Ga naar de inhoud

Interview met bewoner Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem

Leden van CPT palestina interviewen Arref Hammad, hoofd van het buurtcomité van Sheikh Jarrah in Oost- Jeruzalem. Arref vertelt over de huidige situatie en schetst de historische context.

4 min leestijd

(Door CPT palestina, uit de Vredesnieuws-nieuwsbrief)

Video met transcript

Mijn naam is Arref Hammad, hoofd van het buurtcomité Sheikh Jarrah. Ik ben in deze buurt komen wonen toen ik vijf jaar oud was, nu ben ik 70. Ik woon hier dus 65 jaar.  

Vertel eens over de historie van Sheikh Jarrah?

De inwoners zijn vluchtelingen. Er wonen 28 families. Mijn familie komt uit Haifa, anderen zijn gevlucht uit Jaffa, Akka en West Jeruzalem. We wonen in deze huizen sinds 1956. In plaats van voedselbonnen heeft de UNRWA (organisatie van de VN voor Palestijnse vluchtelingen) ons destijds deze huizen toebedeeld. Er was een overeenkomst tussen de families en de Jordaanse regering dat wanneer we na drie jaar een gemeenschap hadden gecreëerd met elektriciteit en stromend water, we eigenaar van de huizen zouden worden.

In de periode 1956-59 was dit een van de mooiste buurten van Jeruzalem, overal waren bloemen en bomen, het was prachtig. Maar tijdens de zesdaagse oorlog in 1967 had de Jordaanse regering de eigendom nog niet aan ons overgedragen. 

Na de oorlog kondigde de Israëlische regering de annexatie van Oost Jeruzalem af. Ook verklaarden ze dat iedere Jood die iets bezat in Oost-Jeruzalem, zoals land, het recht had dit terug te nemen. In 1972 startten twee kolonistenorganisaties een rechtszaak met als inzet de huizen. Volgens hen waren deze gestolen door Palestijnen.  

In die tijd was het niet toegestaan voor Palestijnse advocaten om cliënten te vertegenwoordigen bij een Israëlische rechtbank, dus we schakelden noodgedwongen een Israëlische, Joodse advocaat in. De zaak was ingediend tegen vier families; Abu Hammad, Hussaini, Gosh en Ayoubu. De advocaat slaagde er in de overeenkomst met Jordanië te bewijzen. De rechtbank verklaarde dat de huizen niet gestolen waren en dat de kolonisten niet het recht hadden deze zaak nog eens aan te spannen. 

In 1986 of 87, begonnen de kolonisten een rechtszaak tegen 13 families in Sheikh Jarrah. Dat resulteerde in 2008/09 in de overname van vier huizen. 13 families, bestaande uit 88 volwassenen en 26 kinderen werden dakloos.  

Dat is de juridische situatie. Maar veel belangrijker is hoe het er humanitair aan toe gaat. Het is heftig. Sinds vorige week zijn er dagelijks gewelddadige confrontaties met het Israëlische leger. Met hun machines, geweren, oproerpolitie en waterkannonen met skunk water.(*) Ze zijn alle huizen in de buurt binnengedrongen en hebben ze allemaal ondergedompeld in skunk water. We kunnen de slaap niet vatten uit angst dat ze weer het huis binnen komen.  

De kolonisten maken hier de dienst uit. Zij geven orders aan de soldaten en helpen hen zich te oriënteren. De afgelopen dagen hebben we meermaals gezien dat een kolonist op het dak staat met een laserlamp en een bepaalde plaats aanwijst waar de soldaten vervolgens mensen aanvallen.   Maandagavond vlak voor Iftar, we hadden net een fles water geopend om het vasten te doorbreken, werden we aangevallen door een groep kolonisten met pepper spray. De Palestijnen reageerden en het hek was van de dam.  

We worden dagelijks bezocht door solidariteitsgroepen, we zijn niet alleen en ik hoop dat de situatie zich zal verbeteren. Wij roepen de regeringen die invloed uit kunnen oefenen op Israël op zich te laten horen en hopen dat onze stemmen de VN in het internationaal strafhof bereiken zodat deze onderdrukking zal eindigen.  

De Israëlische rechtbanken zijn in de macht van de kolonisten en kunnen niet objectief oordelen. Ze doen wat de kolonisten willen en hebben slaan geen acht op het bewijs dat deze grond nooit van hen was.  

Dus dit is de situatie, er zijn 28 families, 87 gezinnen van 500 volwassenen en 111 kinderen. Als de rechter oordeelt dat we moeten evacueren dan hebben we geen andere optie dan op straat te gaan leven. In 1948 hebben we ons huis moeten ontvluchten en in 2021, het tijdperk van de technologie, bevinden we ons in dezelfde situatie.  

Welk bericht wil je graag via CPT aan de wereld overbrengen?

Een bericht voor ieder mens met een geweten en de mogelijkheid om ons te helpen. Help ons alsjeblieft, de situatie is echt nijpend, we dreigen dakloos te worden en kunnen dan nergens naartoe.  

Ze proberen ons om te kopen om te vertrekken, maar als wij ons gesteund weten door de Arabische landen, internationale vrijwilligers en mensenrechtenorganisaties die druk kunnen uitoefenen op Israël gaat dat niet gebeuren.  

Hartelijk dank voor het luisteren naar mijn verhaal.  

(*) skunk (stinkdier) water is door het Israëlische leger ontwikkeld als wapen om demonstraties uiteen te drijven. Het is een ontzettend stinkende chemische vloeistof die weken blijft hangen.

Christian Peacemaker Teams – Nederland (http://www.cptnederland.nl) Dit bericht wordt verspreid via het VredesNieuws-systeem.