Ga naar de inhoud

Harde acties franse boeren tegen armoede

Harde acties door Franse (melk)veehouders tegen supermarkten wegens voortgaande prijsdruk. (23 juni 2015) (Update 24 juni) In de nacht van afgelopen zondag op maandag werden zo´n 192 Franse supermarkten geblokkeerd door kwade boeren. Zij moeten al maanden lang hun melk of vlees onder de kostprijs verkopen door de prijsdruk van de elkaar beconcurrerende retailers. Ze willen nu maatregelen om te voorkomen dat hun bedrijven failliet gaan.

6 min leestijd

(Bron: Supermacht.nl)

In de nacht van zondag 21 op maandag 22 juni voerden Franse veehouders op bijna 200 plaatsen harde actie vanwege de problemen die ze hebben om het hoofd boven water te houden. Onder aanvoering van de Jonge Boeren (Jeunes Agriculteurs) werden die nacht in Bretagne, Normandië en Pais de la Loire (samen: Le Grand Ouest) zo´n 192 supermarkten geblokkeerd met vele vrachten mest, ladingen oude banden, pallets en puin. Ook werden her en der grote vuren gesticht op verkeersrotondes. En in tenminste twee supermarkten werden vernielingen aangericht.

Deze gelijktijdige, regionale actie is de meest krachtige uiting van kwaadheid van de afgelopen tien jaar. De boeren zijn dan ook héél erg kwaad, zo legde voorzitter Bourdin van de Jeunes Agriculteurs de la Sarthe uit aan Le Figaro. De situatie voor de (melk)veehouders in de Grand Ouest is rampzalig; al maandenlang kunnen ze niet anders dan hun melk of vlees (rund, varken) onder de kostprijs verkopen. Dat komt door de zware prijsdruk die de supermarktketens op hen uitoefenen.

Volgens een actievoerende boer in Châteaubourg zal de regionale veehouderij ten dode zijn opgeschreven als er niets gebeurt. De supermarkten beconcurreren elkaar op prijs en de veehouders dreigen daardoor het onderspit te delven.

Verdeel de winsten en redt de veehouderij

De centrale eis van de Jonge Boeren is ¨Partagez vos marges, sauvez l´élevage¨ (¨verdeel uw winst en redt de veehouderij¨) [1].

Voorzitter Bouillon van de FDSEA, een andere boerenvakbond, zei tegen Ouest-France [2] dat de supermarktketens de enigen zijn die nog geld verdienen in deze sector. En dat moet stoppen, vindt hij. Bouillon: ¨We willen dat de overheid de Wet Hamon [3] op ons toepast zodat de opbrengsten in de sector beter verdeeld kunnen worden¨.

Die wet is in 2014 ingevoerd om consumenten in staat te stellen als groep schadevergoedingen te eisen als zij het slachtoffer zijn van oneerlijke praktijken (praktijken in strijd met de mededingings- en distributiewetgeving). De inzet van de Hamon-wet is om evenwicht te brengen in de (machts)posities tussen economische stakeholders.

Uitbreiding van de acties dreigt…

De laatste weken zijn er al diverse prikacties uitgevoerd tegen de supermarkten, zoals de blokkade van een aantal slachterijen [4][5].

De acties dreigen te worden uitgebreid in de Grand Ouest, maar ook daarbuiten. De Jonge Boeren hebben zo´n 700 mogelijke actiedoelen geselecteerd. En zondagnacht werd ook in het zuidoosten van het land, de Hautes-Alpes regio, actie gevoerd. Daar werden 4 schapenkadavers op een verkeersrotonde neergelegd. In een persverklaring werd gemeld, dat deze kadavers bestemd zijn voor hun nieuwe eigenaar, de Franse overheid [6].

