Ga naar de inhoud

Havenarbeiders Liverpool halen klinkende overwinning

Labournet heeft een overzicht gemaakt van de ‘arbeidsonrust’ in de Britse havens. De dokwerkers in Liverpool hebben ondertussen een klinkende overwinning behaald.

6 min leestijd

(Bron: Labournet.de, vertaling globalinfo.nl die graag meer donateurs heeft)

*) Overwinning voor de Dockers in Liverpool! Collega’s stemmen voor 14,3 und 18,5 % loonsverhoging

“** Weer een overwinning ** Het geschil over de Liverpoolse dokken eindigt nu een verbeterd aanbod van 14,3% tot 18,5% vanavond door de UNITE-leden wordt aanvaard. Erg trots…” Tweet van UNITE voorzitter Sharon Graham, 10 november 2022.

Zie ook het persbericht van UNITE van 10 november 2022 (“Liverpool dockers celebrate major victory after Unite secures pay deal worth worth between 14.3% and 18.5%”): “… Liverpoolse havenarbeiders in dienst van Peel Ports hebben een loonsverhoging van 14 tot 18 procent gekregen, afhankelijk van hun niveau van tewerkstelling, nadat de havenarbeidersvakbond Unite een akkoord had bereikt. Tijdens een massabijeenkomst vandaag (donderdag) stemden ongeveer 600 werknemers met een overweldigende meerderheid voor de collectieve overeenkomst waarover eerder deze week werd onderhandeld. De werknemers zullen nu hun normale werk hervatten, waarmee een einde komt aan een golf van escalerende stakingen die op 19 september begon. De overwinning werd behaald door de vastberaden stakingen van Unite-leden, maar ook door de hefboomwerking van “stakingen plus”. Unite General Secretary Sharon Graham zei: “Dit is een zeer belangrijke overwinning voor Unite-leden in de Liverpool-dokken. De vastberadenheid van onze leden in de stakingslinies en de “strike plus”-strategie van Unite hebben het bedrijf bij zinnen gebracht en ertoe gebracht het juiste te doen. (…)

Sinds Sharon Graham tot secretaris-generaal is gekozen, heeft Unite accountants en economen ingehuurd om de complexe en ondoorzichtige bedrijfsfinanciën door te spitten en de bedrijven ter verantwoording te roepen. Het gebruik van strategieën om verborgen besluitvormers in bedrijven op te sporen en aan te pakken is ook een belangrijk onderdeel geworden van de aanpak van conflicten. Vorig jaar werd meer dan 81% van de meer dan 450 geschillen op deze manier gewonnen, wat de werkende bevolking 200 miljoen pond extra opleverde. Unite National Officer Bobby Morton zei: “Het harde werk en de solidariteit van onze leden en vertegenwoordigers bij Peel Ports, in combinatie met de strategische tactiek van de vakbond, hebben hun vruchten afgeworpen…”.

Gelukwensen komen ook van de International Dockers‘ Council en de ITF

“Het werd gezegd, wij geloofden erin en het werd bereikt! Grote overwinning voor de havenarbeiders van Liverpool en grote wereldwijde overwinning voor de havenarbeiders over de hele wereld die alle internationale mechanismen in werking hebben gesteld om deze overwinning mogelijk te maken.” Tweet van IDC/dockworkers, 10 november 2022.

In een gezamenlijke verklaring van 10 november 2022 schreven IDC en ITF: “Na een zware strijd hebben de havenarbeiders in Liverpool een collectief geschil gewonnen tegen de havenexploitant Mersey Docks and Harbour Company Limited (MDHC). Zeven weken geleden legden havenarbeiders in Liverpool hun gereedschap neer en kwamen op de been toen hun werkgever MDHC, onderdeel van het op één na grootste stuwadoorsbedrijf van het Verenigd Koninkrijk, Peel Ports Group, weigerde in te gaan op de eis van de arbeiders voor een loonsverhoging in overeenstemming met de inflatie – ondanks het feit dat Peel vorig jaar meer dan 140 miljoen pond winst maakte.

