Ga naar de inhoud

Help Het X-Y Actiefonds activisme te helpen

XminY Solidariteitsfonds, dat tegenwoordig Het X-Y Actiefonds heet, of kortweg Het Actiefonds, bestond afgelopen jaar 50 jaar. Maar het fonds maakt nu zware tijden door, en doet een oproep om nieuwe leden te krijgen, zodat we weer 50 jaar actie kunnen voeren en vieren. Medewerkster Willeke te Flierhaar geeft uitleg.

5 min leestijd

(Donateur worden van XminY en globalinfo.nl kan natuurlijk ook)

Globalinfo: Jullie vierden vorig jaar jullie 50-jarig bestaan in Pakhuis de Zwijger feestelijk, er werden toen geen alarmerende verhalen verteld over het voortbestaan van het fonds, of noodoproepen gedaan om nieuwe leden te werven. Maar nu wel?

Willeke te Flierhaar: Ja de bijeenkomst in maart 2018 was vooral bedoeld om het met iedereen te vieren, en ook mensen van vroeger er bij te halen, en goede verhalen op te halen over de achtergrond van Het Actiefonds. Dat was niet echt de plek en de tijd om ook een beroep op iedereen te doen. Maar we waren ondertussen druk aan de slag en we zijn verhuisd naar een nieuw kantoor, en hebben onze naam en huisstijl veranderd om beter uit te kunnen dragen wat we precies doen. Het voornaamste probleem dat wij hebben is dat onze traditionele achterban, de leden dus, vergrijst en afsterft om het maar oneerbiedig te zeggen. De trouwe oude achterban die in de jaren zeventig en tachtig lid is geworden en die trouw is gebleven en soms echt heel veel geven, kalft af en we hebben moeite om bij nieuwe generaties dezelfde solidariteit te mobiliseren.

GI: Die hipsters van nu worden geen donateurs?

Willeke: Nou het is een al langer verschijnsel dat jongere mensen (jonger dan die oude activisten van de jaren ‘60) niet snel geneigd zijn om zich aan een vaste organisatie te binden. Los van het probleem dat ze natuurlijk vaak geen geld hebben, maar als ze wel willen steunen, doen ze dat veel vaker eenmalig. Dat zie je ook bij andere lidmaatschappen, voor kranten of sportclubs of weet ik het, het zapgedrag. Voor ons maakt dat het moeilijk om de oude donateurs die wegvallen te vervangen. Maar hipsters, voor zover je ze zo wilt noemen, geven ook steun hoor. Laatst hebben we nog een heel succesvol benefietfeest gehad in Sexyland in Amsterdam Noord.
Wat we ook zien is dat mensen voor eenmalige acties veel meer geven, via de website. Dat kwam vroeger veel minder voor. Maar voor ons zijn vaste regelmatige donateurs natuurlijk belangrijk, omdat je daarmee een stevige basis hebt waar je op kunt rekenen.

GI: Ligt het er niet ook aan dat actievoeren op zich veel minder gebeurt? We zien dat zo’n ADM zonder slag of stoot ontruimd wordt, en een onderwerp als klimaat levert ook nauwelijks acties op?

Willeke: Daar heeft misschien een dip in gezeten, maar dat gebeurde vroeger ook wel eens. De jaren negentig waren vergeleken met die daarvoor ook af en toe flink knudde, en toen kwam de globaliseringsbeweging en barstte het weer vrolijk los. We zien in ieder geval het aantal aanvragen bij de westsectie toenemen. Er is geen gebrek aan goede aanvragen.

(GI) Het Actiefonds werkt met regiosecties en heeft vrijwilligersgroepen om de aanvragen te beoordelen. Maar aanvragen kunnen dus uit de hele wereld komen. Daarnaast werken er vier mensen in deeltijd betaald op het kantoor.

Jullie hebben na vijftig jaar het imago wat opgefrist en de naam aangepast. Het wat geheimzinnige XminY (afkomstig van de begintijden van de ontwikkelingshulp) is aangevuld met de term Het Actiefonds. Wil dat zeggen dat jullie vooral voor directe actie zijn, dat jullie dat tot speerpunt maken?

Willeke: Ja, we zijn er voor mensen die echt wat willen doen. Die niet alleen over problemen willen  praten of schrijven, maar echt wat aan de problemen willen doen. Dat is ook waarmee we ons onderscheiden van allerlei andere fondsen en goede doelen. Juist directe actie is vaak moeilijk te financieren, daar geven veel fondsen juist liever geen subsidie voor. Maar bij ons is dat juist een pre. Boeken uitgeven en debatten organiseren enzo is best belangrijk, maar er moet ook wat mee gebeuren en daar zijn wij voor. Maar ja, om geld te kunnen (uit)geven moet het eerst wel binnenkomen. Daarom hebben dus meer donateurs nodig.

GI: Wat doen jullie nog meer om de inkomsten op te krikken?

Willeke: We treden voorzichtig wat meer naar buiten. Dat heeft een tijdje op een laag pitje gestaan omdat het zoveel tijd en geld kost en we gedwongen waren om ons tot de ‘core business’ als fonds te beperken. Maar we hebben gemerkt dat het ook ons veel oplevert en dat veel mensen anders dachten dat we er niet meer waren. Bovendien blijkt dat mensen behoefte hebben om bij elkaar te komen en te praten over acties en zo. Daarom organiseren we nu regelmatig een actiecafé (de derde is op 13 maart in Joe’s Garage in de Pretoriusstraat in Amsterdam.
En op 3 mei organiseren we een groter evenement over wat er gedaan kan worden tegen de opkomst van extreem rechts. Dat gaat in Lab 111 gebeuren, en het is niet toevallig vlak voor 4 en 5 mei.

We vinden het natuurlijk ook leuk als mensen zelf benefieten enzo voor het fonds organiseren en hebben daarvoor allerlei handig materiaal dat je bij ons op kunt vragen en als het nodig is kunnen we ook met andere zaken helpen.

Donateur worden kan al vanaf 5,- euro per maand, dus kom maar op, en vraag het ook aan je vrienden en ouders en je eventuele rijke tante waarvan je weet dat die ooit nog in een kraakpand heeft gezeten of boeken van Mao heeft gelezen.

https://hetactiefonds.nl/

Het X-Y Actiefonds:
New Energy Docks
Distelweg 451
1031 HD Amsterdam

+31 (0)20 6279661
info@hetactiefonds.nl
NL 46 TRIO 0338622039

(Zie ook interview over XminY en directe actie in One World)