Ga naar de inhoud

Internationale woon-actiedag 6 april groot succes

Vooral in Duitsland was de opkomst groots. Waar vorig jaar de landelijke demonstratie al enorm was met 25.000 deelnemers. Dit jaar waren het er nog meer en deden ook andere steden, ook in andere landen mee.

2 min leestijd

In Berlijn kwamen er dit jaar tenminste 40.000 mensen op de been. Een gigantische massa dus. Alle informatie is hier te vinden.

In 19 Duitse steden werd tegelijkertijd gedemonstreerd tegen de hoge huur- en woonprijzen. De Duitse campagne voor onteigening van grote investeerders in huurwoningen maakt daar ook school. In Berlijn loopt nu de voorbereiding voor een referendum voor onteigening van alle concerns die meer dan 3000 woningen bezitten en de inzameling van handtekeningen begon op de demonstratie, waar meteen de helft van de benodigde 50.000 handtekeningen (om het referendum te beginnen) werd verzameld.

ook in 22 Europese steden, en Vancouver in Canada, werd met dezelfde eisen gedemonstreerd: wonen is een recht voor iedereen!

In Amsterdam deden we bescheiden mee (met Bond Precaire Woonvormen en Fair City) met een ‘actietour’ die begon bij de Amsterdam School of Real Estate, waar je voor 40.000 euro een tweejarige opleiding in speculeren kunt volgen. Daarnaast zat het hoofdkantoor van corporatie Ymere, welbekend van de uitverkoop van haar huurwoningen in de Olimpiabuurt, waarover een bewoonster vertelde. Verder ging het via de Piet Hein Buildings, waar het grootste ‘vastgoedadviesbureau’ van de wereld CBRE de scepter zwaait. Een van de huurders daar in het gebouw dat wordt aangeprezen met de leus Join the Silverfleet, Where the new heroes live’) is de Nederlandse ‘durfinvesteerder’ Antaurus. CBRE heeft verder het net ontruimde ADM-terrein in zijn portefeuille staan, zoals blijkt als je hun website bezoekt.

bpw1De tocht ging verder via het ooit gekraakte Pakhuis Afrika en over de Jan Schaeferbrug naar het Java-eiland waar de prijzen dermate aan het stijgen zijn geslagen dat alle ooit middenhuurders moeten verkassen en plaatsmaken voor mensen met porches (eentje kwam er dan dan ook door de tourgroep heenrijden toen een bewoner net zijn verhaal stond te doen).

bpwbootDe tocht werd afgesloten met een nazit-met-presentaties in het schip Quo Vadis van Het Einde van de Wereld. Daar zagen we hoe de mobilisatie in Duitsland was verlopen (zie de video’s hieronder) en hoe ze in Barcelona tegen Blackstone ageren en werd wat besproken over toekomstige acties in het Nederlandse.

Hier is een 40 minuten durend filmverslag van de tour te vinden.

Mobifilmpje Berlijn  {youtube}6Z2HKvJnMas{/youtube}

En nog een:

{youtube}feGnxi7O6U0{/youtube}

en deze uit Stuttgart

{youtube}AfCILkUJ-K4{/youtube}

De actierour werd georganiseerd met steun van XminY actiefonds