Ga naar de inhoud

Help mee de Lutkemeerpolder te behouden

De gemeente Amsterdam wil de prachtige groene Lutkemeerpolder volbouwen met bedrijfshallen. Wij denken dat dat een misdaad is, en dat het klimaat zoiets niet aan kan. Maar er is hoop: er is nog geen grassprietje gekapt. Help mee om de polder te behouden voor ons, de generaties na ons, en voor de boomvalken en de hazen die er nu wonen.

3 min leestijd

(Door: Vrienden van de Lutkemeer an English version of this call can be found here)

Beste mensen, we hebben een groot probleem. Bij Osdorp in Amsterdam ligt de Lutkemeerpolder, een stuk oud boerenland van 45 hectare. In die polder ligt ook het biologische akkerbouwbedrijf De Boterbloem, die op 11 hectare aardappelen en allerlei andere groentes en fruit verbouwt en waar burgers altijd welkom zijn om mee te helpen.

Sinds 2009 zijn er plannen van de Gemeente Amsterdam om de hele polder te slopen en er een bedrijventerrein op te zetten. De Gemeente Amsterdam doet dat via SADC, de Schiphol Area Development Company, samen met vliegveld Schiphol dus. Ze proberen hun projecten ‘groen te wassen’ door te claimen dat ze ‘circulair’ te werk willen gaan. Maar in werkelijkheid verkopen ze de bedrijfshallen aan elke multinational die geld biedt. Hun enige argument is dat afgelasting geld zou kosten, maar ook dat is een leugen.

biopolderDe Boterbloem weigert om te wijken en veel omwonenden en sympathisanten hebben zich – onder andere via platform Behoud Lutkemeer – uitgesproken voor behoud van de hele polder. Het gemeentebestuur van Amsterdam, onder leiding van GroenLinks en haar wethouder Marieke van Doorninck, lijkt vastbesloten om het misdadige project door te zetten. Een deel van de polder is nu ‘bezet’ om te voorkomen dat bouwwerkzaamheden zouden kunnen beginnen.

Natuurlijk wordt er gehoopt dat we ‘de politiek’ en het bedrijfsleven overgehaald kan worden om de plannen af te gelasten. Er is nog niets gebouwd, dus het kan nog. Er zijn wel vaker gigantische bouwplannen in binen- en buitenland afgeloast nadat burgers zich er tegen verzetten. Iedereen kent de sprekende voorbeelden, en in die traditie staan ook deze acties.

nws boterbloem nov17Het klimaat staat dergelijke natuurvernietiging niet toe, en Amsterdam snakt naar meer groen, biologische landbouw vlak bij de stad en mogelijkheden voor rust en recreatie. Maar zelfs als de bouwplannen wel zouden doorgaan en men zou willen beginnen de polder vol te storten met bouwzand, dan zullen de tegenstanders zich verzetten. Zij zullen met alle beschikbare middelen de polder verdedigen en hopen daarbij op jullie steun en solidariteit.

Blijken van solidariteit kunnen ook veel uitmaken in deze fase dat ze nog politieke besluiten kunnen nemen om tot inkeer te komen. Pas als ze merken dat mensen overal op de wereld weten dat ze plannen om onze prachtige polder te slopen, zullen ze tot inkeer willen komen.

Help ons: steun de strijd voor behoud van de Lutkemeerpolder! Behoud van het klimaat begint met behoud van de Lutkemeerpolder!

Stuur aub bericht van eventuele acties, spandoeken, affiches etc: http://behoudlutkemeer.nl

email: info@behoudlutkemeer.nl