Ga naar de inhoud

Hotel Bauen met ontruiming bedreigd

Hotel Bauen in Buenos Aires, Argentinië, werd 17 jaar geleden door het personeel bezet en weer als hotel in bedrijf genomen. Het was de tijd van de megacrisis, toen alles achter elkaar failliet ging en eigenaren fabrieken en bedrijven sloten en met schulden achterlieten, om zelf naar Maimi te vertrekken. In die tijd werden veel bedrijven door de eigen arbeiders die ontslagen waren bezet om weer in bedrijf te nemen. Een heel netwerk van dergelijke bedrijven ontstond er. Hotel Bauen maakt er nadrukkelijk onderdeel van, en is een van de grootste bedrijven in het netwerk.

3 min leestijd

(Foto Elsapucai, publiek domein wikipedia)

Het is een gigantisch hotel van 16 verdiepingen midden in de stad, aan een drukke boulevard. Binnen is het vergane glorie die met alle middelen in stand wordt gehouden. De loungebar heet ‘Utopia’ en is onder de vorige neoliberale regering Macri van zijn horecavergunning ontdaan, waardoor ze in het weekend niet open kunnen.

Binnen is het een ‘gewoon’ hotel van de duurdere klasse, maar met een duidelijke boodschap boven de entree in de hal: “Wij Vieren de 16e verjaardag van de overname door het eigen personeel”. In de 17 jaar dat het hotel door het personeel gerund wordt, waren er al meerdere ontruimingsbevelen door rechters uitgevaardigd, die telkens door juridisch gemanoeuvreer weer uitgesteld werden. Solidariteit van allerlei buurtbewegingen en vakbonden en dergelijke is groot, dat zal ook uitgemaakt hebben. De zalen van het hotel werden ook vaak door linkse organisaties gebruikt voor hun bijeenkomsten.

Maar nu is er een definitief ontruimingsbevel: op 2 december moet het hotel leeg zijn. Het moet beschikbaar worden gesteld aan het bedrijf Mercoteles SA, van de zoon van de vorige eigenaar die inmiddels overleden is. Daarnaast moet het bedrijf 15 miljoen pesos (zo’n 250.000 euro) aan het personeel betalen om de investeringen te vergoeden die ze de afgelopen 15 jaar gedaan hebben. En het nieuwe bedrijf moet 50 van de ‘bezetters’ in dienst nemen.

Het personeel heeft al aangekondigd niet op het ontruimingsbevel in te gaan, verklaren ze in dagblad Pagina 12. De schadevergoeding is ook ‘niet eens een kwart van alles dat ze afgelopen jaren in het gebouw hebben gestoken’ en er is ook geen garantie voor de aangenomen mensen dat ze aan het werk zullen blijven. Het personeel eist legalisering van hun nering in het gebouw. “We hebben nooit het gebouw zelf in bezit willen nemen, dat behoort de Argentijnse staat toe wat ons betreft” verklaart een woordvoerder van het personeelscollectief.

Vrijdag aanstaande 29 november wordt er door allerlei bewegingen en vakbonden gemobiliseerd voor het hotel en des avonds is er een benefietdiner in het restaurant van het hotel waar al tal van vakbondsleiders en linkse activisten en politici zich voor hebben aangemeld. Dat is als blijk van solidariteit belangrijk, en moet een eerste zet zijn om de ontruiming af te wenden.

De hoop is onder andere gevestigd op de nieuwe regering, die vanaf 1 december aan de macht komt, nadat de neoliberale zakenman Macri was verslagen. Hij liet een economie in crisis achter, met een enorm gestegen staatsschuld. Het personeel van Bauen hoopt nu dat niet alleen de poppetjes zijn veranderd…