Update 24 juni 2015:

De boerenacties hadden meteen al effect: een paar grote supermarktketens (Lidl France, Carrefour, Système U en Leclerc) gaven dinsdag aan bereid te zijn de veeteeltsector (rundvlees, vakensvlees, melk) tegemoet te komen. Ze willen wel iets doen aan de inkoopprijs, maar dan moet ook de vleesindustrie vergelijkbare stappen zetten (omdat die de tarieven bepalen). Ze vinden dat niet zíj het werkelijke probleem vormen in de prijsvorming, maar juist de slachterijen en industriële vleesverwerkers. Sommige inkopers wijzen erop dat het sommige vleeswarenfabrikanten zijn die de markt verpesten met te lage inkoopprijzen en dat die desnoods hun vlees uit het buitenland halen.
Eleveurs en colère : la grande distribution réaffirme son soutien, demandent aux transformateurs d’agir,¨ Paris-Normandie, 23 juni 2015 en ¨Eleveurs en colère Carrefour et Système U demandent aux transformateurs d’agir,¨ Web Agri (AFP), 23 juni 2015).

Voor een overzicht van de margeverdeling in de sector, zie hier:
¨Porc: quelles sont les vraies marges des grandes surfaces?¨, France3 Bretagne, 23 juni 2015.

Op 25 juni zullen de leden van de vakbonden Jeunes Agriculteurs en de FNSEA vergaderen over hun toekomststrategieCrise de l’élevage Dans le grand Ouest, les manifestations continuent,¨ Web Agri (Terre-net Média), 23 juni 2015).

————————-

Meer lezen:
– ¨À Vitré. La colère des agriculteurs s’abat sur les supermarchés,¨ Ouest-France, 22 juni 2015.
– ¨VIDÉO. En colère, des agriculteurs s’en prennent à des grandes surfaces dans le grand Ouest,¨ Huffington Post Fr, 22 juni 2015.
– ¨Haute-Saône : les agriculteurs déversent leur colère contre la grande distribution,¨ L´Est Républicain, 23 juni 2015.
– ¨Fumier et feu de paille, cortège de tracteurs… les agriculteurs ont manifesté à Bourges [nouvelles photos],¨ Le Berry Fr, 5 november 2014.
– ¨Agriculture. Deux supermarchés vandalisés (Plouaret),¨ Le Telegramme, 23 juni 2015.
– ¨Boycot Franse megastal door zuivelcoöperaties en supermarkten na acties van Confédération Paysanne,¨ Supermacht, 26 april 2015.

Noten:
[1] ¨Les jeunes agriculteurs s’en prennent aux grandes surfaces,¨ Le Courrier-L´Echo, 23 juni 2015 en deze foto.
[2] ¨Dans le Coutançais. Les éleveurs ont allumé des feux,¨ Ouest-France, 23 juni 2015.
[3] ¨The new “Hamon Law” introducing French class actions and its effects on competition and distribution law,¨ Norton Rose Fulbright, maart 2014.
[4] Zie ¨Pourquoi les éleveurs bovins bloquent-ils les abattoirs?,¨ La Croix, 15 juni 2015 en ¨Les éleveurs bovins se mobilisent!,¨ Jeunes Agriculteurs, 15 juni 2015.
[5] Eind vorig jaar voerden meer dan 300 kwade boeren ook al actie tegen de provinciale territoriale directie (DDT) in Bourges wegens hun onhoudbare positie.
Zie: ¨Fumier et feu de paille, cortège de tracteurs… les agriculteurs ont manifesté à Bourges [nouvelles photos],¨ Le Berry, 5 november 2014.
en ¨Quand le monde agricole est à bout de nerfs, voila ce que ça donne!,¨ Jeunes Agriculteurs, 6 november 2014.
[6] ¨Les agriculteurs en colère déposent des carcasses de brebis sur le rond-point du Cèdre,¨ 23 juni 2015

Bronnen:
– ¨Actions d’éleveurs contre des grandes surfaces,¨ Le Figaro, 22 juni 2015.
– ¨Éleveurs en colère. 192 supermarchés du Grand Ouest visés,¨ Ouest-France, 22 juni 2015.
– ¨Jeunes Agriculteurs Sarthe¨ (Facebook).
– ¨Jeunes Agriculteurs du Cher¨.
– ¨Dans le Coutançais. Les éleveurs ont allumé des feux,¨ Ouest-France, 23 juni 2015.