Ga naar de inhoud

Iedereen verdient bescherming tegen Covid-19

Geen winst op pandemie, teken initiatief. COVID-19 verspreidt zich razendsnel. Oplossingen moeten nog sneller reizen. Niemand is veilig, totdat iedereen toegang heeft tot veilige en doeltreffende behandelingen en vaccins. We hebben allemaal recht op bescherming.

2 min leestijd

(Bron: website solidariteit.nl, No profit on pandemic.eu *)

Onderteken dit Europees Burgerinitiatief en zorg ervoor dat de Europese Commissie alles in het werk stelt om vaccins en behandelingen tegen het coronavirus een wereldwijd publiek goed te maken, vrij toegankelijk voor iedereen. Wat zijn onze eisen?

1. Gezondheid voor iedereen

We hebben allemaal recht op gezondheid. In een pandemie moeten onderzoek en nieuwe technologieën snel over de wereld worden verspreid. Een bedrijf zou niet de macht mogen hebben om te beslissen wie toegang heeft tot behandelingen of vaccins en tegen welke prijs. Patenten geven één enkel bedrijf het monopolie op essentiële farmaceutische producten. Dit beperkt hun beschikbaarheid en verhoogt de kosten voor hen die ze nodig hebben.

2. Transparantie nu!

Gegevens over productiekosten, overheidsbijdragen en de kwaliteit en veiligheid van vaccins en geneesmiddelen moeten openbaar zijn. Overheden moeten de contracten met farmaceutische bedrijven openbaar maken.

3. Publiek geld, publieke controle

Burgers betalen voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van vaccins en behandelingen. Wat door de mensen is betaald, moet in de handen van de mensen blijven. We kunnen niet toestaan dat grote farmaceutische bedrijven noodzakelijke oplossingen die met publieke middelen zijn ontwikkeld, privatiseren.

4. Geen winst op een pandemie

Farmaceutische bedrijven mogen niet van deze pandemie profiteren ten koste van de gezondheid van mensen. Een collectieve dreiging vraagt om solidariteit, niet om privaat winstbejag. Overheidsmiddelen moeten samengaan met garanties dat de producten beschikbaar en betaalbaar zijn. Big Pharma mag de sociale zekerheid niet plunderen.

iedereen verdient bescherming tegen covid 19 2

Daarom hebben we 1 miljoen handtekeningen nodig. Teken het initiatief

*) Eerder verschenen op noprofitonpandemic.eu. No profit on pandemic.eu is een Europees burgerinitiatief dat EU-burgers in staat stelt om rechtstreeks een concrete wetswijziging voor te stellen aan de Europese Commissie.