Ga naar de inhoud

Het wonder van Quebec

Afgelopen donderdag vertoonden we in de/op de Valreep filmpjes vertoond van de opstand die momenteel Quebec in z’n greep heeft. Een van de mooieste filmpjes was alleen in de originele Franstalige versie gedownloaded, en we beloofden de link naar de online versie met (engelse) ondertitels op deze website te zetten. Bij deze, samen met de andere filmpjes en wat commentaar. De indrukwekkende politieke onrust begon in Quebec toen organisaties van studenten en scholieren – die in Franstalig Canada nog omvangrijk en radikaal zijn, besloten om in staking te gaan tegen de verhoging van het studiegeld. Een groot deel van de universiteiten en middelbare scholen deed mee, en er begon een periode van bezettingen en demonstraties met als hoogtepunt een demonstratie op 22 maart waar meer dan 200.000 mensen aan deelnamen.

2 min leestijd
quebstud

Vervolgens probeerde de regering de protesten de kop in te drukken met noodwetten die demonstreren onmogelijk hadden moeten maken. Het effect was precies tegenovergesteld. Op 22 mei kwamen nog meer mensen de straat op dan op 22 maart, en vooral de overal opduikende casseroles (pot-en-pannen-protesten) werden indrukwekkende manifestaties van verzet en solidariteit. Het duurt overigens nog steeds voort. Hierbij de filmpjes die donderdag in de Valreep werden vertoond. Ter verduidelijking: de rode kubus is het ‘logo’ van de strijd, vanwege de strijdbare kleur, maar het blok staat symbool voor de last die studenten zullen torsen als de verhoging een feit wordt. De studenten hebben duidelijk gemaakt dat ze hun strijd tegen de studiegeldverhoging zien als onderdeel van het verzet tegen neoliberale hervormingen in het algemeen. Vandaar ook de massale solidariteit van andere delen van de bevolking. De opstand wordt al de ‘printemps erable’ genoemd (mapple leaf lente).

 

Allereerst de prachtige toespraak van een professor die zijn solidariteit uitspreekt en oproept deel te nemen aan de demonstratie van 22 mei (engelse ondertitels vind je door de cc-knop te klikken):

 

{youtube}NtY6S6TpyDw{/youtube}

 

We begonnen met wat nieuwsverslagen, maar dan van kritische zenders:

 

Russia Today;

Canadians Canadians revolt against anti-protest law

{youtube}0eVWbcLOMBI{/youtube}

 

Real News: Quebec Student Strike Gathers Wide Support

{youtube}cqek_8KKiN0{/youtube}

 

(Niet vertoond: ME verslagen:

{youtube}83SLtpBiJjg{/youtube}

 

Nog eentje dan

{vimeo}39263586{/vimeo}

 

Klasse! (toespraak van woordvoerder van de radicale studentenbond classe, en dat staat voor La Coalition large de l’Association pour une solidarité syndicale étudiante)

{youtube}74JQQf4zfg4{/youtube}

 

Over de casseroles

 

Nadat er noodwetten uitgevaardigd werden die samenscholing verbood, ontstonden overal op straathoeken ‘illegale samenscholingen’ van buurtbewoners. Dit gebeurde niet alleen in de grote steden, maar op vele plekken in Quebec tegelijk.

 

Un Frisson de Solidarite (Limouilou, Quebec Stad)

{vimeo}43629423{/vimeo}

 

Manifestation de casseroles

{youtube}3KVh1rYfLkM{/youtube}

 

Montreal 26 mei

{vimeo}42848523{/vimeo}

 

Toegift:

 

Red Square Revolt

{vimeo}42702955{/vimeo}

 

En nog een kleintje Red Square

{vimeo}43676560{/vimeo}

 

Website met informatie voor ‘buitenlanders’ http://www.quebecprotest.com/

 

Website studenten en scholieren: http://www.bloquonslahausse.com/

 

Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/2012_Quebec_student_protests