Ga naar de inhoud

IJsland weer massaal de straat op

Enkele jaren nadat de massale reactie op de crisis in 2008 en 2009 de IJslandse politiek volledig op zijn kop zette is er weinig over van de glans van de progressieve coalitie. De oude partijen regeren weer, en demonstranten komen ineens weer massaal de straat op.

2 min leestijd

(Met dank aan Jurg En, correspondent ter plaatse, foto Rebecca Scott Lord/grapevine.is)

Op 4 november stond het Austurvöllur plein voor het parlement (Alþingi) weer vol, met zo’n 4500 mensen. De aanleiding was ‘divers’ maar had een ondertoon van algemene onvrede wegens schandalen die regeringsleden betroffen, gecombineerd met het economische beleid en het besluit om de politie van IJsland te gaan bewapenen met zwaar geschut.

Ook waren er stakende artsen en leraren onder de demonstranten, die hoger loon eisen. Naar verwachting gaan de protesten de komende weken door, en dreigen zelfs verder te groeien.

Bijzonder provocerend was de onthulling dat het IJslandse leger automatische geweren had aangeschaft van de Noorse collega’s, en dat die bestelling geheim gehouden werd.  150 Van die schietijzers zijn bedoeld voor de politie.

Zware criminaliteit komt echter nauwelijks voor op IJsland en veel demonstranten weten dat ze vooral voor hen bedoeld zijn, om taferelen als die in 2008 te voorkomen. Toen wisten demonstranten dagenlang het openbare leven in de hoofdstad te ontregelen uit protest tegen de crisismaatregelen en de arrestatie van een anarchistische activist. De politie zag zich min of meer gedwongen arrestanten vrij te laten onder druk van de demonstraties. Met hun nieuw arsenaal zouden ze een nieuwe optie hebben, namelijk het (dreigen met het) aanrichten van een bloedbad…

icela2009

foto Alvaro Zarzuela/flickr uit 2009