Ga naar de inhoud

Hoe de Rijke Landen Kyoto en Kopenhagen getorpedeerd hebben

(6 nov. 2009) De World Development Movement keurt de opstelling af van de rijke landen op de klimaatonderhandelingen in Barcelona die vandaag afliepen, omdat ze daarmee “Kyoto en Kopenhagen getorpedeerd hebben”.

2 min leestijd
Placeholder image

De ontwikkelings-campaigners geloven dat de rijke landen bezig zijn om te vermijden dat er een wettelijk bindende overeenkomst wordt gesloten in Kopenhagen, terwijl ze tegelijkertijd weigeren om de afspraken over terugdringing van emissies uit te voeren die al overeengekomen waren als deel van het Kyoto-protocol. Ze zeggen dat rijke landen de onzekerheid over het verdrag van Kopenhagen als cynische kans nemen om van het Kyoto protocol af te komen.

Tim Jones, beleidsmedewerker klimaat bij  de World Development Movement, verklaarde: “Het feit dat de rijke landen zich uit hun verplichtingen tot emissiereductie proberen te draaien die ze onder het Kyoto verdrag hebben en feitelijk elke hoop voor een wettelijk bindende en eerlijke overeenkomst in Kopenhagen hebben vertrapt, is geheel schandalig.”

“Het lijkt erop dat ze proberen de overeenkomsten van Kyoto en Kopenhagen te torpederen. Ontwikkelingslanden hebben helemaal gelijk als ze verschrikkelijk kwaad zijn. Ontwikkelde landen die de klimaatverandering hebben veroorzaakt proberen nu de last van het ondergaan en oplossen van die klimaatverandering op armere landen te leggen. Dat is ongelofelijk immoreel.”

“De hoogte van de klimaatschuld van de rijke wereld aan ontwikkelingslanden is verbijsterend. En als rijke landen voortgaan met het ontkennen en actief opzijschuiven van het onderwerp klimaat-schuld, dan zullen ze aangewezen moeten worden als degenen die de armste mensen op aarde veroordelen tot ongekend lijden, veroorzaakt door klimaatverandering waar ze zelf niet de schuld van waren.”

(Bron: Website WDM)