Ga naar de inhoud

Hoe je een fortuin verbergt tijdens een pandemie

Het planningsinstrumentarium van de beschermingsmaffia voor de rijke dynastie in de VS. Terwijl sommige mensen vrijwilligerswerk doen bij de lokale voedselbank, werken de superrijken aan het verbergen van hun geld voor toekomstige belastingen.

2 min leestijd

(Door Chuck Collins, oorspronkelijk verschenen op Common Dreams, vertaling globalinfo.nl)

Het is geen geheim dat de Covid-19 pandemie zeer goed is geweest voor de miljardairklasse. De rijkste tientallen miljardairs hebben nu een gezamenlijke rijkdom van meer dan 1 biljoen dollar. En sinds 18 maart, het begin van de pandemie, is de collectieve rijkdom van de Amerikaanse miljardairklasse gestegen tot meer dan 700 miljard dollar.

De pandemie heeft echter ook dekking geboden voor agressieve ontwijking van de erfbelasting. Er is nu een orgie van verbergen van rijkdom aan de gang, omdat vermogensplanners voor de rijkste 0,1 procent de planningsinstrumenten die ze in de afgelopen twee decennia hebben gecreëerd, versnellen om biljoenen buiten het bereik van de erf- en schenkingsbelasting te plaatsen.

IPS Associate Fellow Bob Lord heeft een inleiding geschreven over de instrumenten die vermogensbeheerders gebruiken om deze welvaartseroderende daad te faciliteren. Zijn beleidsrapport, “Covid-19, A Perfect Storm for Estate Tax Avoidance,” biedt een leesbaar overzicht van de inzet van twee planningsinstrumenten: de Intentionally Defective Grantor Trust, of IDGT, en de Granter Retained Annuity Trust, of GRAT. Lord legt hun werking uit in zijn rapport.

Rijke families gebruiken deze planningsinstrumenten om miljarden, zo niet biljoenen, in “dynastie-trusts” te plaatsen en hun verplichtingen op het gebied van erf- en schenkingsrechten te verminderen of te elimineren. Volgens Lord is het te laat om deze fondsen nog af te vangen. Maar een remedie is het invoeren van een erf(successie)belasting om de fondsen te belasten terwijl ze naar erfgenamen en begunstigden van de trusts vloeien.

Een erfbelasting, zoals die wordt voorgesteld door professor in de rechten aan de New York University Lily Bachelder, zou niet kunnen worden omzeild door de trusts die bedoeld waren om de successierechten te ontduiken. Als er geld naar de ontvangers vloeit, zou een erfbelasting kunnen dienen als een reparatie en dynastie preventiemechanisme.

(Over de Auteur:  Chuck Collins is senior onderzoeker bij het Institute for Policy Studies waar hij de redactie voert over Inequality.org)