Ga naar de inhoud

IMF-Protesten Turkije: IMF directeur geschoend

Weinig berichtgeving in de Nederlandse media over gebeurtenissen tijdens de najaarsvergadring van IMF en Wereldbank in Istanbul, Turkije. Vandaag moet de grootste demonstratie plaatsvinden. De politie staat op scherp.

1 min leestijd
alt

Het Chinese persbureau persbureau Xinhua bericht dat op maandag 5 oktober zo’n 1000 mensen bijeenkwamen voor een demonstratie. “The protest was the largest in the past week as a number of demonstrations have been witnessed in the downtown area when people chanted slogans such as “Go away IMF” and “Millions are unemployed.”

Volgens hetzelfde bericht waren verschillende vakbonden bijeengekomen om protesten te organiseren en zal de grootste demonstratie vandaag, 6 oktober zijn als de officiële vergadering begint. Politie, waaronder speciale eenheden, zouden in hoogste staat van paraatheid staan. In Turkije is dat doorgaans slecht nieuws en betekent het dat ze hard willen ingrijpen.
Een demonstratie-agenda is bij ‘resistanbul’ te vinden.

Een ander bericht dat redelijk wat aandacht kreeg , was de verstoring van de speech van IMF-directeur Strauss-Kahn afgelopen donderdag. Die kreeg een gymschoen naar het hoofd gegooid door student Selcuk Ozbek aan de Anadolou universiteit, terwijl hij “Get out of the university, I.M.F. thief!” schreeuwde. Anderen probeerden spandoeken te ontvouwen, maar werden door bewakers overmeesterd en afgevoerd. (video.).

Een oproep om tegen de IMF/WB-vergadering te ageren verscheen eerder hier.
Website van koepel van demonstranten: Resistanbul.

go2.wordpress.com