Ierland nu de klos/op de been
De lang verwachte ‘meltdown’ van de Ierse economie is gaande, en zoals tegenwoordig gewoonlijk wordt geprobeerd de rekening bij de bevolking te leggen in plaats van bij de banken en multinationals die de afgelopen jaren van de ‘Celtic Tiger’ hebben geprofiteerd.
Ondanks eerdere voortdurende ontkenning door de Ierse regering en Europese diplomaten, gaat Ierland de EU en het IMF om ‘steun’ vragen nu er ernstige betalings- en begrotingsproblemen opdoemen. Dat is altijd slecht nieuws omdat deze twee instellingen drastische bezuinigingen en neoliberale hervormingen eisen in ruil voor hun ‘steun’ (die gewoon bestaat uit een lening die met rente terugbetaald moet worden). Precies dit beleid heeft ervoor gezorgd dat Ierland het putje van Europa werd met de laagste winstbelasting voor multinationals in de hele EU-zone. De verschillen tussen rijk en arm zijn dan ook alle perken te buiten geschoten. De statistieken laten zien dat 34 procent van de rijkdom in handen is van de bovenste 1 procent. Die toplaag zou de crisis makkelijk kunnen betalen als ze gedwongen zouden zijn wat in te leveren..
Media in Nederland beweren dat de Ierse bevolking dit gelaten over zich heen laat gaan, maar dat is fabeltjeskrant.
Op dit moment (zaterdagmiddag 27 november) zijn er minstens 50.000 mensen op de been in Dublin.
Eerder vorige week was er net als in Engeland een studentendemo in Dublin, waarvan een deel een poging deed om het om dwars door een linie ME heen het ministerie van Financiën te bezetten. Beeldverslag is te vinden in het satirische videojournaal the stimulator,
De Irish Times probeerde te berichten wat er ‘werkelijk gebeurde’.
Nieuws en achtergronden over de Ierse crisis is onder meer te vinden bij de kameraden van Workers Solidarity Movement, die wij van 2.Dh5 vorig jaar naar Nederland haalden om over hun organisatiewijze te vertellen.
Overzicht van protesten en reacties is ook te vinden op de Ierse Indymedia website.
De 1 % network wijst naar de beste oplossing voor dit drama: de rijken aanpakken (en een algemene staking).
Ook op andere plekken zijn goede analyses van de Ierse ineenstorting te vinden. Paul Krugman haalde in zijn column in de New York Times een oud cynisch voorstel uit de kast dat Jonathan Swift in 1729 bedacht
(kopie) Laat de Ieren maar hun kinderen opeten. De bezittende klasse had de volwassenen immers al opgesoupeerd, dus nu zouden de kinderen aan de beurt zijn. Volgens Krugman hebben de banken nu precies hetzelfde gedaan, en doet de Ierse regering niets dan de bevolking voortdurend op de pijnbank leggen in de hoop dat de financiële markten dan weer vertrouwen krijgen in hun economie. Maar dit duurt al drie jaar, en helpt niet.
Net als Spanje vertaalde de economische groei in Ierland toen het nog goed leek te gaan, in een huizenbubble van grote omvang, die nu aan het leeglopen is.
Er is dan ook een ware uittocht van Ierse jongeren te zien.
Mirjam vander Stichele van SOMO/TNI legt uit hoe deze instortende economieën nauw samenhangen met een beleid van zogenaamde vrijhandel dat de EU heeft gepropageerd en dat de financiële markten heeft gedereguleerd.
Het nieuwe handelsbeleid dat de Europese Commissie onlangs heeft afgekondigd, betekent vooral een voortzetting van dat contraproductieve beleid, legt Rob Bleijerveld uit.
Ondertussen zijn ze in Ierland niet bang voor het IMF:
Studenten
RTE News: {youtube}K3LTQGXTx4Y{/youtube}
Filmpje eerder protest in mei 2010
{youtube}y2lEez-U4RY{/youtube}
Ondertussen wordt de strop aangehaald.
—————-
Steun globalinfo: gironummer 5146635 (tnv. Globalinfo in Amsterdam