De International Transport Workers’ Federation (ITF) en de International Dockworkers Council (IDC) hebben vandaag de overwinning van de Unite the Union-dokwerkers in Liverpool toegejuicht. “Dit is een grote overwinning, niet alleen voor de havenarbeiders in Liverpool, maar voor de havenarbeiders en de werkende bevolking in de hele wereld”, aldus voorzitter van de ITF en voorzitter van de Dockers’ Section, Paddy Crumlin. “De moed en inzet van de Liverpoolse havenarbeiders om op te staan tegen een werkgever die meer om zijn aandeelhouders leek te geven dan om zijn werknemers – midden in de [grootste] crisis om kosten van levensonderhoud van de recente geschiedenis – zal werknemers overal inspireren om te vechten voor gelijke beloning en een fatsoenlijke levensstandaard,” zei hij. IDC General Coordinator Dennis Daggett zei: “De Liverpoolse havenarbeiders staan in de voorhoede van de strijd voor waardigheid en respect in het havengebied. Het oorspronkelijke aanbod van Peel Ports is een gebrek aan respect voor deze werkende mensen die tijdens de pandemie van cruciaal belang zijn geweest om de Britse en wereldwijde bevoorradingsketens draaiende te houden. De wereldwijde dokwerkersbeweging spreekt vandaag met één stem om deze overwinning te vieren en feliciteert de arbeiders en Unite the Union.”

Overwinning na gezamenlijke actie

De overwinning in Liverpool volgt op weken van actie in de haven nadat de werknemers op 19 september 2022 met een overweldigende meerderheid voor een staking van twee weken hadden gestemd en Peel Ports vervolgens dreigde met ontslag en valse verklaringen deed over de lonen van de werknemers. Ondanks de dreiging van ontslag waren de Liverpoolse havenarbeiders vastbesloten hun looneisen door te zetten en beloofden zij nog twee stakingen. (…) Hun slogan was “We gingen samen uit, we gaan samen terug naar binnen en we zullen samen winnen”. Crumlin en Daggett brachten hulde aan de enorme wereldwijde solidariteit die tijdens de staking naar Liverpool stroomde, van arbeiders aan de westkust van de VS tot mensen zo ver weg als “scheepswerfarbeiders in Nieuw-Zeeland”. “ITF- en IDC-leden van havenarbeiders uit de hele wereld hebben hun steun toegezegd en druk uitgeoefend op MDHC en Peel Port door betrekkingen aan te knopen met scheepvaartmaatschappijen, pensioenfondsen en investeerders. Het was inspirerend om internationale delegaties op de picket line te zien en hoe havenarbeidersvakbonden over de hele wereld zich verenigd hebben in het optreden namens deze werknemers,” aldus Crumlin.

Liverpool een “icoon

“We kennen allemaal het verhaal van de Liverpoolse dokwerkers,” zei Crumlin, “en het was ondenkbaar dat de internationale dokwerkersbeweging werkeloos zou toezien. We feliciteren dus de Liverpoolse havenarbeiders met hun overwinning, we feliciteren Sharon en de leiding van Unite, en we feliciteren alle vakbonden die zich achter de Liverpoolse havenarbeiders hebben geschaard in hun strijd voor een eerlijk akkoord,” aldus Crumlin. In de woorden van Dennis A. Dagget, “Opnieuw heeft Liverpool laten zien waarom het een icoon is voor de IDC. De moed, eenheid en vastberadenheid die de dokwerkers in de haven van Liverpool hebben getoond, is een les die geen enkele vakbondsman mag missen. Het is ongetwijfeld een grote overwinning en een directe en duidelijke boodschap aan iedereen die probeert de rechten van havenarbeiders waar ook ter wereld te ondermijnen: Ze zullen ons persoonlijk tegenkomen. En we zullen verenigd zijn.”

Lees verder in het dossier in het Duits eerdere berichten over de staking in Liverpool en acties in andere Britse havens: