Ga naar de inhoud

Honduras: terugkeer Zelaya tegengehouden, tenminste twee demonstranten doodgeschoten

Honduras: coupplegers verhinderen terugkeer legitieme regering, tenminste twee doden onder demonstranten

4 min leestijd
Placeholder image

Dramatische taferelen afgelopen zondag rond het vliegveld van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Tienduizenden mensen waren naar het vliegveld getrokken om de terugkeer van de door een coup afgezette linkse president Zelaya te ondersteunen.
Eenheden van het Hondurese leger hadden het vliegveld bezet en voorkwamen dat het vliegtuig met de president kon landen. De demonstranten werden met geweld buiten de hekken gehouden, waarbij met traangas en later ook met scherp geschoten werd. Demonstranten belaagden de militairen op hun beurt met een hagel aan stenen. Tenminste twee demonstranten werden door militairen doodgeschoten. Zie filmbeelden en nadere info op BBC:

Hier is sprake van bevestigde berichten over tenminste drie doden.

foto's van indymedia ChiapasNadat het vliegtuig met daarin president Zelaya en vertegenwoordigers van andere regeringen verschillende vruchteloze pogingen deed om te landen, vloog het naar het naburige El Salvador. Daar wordt overlegd over nadere stappen. Eerder besloten alle leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten OAS dat Honduras geroyeerd zou worden als lid vanwege de coup. Geen enkel land erkent de coupregering en ook alle EU-landen hebben hun ambassadeurs teruggeroepen. De coupplegers, die goed zijn georganiseerd, geven tot dusver geen krimp en beroepen zich op steun van het parlement en het gerechtshof (die echter grotendeels in handen zijn van de zakenelite).

Een reporter van Radio Globo Honduras schatte dat er rond de 200.000 demonstranten rond het vliegveld verzameld hadden (en dat er zo’n 2000 militairen op het terrein van het vliegveld zaten).

In het land zijn voortdurend demonstraties tegen de coup en in solidariteit met de afgezette regering. De coup-regering onder leiding van de liberaal Micheletti probeert ook aan te tonen dat ze steun onder de bevolking heeft, door pro-Micheletti bijeenkomsten te organiseren. Kenmerkend was wel dat het kennelijk niet gelukt is ook een anti-Zelaya-demonstratie bij het vliegveld te ensceneren.

Bij de demonstraties tegen de coup gaat het er hard aan toe, hier en daar wordt het leger of de politie op straat teruggedrongen (zie bijvoorbeeld hier )

foto's van indymedia ChiapasOp CNN wordt relatief veel aandacht aan de situatie in Honduras besteed waarbij de reporter zelfs weet op te merken dat het om een duidelijk klasse-conflict gaat: " de arbeiders, boeren, de armen die de meerderheid vormen staan aan de kant van Zelaya, terwijl de bovenlaag de coup steunt". Ook liet de zender beelden zien van militairen die bussen met demonstranten van straat halen om vervolgens de banden lek te schieten.
CNN laat echter ook voorstanders van de coupregering uitgebreid aan het woord, zoals de ‘overgelopen’ ambassadeur in de VS, die kennelijk bij de coup betrokken was en deze verdedigt.

Over de situatie in Honduras zelf druppelen berichten maar mondjesmaat binnen. In de stad San Pedro Sula, tweede stad van het land lijken linkse demonstranten vaak de overhand te hebben. ook gaan er geruchten dat militairen daar soms overlopen. Ook berichten over repressie en censuur zijn onduidelijk en soms in tegenspraak met elkaar.

Extra reden voor grote bezorgdheid over de ontwikkelingen in Honduras, is de precedentwerking naar buurlanden als Guatemala en El Salvador, waar militairen ook met veel plezier progressief beleid de nek om zouden willen draaien. Wat betreft inschattingen van deskundigen over mogelijk verloop van deze toestand, wordt vaak verwezen naar het ‘draaiboek Haiti’. Daar werd de legititme regering van Aristide ook afgezet door een coalitie van zakenmensen en militairen, waarna Aristide lange tijd in het buitenland verbleef en de coupregering ondertussen met de internationale verbanden speelde alsof ze ‘dialoog’ deden. Uiteindelijk kon Aristide alleen nog het resterende stukje van zijn ambtstermijn uitdienen en kregen de coupplegers alsnog de regering die ze wilden. Na latere herverkiezing van Aristidi werd deze weer verdreven. Counterpunch vergelijkt de huidige coup met het draaiboek van de coupt tegen Chavez in Venezuela in 2002. De lessen van die mislukte coup zou ook de reden zijn dat Zelaya het land uitgegooid moest worden (ipv. berecht zoals het gerechtshof had bepaald), want in dat geval zou een groot deel van de bevolking hem komen bevrijden, zoals in 2002 ook met Chavez gebeurde.

Maar de buitenlandse steun aan Zelaya lijkt voorlopig absoluut te zijn en stand te houden. Solidariteit met de voor hun rechten knokkende bevolking in Honduras is momenteel zeer belangrijk. Mochten er Nederlanders in Honduras zitten die berichten kunnen geven of andersinz behulpzaam kunnen zijn, dan zou het goed zijn als die zich melden (bijvoorbeeld hier: info@globalinfo.nl, desgewens )

Meer nieuws:
http://hondurasresists.blogspot.com/
chiapas.indymedia.org/
www.narconews.com/