overheid daar helpt om migranten buiten Fort Europa te houden). Hoewel er weinig nieuws meer verschijnt, gaan die opstanden nog steeds door. Gisteren (zaterdag 8 januari) nog werden vier personen doodgeschoten in Tala, een dorp in het westen van het land.

De opstanden begonnen toen een werkloze zichzelf op 18 december demonstratief in brand stak in Sidi Bouzid. (zie een overzichtsartikel van Peter Storm)

Nu is het ook in naburig Algerije (artikel BBC)

Er is daar een direkt verband met de gestegen voedselprijzen. In een poging om de protesten de kop in te drukken, heeft de regering alle voedbalwedstrijden afgelast.

 filmpje Press Tv: 

{youtube}1uLt4TOr4Jc{/youtube}

 Er zijn in Algerije al minstens drie doden gevallen. Na crisiberaad heeft de regering besloten een deel van de aangekondigde verhogingen van voedselprijzen af te gelasten.

 Enigszins met de problematiek verbonden is het rapport dat Somo net heeft uitgebracht over de herkomst van het voedsel dat in de Nederlandse Supermarkten ligt.

———–

Aanvullingen: Zie ook: The Comming Hunger (Independent) (‘Perfect storm of climate and oil puts world into ‘danger territory’)

Nawaat.org with updates on Sidi Bouzid and rest of Tunisia:
http://24sur24.posterous.com/tag/sidibouzid

Libcom thread over Tunesia

Timeline Al Jazeera:

Update! Al Jazeera heeft het over “At least a dozen killed as protesters clash with security forces in Tala and Kasserine.” (link)

————-

Al Jazeera heeft het nu (zondagavond) al over 20 doden in Tunesie:

Film: {youtube}l-WiBIBybKU{/youtube}

Al Jazeera op dinsdag 11 januari: 35 doden, alle scholen en universiteiten gesloten, protesten houden aan.

film {youtube}YJjhsRzM4NU{/youtube}

————

(BBC 12 januari) Fresh Clashes in Tunis

(Nu.nl 12 januari) Brandbommen Ambassade Tunesie in Bern

(youtube 10 januari) Zeer heftige beelden ziekenhuis Kasserine

BBC 12 januari: Minister ontslagen alle arrestanten vrij

———–

BBC 13 januari: Live firing in Capital

Al Jazeera: Deadly Protsts Continue

NRC: Weer doden i Tunesie

Serie links op D4-net

——————

vrijdag 14: (OD)  A Sign of things to come?

Sargasso: Ben Ali Haalt Bakzeil?

IFF/Indymedia: EFF Calls for Immediate Action to Defend Tunisian Activists

BBC: Tunisian protests: Tunis marchers urge Ben Ali to go

Al Jazeera: Protesters seek Ben Ali resignation

 

Grote demonstratie in Tunis eist vertrek president

 BBC meldt grote en aanzwellende demonstratie in Tunis, die (nog) niet uiteengeschoten wordt. Vertrek President Ben Ali geëist.

 Gisteren (13 januari) hield de Tunesische president Ben Ali een toespraak waarin hij hervormingen beloofde en de vrijlating van gearresteerde demonstranten. Ook beloofde hij niet mee te zullen doen aan de volgende verkiezingen. De Tunesische regering hoopte daarmee de golf van demonstraties en botsingen met politie te stoppen die al sinds 18 december in het land woedt.

Sinds enkele dagen was die ook overgeslagen naar de hoofdstad Tunis.

Vandaag gingen toch weer mensen de straat op en ze eisten het vertrek van president Ben Ali. De politie houdt zich rustig, volgens de BBC (Zie verslag en beelden http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-12189535). Het is “voor het eerst in 23 jaar” (toen Ben Ali aan de macht kwam) dat er vreedzaam gedemonstreerd kan worden. Tunesië is een politiestaat die aan alle kanten ondersteund wordt door de EU (dat zich ook opvallend stil hield over de repressie van de laatste maand). De bbc-correspondent meldt ook dat er ondertussen ‘misschien wel 70 doden zijn gevallen’. Buitenlandse toeristen worden geëvacueerd (http://www.nrc.nl/nieuws/2011/01/13/nederlandse-toeristen-teruggehaald-uit-tunesie/)

Geruchten gaan dat het Tunesische leger Ben Ali heeft laten vallen, wat de reden zou zijn voor zijn aangekondigde hervormingen. Ook binnen de diplomatieke dienaren van de regering groeit de onrust. De ambassadeur bij UNESCO in Parijs, bijvoorbeeld, heeft zijn hoed al genomen.

Zie ook Al Jazeera over de demonstratie: http://english.aljazeera.net/news/africa/2011/01/201111410345507518.html

Al Jazeera meldt (bij een gerepost filmpje van nawaat http://www.youtube.com/watch?v=MzVP2Mcemyk) dat er nog demonstranten neergeschoten werden na de toespraak van Ben Ali. Ook is er tenminste een lid van een linkse oppositiegroep gearresteerd. Veel bloggers en rappers zijn gearresteerd en het Electronic Freedom Foundation roept op om voor hen in actie te komen (https://www.eff.org/deeplinks/2011/01/eff-calls-immediate-action-defend-tunisian)

—————

Nu.nl: Ontslag regering en vervroegde verkiezingen

BBC: Noodtoestand afgekondigd en traangas ingezet tegen demonstranten

Al Jazeera: Emergency Rule Imposed

Russia Today (filmpke)

—————-

PRESIDENT BEN ALI ONTVLUCHT LAND (BBC)

Scenes bij ministerie van Binnelandse Zaken voordat de menigte uiteengejaagd werd (filmpje)

————-

15 januari:

Plunderingen en mysterieze ordetroepen (Al Jazeera)

Ben ali zit in Saoudi-Arabië) (Al Jazeera)

Tunesia seeks to restore securty (BBC)

What’s hapening in Tunisia explained (Mother Jones)

fotoserie

Why Tunesia’s Revolution is Islamist-free (FP) (foto’s)

The Great Food Crisis of 2011 (FP)

Volksopstand in Tunesië (Doorbraak)

Doden bij opstand in gevangenis (BBC)

Nawaat (meest in het Frans)

————–

16 januari:

Tunis gun battles erupt after Ben Ali aide arrested (BBC)

Tunisia situation remains tense (Al Jazeera)

Will Its “Hunger Revolution” Spread? (Time)

Algerian dies in self-immolation, echoing Tunisia (Reuters)

Exiled Tunisian rights activist to return home (Ahram)

————-

17 januari

Tensions remain high in Tunisia as the country awaits the announcement of a new national unity government. (BBC)

Man sets himself afire in Cairo protest (BBC)

Tunisians await new government (Al Jazeera)

Tunisia, The Day After (AI/Nawaat)

Arabist website

————————

18 januari

Tunisians sceptical of new govt (Al Jazeera

Copycat suicides (Al Jazeera))

Tunisia’s Mohammed Ghannouchi defends new government (BBC)

Blog RTL-verslaggever Jaap van Deurzen

Ministers quit new Tunisian govt
Troops battle protesters on the streets as at least three ministers resign from the country’s new ‘unity government’.(Al Jazeera)

Note on Tunisia’s Military (Lenin’s Tomb)

——————-

19/20 januari

Foto’s Big Picture

De Tunesisiche Intifadah (Ed- D4-net)

Ousted Tunisian leader Ben Ali’s family ‘arrested bbc

Arab leaders warned of ‘revolution’ (Al Jazeera)

———–