Ga naar de inhoud

Israël sluit kantoren zeven Palestijnse maatschappelijke organisaties

Israëlische bezettingstroepen hebben donderdag in alle vroegte de kantoren van zeven Palestijnse maatschappelijke organisaties overvallen. Daarbij werden documenten en apparatuur ontvreemd en de toegangsdeuren tot de kantoren verzegeld. Volgens een achtergelaten militair bevel zijn de zeven organisaties ‘illegaal’ en dienen zij hun deuren gesloten te houden.

2 min leestijd

(Bron: persbericht Rights Forum, illustratie van bericht hierover bij Abu Pessoptimist) De getroffen organisaties zijn Addameer, Al-Haq, Bisan, Defense for Children International-Palestine (DCI-P), de Union of Agricultural Work Committees (UAWC), de Union of Palestinian Women Committees (UPWC) en de Union of Health Work Committees (UHWC). Ze zijn gevestigd op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

In oktober 2021 plaatste Israël zes van de zeven organisaties op de nationale terrorismelijst vanwege vermeende banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), dat door Israël als terroristische organisatie wordt beschouwd. De zevende, UHWC, belandde al in 2020 op die lijst.

Geen bewijs

In juli van dit jaar kwamen negen Europese landen, waaronder Nederland, tot de conclusie dat voor de Israëlische beschuldigingen geen enkel bewijs bestaat. Op grond daarvan verklaarden zij hun subsidie voor de bedreigde Palestijnse organisaties voort te zetten, tot ergernis van Israël. Later sloot Noorwegen zich bij de negen aan.

Israël tracht de organisaties uit te schakelen vanwege hun werk voor de onder bezetting levende Palestijnse bevolking en hun documentatie van Israëlische schendingen van Palestijnse (mensen)rechten. Daardoor vormen zij een voornaam obstakel voor Israëls politiek van illegale kolonisering van bezet Palestijns gebied. Drie van de organisaties werken bovendien samen met het Internationaal Strafhof, dat begin 2021 een formeel onderzoek opende naar oorlogsmisdaden in bezet gebied. De uitkomsten van dat onderzoek worden door Israëls politieke en militaire leiders gevreesd.

The Rights Forum roept de Nederlandse regering op de Israëlische overval scherp te veroordelen en van Israël op straffe van sancties de onmiddellijke intrekking van de draconische maatregelen tegen de zeven Palestijnse organisaties te eisen.