Ga naar de inhoud

Italië’s ‘democratische en sobere’ reactie op crisis en protest

De demonstraties die overal in Italië plaatsvonden op 14 november als onderdeel van een Europese actiedag tegen bezuinigingen, hebben al de toon gezet voor de nieuwe aanpak van de openbare orde. Met name in Rome is het al maandenlang verboden om tijdens demonstraties ook maar in de buurt te komen van politieke hoofdkartieren. Dit ondanks het intrekken van decreten die vorig jaar werden ingesteld door de burgemeester om de hele binnenstad tot een grote rode (=verboden voor demonstraties) zone te verkondigen.

3 min leestijd
roma_14_nov1

(Bron)

De eerste repressieve maatregelen die de regering afkondigde werden meteen na de rellen en het geweld op 14 november ontworpen, en zijn geent op de “workshop voor sociale repressie” die een paar jaar geleden begon rond de voetbalwedstrijden en stadions.

Beperking op uitdrukking van protest

Minister van Binnenlandse Zaken Cancellieri heeft aangekondigd vast van plan te zijn om de zogenaamde “Daspo”, de huidige verboden voor het bijwonen van sportevenementen, uit te breiden naar alle publieke evenementen en demonstraties. Ook regels rond arrestatie worden veranderd, met de invoering van de mogelijkheid om mensen 48 uur lang vast te houden op basis van videobeelden alleen. De “Daspo” zal iedereen treffen met een strafblad, wat in feite betekent dat mensen gecriminaliseerd en bestraft worden voordat ze zelfs maar een overtreding begaan hebben. Wat betreft de demonstratieroutes, die al flink bemoeilijkt werden door de invoering van de “rode zones”, zal het nu nog moeilijker worden om ergens te demonstreren als dat niet nadrukkelijk toegestaan is.

Teams om demonstranten te jagen

Een andere maatregel betreft de invoering van “mobiele teams voor snelle interventie”, gebaseerd op het model dat de Griekse politie de laatste jaren opgenomen heeft. Deze taktiek wordt gesteund door de analyse van de Digos (geheime dienst van de politie, vert. http://en.wikipedia.org/wiki/Divisione_Investigazioni_Generali_e_Operazioni_Speciali) en de politie, waarbij ze melding maken van een “parallel systeem dat niet verbonden is met organisatoren van de demonstraties, dat zich mengt onder de demonstranten maar zijn eigen agenda volgt”. Dat betekent dus kleine mobiele teams van speciale eenheden in burger, die niet de demonstratie volgen of “gevoelige doelen” bewaken, maar rond de demonstratie cirkelen op zoek naar individuen of groepjes die ze aan willen pakken.

In Griekenland voeren speciale relpolitie een stedelijke contra-guerilla uit, die hen veroorlooft om hun tegenpartij te verrassen met plotselinge overvallen en aanvallen. Ze verbergen zich in hoeken of tussen auto’s en springen dan plotseling bovenop kwetsbare individuen of kleine groepjes mensen om hen aan te vallen. Ze hebben hun eigen Robocop-achtige uitrusting net helmen, gasmaskers, knuppels, rookgranaten en pepper-spray.

Dit alles gaat perfect op met het proces van voortgaande militarisering van de Italiaanse politiekrachten, die nu getraind worden om zich te bewegen en te vechten in stedelijk gebied en binnen geisoleerde doelen als gebouwen, huizen of gehele buurten. Het lijkt geen toeval dat de toegangs-tests om tot de politie toegelaten te worden recentelijk zijn afgeschaft en de recrutering nu voornamelijk gericht is op voormalige militairen met ervaring op de slagvelden van de Balkan en Bosnië, Irak en Afghanistan.

De heksenjacht en het politiegeweld van 14 november zijn dermate geweest dat Amnesty International in Italië een verklaring heeft uitgebracht als onderdeel van een campagne over mensenrechten en politiegeweld. Individuen en groepen zijn een campagne gestart waarin de regering gevraagd wordt om verplichte identificatienummers voor politieagenten in te stellen, waar politiekrachten en hun bonden fel tegen zijn. In Rome hebben enkele agenten en bonden gedemonstreerd tegen het onderzoek naar een collega die wordt beschuldigd van ernstige mishandeling van een jongere die al gewond op de grond lag, terwijl enkele meters daar vandaan een vreedzame menigte demonstranten (grotendeels studenten) met traangas bestookt werd vanuit het gerechtsgebouw (zie video hier)

Bron: http://www.osservatoriorepressione.org/search/label/%2314N

Vertaling (Italiaans-Engels) Italy Calling, Engels-Nederlands: globalinfo.nl