Ga naar de inhoud

Herstelplannen EU zijn gericht op redding van fossielebrandstofbedrijven

Nu de wereld geconfronteerd wordt met een angstaanjagende regelmaat van klimaatrampen, heeft de Europese Commissie gezegd dat ze wil vermijden dat de fossiele brandstofindustrie miljarden aan reddingsoperaties kan verwachten via haar covid recovery funds. Maar uit een nieuw onderzoek van Fossil Free Politics en het European Network of Corporate Observatories (ENCO) blijkt dat zij dat juist wel doet: in Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje zal 8,3 miljard euro van de EU-herstelfondsen worden besteed aan de producenten van waterstof en hernieuwbaar gas.

2 min leestijd

(Door Corporate Europe Observatory, vertaling: globalinfo.nl (donaties zeer welkom)>

De buitensporige rol voor waterstof en hernieuwbaar gas is te danken aan een gecoördineerde lobby van de fossiele-brandstofindustrie. In Italië hadden bedrijven meer dan honderd bijeenkomsten met ministers en ambtenaren over herstelplannen, waarbij op een bepaald moment de voor waterstof bestemde uitgaven werden verviervoudigd. Nu de EU-fondsen in de tweede helft van juli zullen beginnen te stromen, zien olie- en gasbedrijven waterstof als een reddingslijn voor hun bedrijf, net als een van hun belangrijkste producten: fossiel gas.

Lala Dadci, coördinator van Fossil Free Politics, zei:”Niet alleen geeft de EU overheidsgeld aan een bedrijfstak die berucht is om haar pogingen om klimaatmaatregelen te blokkeren en te vertragen, maar de overdreven nadruk op waterstof als gevolg van lobbyen zou Europa tientallen jaren langer kunnen vastpinnen op fossiele brandstoffen. Voor een fossielvrij herstel hebben we een fossielvrije politiek nodig”.

Uit het rapport blijkt dat Italië van plan is meer van zijn EU-herstelfondsen te besteden aan waterstof en hernieuwbaar gas dan aan de hoognodige intensive care units, terwijl de Spaanse regering van plan is 50% meer van haar fondsen te besteden aan waterstof en hernieuwbaar gas dan aan haar nationale gezondheidsstelsel.

Josep Nualart Corpas, van Observatori del Deute en la Globalització zei: “Het herstelplan van de Spaanse regering is opgesteld in samenwerking met de grote energiebedrijven en de vier grote consultantbedrijven, terwijl de stem van de burgers werd uitgesloten. Als gevolg daarvan krijgen waterstof- en hernieuwbare gasprojecten veel meer overheidsgeld dan een afbrokkelend nationaal gezondheidsstelsel.”

De EU heeft geprobeerd te voorkomen dat herstelfondsen worden besteed aan projecten op het gebied van fossiele brandstoffen, waaronder het controversiële “blauwe” fossiele waterstof, maar zoals uit het rapport blijkt, ziet de industrie het “groene” hernieuwbare waterstof als een paard van Troje voor “blauwe” fossiele waterstof, die hoe dan ook in aanmerking komt voor financiering uit andere EU- en nationale fondsen.

Het rapport markeert ook de start van het ENCO-project “Recovery Watch”, waarin wordt onderzocht hoe grote bedrijven de herstelplannen op nationaal en EU-niveau beïnvloeden en de herstelfondsen proberen te gebruiken voor bedrijfsbelangen.

Zie het hele rapport hier

Voor meer details over de fossiele lobby en hun invloed op de bestedingen in Italië, Frankrijk, Portugal en Spanje, zie de samevatting bij CEO.