Ga naar de inhoud

Honderden studenten bezetten ABC-gebouw Roeterseiland

Bezetting wordt gesteund door duizenden studenten en sympathisanten buiten het gebouw

3 min leestijd

Amsterdam, 13 mei 2024 Om 13:00 uur vandaag hebben honderden studenten en sympathisanten het ABC-gebouw van Roeterseiland bezet. Ook bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Eindhoven hebben studenten een kamp ingericht. Na een week van protesten in solidariteit en samenwerking met de Palestijnse gemeenschap, weigert het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nog steeds om haar medeplichtigheid met Israël op te schorten. In plaats daarvan herziet de UvA de regels rond protesten, na dagen van escalerend politiegeweld en aanvallen van vijandig publiek. Dit in tegenstelling tot de VU, die in een open brief heeft aangekondigd een eerste stap te zetten op weg naar het verbreken van de samenwerking met Israël.[1]

De academische gemeenschap ziet zich gedwongen door te gaan met protest. “De aanvallen in Gaza intensiveren, de VU heeft een minimale eerste stap gezet, en zelfs dat weigert de UvA. Ondertussen worden onze studenten aangevallen door extremistische groepen die de leugens van het CvB gebruiken als rechtvaardiging, en zitten er nog steeds tientallen studenten vast,” zegt vertegenwoordiger van studentenbezetting. Sinds maandag zitten er studenten vast in het cellencomplex Meer en Vaart.

Mars op Nakba Dag aangevallen door vijandig publiek

Afgelopen zaterdag werd de mars ter herdenking van Nakba Dag, die van de Dam naar het Museumplein liep, aangevallen door mannen met vuurwerk[2], net zoals maandag gebeurde in het studentenkamp op Roeterseiland. Zij waren er bewust opuit het protest te ontregelen en in een kwaad daglicht te zetten. Dit is een beproefde tactiek.[3] De mensen die deze aanvallen uitvoeren, noemen zichzelf ‘zionistische joden’. In de groep lijken echter ook mensen te zitten die actief zijn in extreem-rechtse bewegingen. Het delegitimeren van studentenprotesten staat in een lange geschiedenis. In Palestina is een heuse ‘scholasticide’ door Israël gaande: het gericht vernietigen van onderwijsinstellingen. Van alle universiteiten die er in het bezette gebied waren, staat geen enkele meer overeind.[4] Ook lijken wetenschappers soms het doel te zijn van gerichte aanvallen.

“Palestijnse en Joodse studenten op onze universiteit voelen zich machteloos – en er zijn zorgen over zowel groeiende islamofobie en anti-semitisme. Een steeds groeiende groep studenten en medewerkers, van alle achtergronden, ook Joodse, spreekt zich uit tegen de genocide, maar die wordt door Halsema, de politiek, en het CvB genegeerd,” zegt Jamie R, één van de vertegenwoordigers van de studentenbezetting en ASVA vrijwilliger.

UvA volhardt in steun aan genocide

Sinds de start van de studentenprotesten hebben twee Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs stappen gezet om de banden met Israël te verbreken. De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag is gestopt met de samenwerking met de Bezalel Acadamic of Arts and Design in Jeruzalem.[5] Ook de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft een stap gezet op weg naar het verbreken van banden met Israël en andere regimes die in strijd met de mensenrechten handelen.[1] De universiteit heeft aangekondigd nog voor de zomer met een toetsingskader voor (internationale) samenwerkingen te komen, gebaseerd op “de eigen waarden en de internationale standaarden op het gebied van (bijvoorbeeld) mensenrechten”. De weigering van de UvA om zelfs maar naar het eigen samenwerkingsbeleid te kijken, staat in schril contrast. Tegen de achtergrond van de aanval op Rafah en de 35.000 Palestijnen die door Israël zijn vermoord in de afgelopen zeven maanden, volhardt de UvA in haar steun aan genocide.

Bronnen
[1]
https://vu.nl/nl/nieuws/2024/tweede-open-brief-van-het-college-van-bestuur-aan-de-vu-gemeenschap
[2] https://nos.nl/artikel/2520069-aanval-op-betogers-na-pro-palestinademonstratie-amsterdam-zeven-arrestaties
[3] https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2024/05/joodse-jongeren-verstoren-anti-israeldemonstratie-nog-even-en-joden-zijn-echt-niet-meer-veilig-1413474/
[4]
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/06/in-gaza-staat-geen-universiteitsgebouw-nog-overeind-a4192220
[5] https://nos.nl/artikel/2520064-koninklijke-academie-van-beeldende-kunsten-blaast-samenwerking-met-israel-af