Ga naar de inhoud

Invallen en arrestaties in Frankrijk wegens G20 en CIGEO-atoomafvalopslagplaats

Twee mensen die zouden hebben deelgenomen aan de demonstraties tegen de G20-top in Hamburg, vorig jaar juli, zijn in Frankrijk gearresteerd. Ze worden ervan beschuldigd “de demonstranten aangevoerd te hebben”.

5 min leestijd

(Foto Torsten Schroeder cc/flickr, deze website globalinfo.nl zoekt donateurs)

Volgens een stuk in de rechtse weekblad die Welt gaat het om een 25-jarige vrouw en een 35-jarige man in Commercy in het departement Meuse. De beschuldiging volgens de krant die de politiewoordvoerder Heike Uhde in Hamburg citeert: beide zouden in de avond van 7 juli een menigte van meer dan honderd Zwart Blok (“door het roepen van leuzen en door arm- en handgebaren opgezweept hebben en de bereidheid tot geweld van de toptegenstanders hebben vergoot”. (Am Abend des 7. Juli vergangenen Jahres sollen sie einen mehr als hundertköpfigen Schwarzen Block auf dem Neuen Pferdemarkt und an der Lerchenstraße „skandierend und durch Arm- und Handzeichen“ angestachelt haben, die Gewaltbereitschaft der Gipfelgegner gesteigert haben.)

Daarna zou er gewelddadig tegen de politie geageerd zijn door de groep, op aanwijzingen van de twee.  Het ongelofelijke feit is hier dus dat de in het buitenland opgepakte mensen niet eens zelf beschuldigd worden van individuele daden, maar van het ‘aanstichting van anderen tot…’. Bovendien gaat de beschuldiging en de beweringen van de woordvoerder uit van een volstrekt verwrongen idee van de (bevels)structuren van de demonstranten. Alsof er iets bestaat als een ‘zwart blok’ dat fungeert als aan te voeren eenheden. Bespottelijk, maar kennelijk komen ze er mee weg en wil de staatsmacht in een buurland daarom wel mensen arresteren en hun huis doorzoeken. 

Een van de arrestanten was ook actief in het verzet tegen de aanleg van een atoomopslag in Bure waar al jaren verzet tegen is. Ook daar vonden huiszoekingen en arrestaties plaats. De vertaling van een bericht daarover op indymedia

Arrestaties in Frankrijk wegens G20 en CIGEO: een nieuw niveau van repressie

Door  anarchia libertad, bron: indymedia Duitsland

Na de aankondiging vorige week dat de Franse burger Loic vanwege de gerechtelijke vervolging door de rechtbank in Hamburg was ondergedoken, werden op 20 juni tien gebouwen in Oost-Frankrijk en Parijs doorzocht. In de hoofdstad arresteerden de autoriteiten de advocaat Etienne, die tegenstanders van het CIGEO-project vertegenwoordigt, tijdens de doorzoeking van een advocatenkantoor. De Speciale onderzoekscommissie van de politie voor de G20 SOKO-Black-Bloc was betrokken bij de invallen in zeven woongemeenschappen, twee culturele centra en een boerderij …

Na invallen in het najaar van 2017 en de ontruiming  in februari 2018 van het bos dat  bezet was tegen de geplande kernafvalopslagplaats, is dit een nieuwe repressieve slag, die echter met acht voorlopige arrestaties een andere kwaliteit heeft. De aanklachten tegen de gearresteerden voert van  deelname aan verzet tijdens de herhaalde protesten tegen het “onderzoekslaboratorium” CIGEO in Bure tot de “leiding van het zwarte blok” op de Pferdemarkt in Hamburg bij de  G20. Daar zouden twee van de verdachte meer dan honderd Autonome hebben aangezet tot rellen door “gebaren en schreeuwen” – het onbegrip van de autoriteiten over links-radicale organisaties kent blijkbaar geen grenzen. Sinds de spectaculaire huiszoekingen in september is er ook een onderzoek opgezet tegen een “criminele organisatie voor de preventie van de atomaire diepe opslagplaats”. De overvallen van gisteren kunnen een uiting zijn van dit onderzoek en bedreigen onze vrienden met vele jaren gevangenisstraf.

Nadat in het afgelopen weekend zo’n 3000 mensen tegen de geplande atoomvuilnisbelt in Bar-le-Duc demonstreerden, werd de militarisering van de schermutselingen weer duidelijk. De staat zal niet langer een dialoog aangaan met antikapitalistische actoren, wie zich niet onderschikt zal met alle middelen worden vervolgd. Dit is duidelijk geworden sinds de ongekende publieke opsporingscampagens en de internationaal gecoördineerde en ook nooit vertoonde aanval tegen linkse activisten in vier landen op 29 mei 2018.

Zelfs als de miljoenen kostende operatie van een tekortkomend werk van de SOKO getuigt en kan worden gezien als een wraak voor de tijdens de G20 totaal mislukt veiligheidsstrategie, is het succes van het onderzoek tot nu toe uiterst dun geweest. Of het nu de vervalste verklaringen van de Blender van de politiehelikopter zijn, de incompetente Agenten Provocateurs uit Saksen bij de demo “Welcome to Hell” die zichzelf blootgegeven hebben, of de smaad van de gerechtelijke nederlagen in het proces tegen onwettig gevangengenomen vrienden van Fabio of Konstantin – de autocraten rond Hieber, Scholz en Dudde moeten uit het zadel gelicht worden willen er zoiets als grondrechten kunnen overleven in plaats van een politiestaat.

50 advocaten hebben in een solidariteitsbrief voor de advocaat Etienne de dreigende opheffing van de rechtsstaat samengevat. Er staat:
“Huiszoekingen, tijdelijke arrestaties en veroordelingen  zijn gestaag toegenomen in het departement Meuse sinds afgelopen winter, maar vandaag markeert een nieuwe fase in de onderdrukking van het verzet tegen het CIGEO-project. We veroordelen deze onevenredige en schokkende methoden met klem. Ze vertrappen de fundamentele vrijheden: het recht om te zich verdedigen en verdedigd te worden.”

De arrestatie van de advocaat terwijl op hetzelfde moment zeven activisten in voorlopige hechtenis werden genomen, met de medewerking van de Hamburgse reactionairen roept om verontwaardiging. Laten we die samen vormgeven en de repressieve golven gebruiken evenals de naderende verjaardag van de G20-ellende om onze woede duidelijk te maken. Solidariteit met de beschuldigden in Hamburg en Bure – Vrijheid voor alle gevangenen – geluk voor degenen die zijn  ondergedoken!

—————–

Aanvulling globalinfo:
Zie ook Huiszoekingen en arrestaties Franse anti-kernenergiebeweging op indymedia.nl