Ga naar de inhoud

Inheemse Amazonebeschermer vermoord in Brazilië – de zesde in de afgelopen jaren

Een lid van een inheemse groep die patrouilleert in zijn regenwoudgebied om illegale houtkappers te verdrijven is doodgeschoten – het zesde lid van de groep dat in de afgelopen jaren is gedood.

3 min leestijd

(Bron: persbericht 7 september 2022 Survival International, vertaling globalinfo.nl, die leeft van donaties, foto: Janildo Oliveira Guajajara, een Amazonebewaarder, is doodgeschoten. (c) Sociale media)

Janildo Guajajara werd zaterdag doodgeschoten in een houtkapstadje in de buurt van het inheemse gebied Arariboia in de deelstaat Maranhão, waar hij woonde. Naar verluidt is hij in een hinderlaag gelopen toen hij over straat liep.

Leden van de Guajajara-stam hebben de Amazone Beschermers opgericht om Arariboia te beschermen, hun thuisbasis in het woud dat zwaar is aangetast door illegale houtkappers en landrovers, en de ongecontacteerde leden van de Awá-stam die daar ook leven.

Voordat de Beschermers tien jaar geleden met hun werk begonnen, waren er 72 illegale houtkapwegen in het reservaat; nu zijn dat er nog maar vijf. Survival steunt de Beschermers al vele jaren. Beide organisaties hebben opgeroepen tot een volledig onderzoek naar de moord op Janildo.

Een van de leiders van de Beschermers, Olimpio Guajajara, reist momenteel door Europa om hun werk en de gevaren waarmee ze geconfronteerd worden onder de aandacht te brengen, en om internationale steun te verwerven. Hij zei vandaag: “Er is weer een Beschermer vermoord – de zesde Beschermer die is vermoord, en geen van de moordenaars van de andere Beschermersd is gestraft of zit achter de tralies. We doen een beroep op de Braziliaanse justitie, dat recht wordt gedaan om deze moordenaars in de gevangenis te stoppen.”

In een verklaring zeiden de Guardians: “Janildo Oliveira Guajajara werkte sinds 2018 met ons samen. Hij werkte in de Barreiro-regio van Arariboia, in een dorp dicht bij het terrein van een weg die door houthakkers was geopend maar door de Beschermers weer was afgesloten. Sindsdien hebben hij en andere Beschermers in die regio te maken met constante bedreigingen, en de bedreigingen zijn steeds intenser geworden.

“Al die jaren zijn we doorgegaan met het beschermen van ons gebied, ook al zijn we bedreigd en gedood. Wij zijn tegen het geweld dat doodt en vernietigt, wij vechten voor het leven. Ons volk schreeuwt om gerechtigheid, en wij eisen het onderzoek naar deze en andere misdaden tegen het Tenetehar (Guajajara) volk. Wij willen gerechtigheid.”

Survival’s Senior Onderzoeker Sarah Shenker, die de Beschermers heeft vergezeld op hun patrouilles, zei vandaag: “De genocidale golf van geweld die president Bolsonaro heeft ontketend tegen inheemse volken is meedogenloos. Er heerst een sfeer van totale straffeloosheid, waarin de machtige krachten die inheems land stelen – gouddelvers, houtkappers, landrovers, agro-industrie en veeboeren – denken dat ze kunnen doen wat ze willen en er mee wegkomen. Ze worden actief aangemoedigd door de huidige Braziliaanse regering, en overal in het land vechten de inheemse volken terug.

“Janildo wist dat hij misschien met zijn leven zou moeten betalen, maar hij was vastbesloten om een Beschermer te zijn omdat hij geen andere uitweg zag voor de toekomst van zijn familie en zijn bos. Er moet gerechtigheid geschieden voor hem, voor Paulo Paulino Guajajara en alle andere inheemse mensen die in de frontlinie van de strijd om het land zijn gedood. En mensen over de hele wereld moeten zich steeds sterker maken om de genocide van Brazilië en de wereldwijde krachten die deze voeden een halt toe te roepen, voor het overleven van geïsoleerd levende volksstammen en alle inheemse volken, en het land waar zij zo deskundig voor zorgen”.