Ga naar de inhoud

Haïti op de rand van de revolutie om het door de VS gesteunde regime omver te werpen

Haïti staat op de rand van de revolutie om het door de VS gesteunde regime omver te werpen. Overal in het land worden rechtbanken, politiebureaus en overheidsgebouwen belaagd.

4 min leestijd

(bron: AMEnglish 28 sept. vertaling globalinfo.nl, die donateurs nodig heeft, fotos van website AMEnglish)

Revolutionairen vernielden het hoofdkwartier van de politie, vielen de residenties van overheidsfunctionarissen aan en staken vrijdag een gevangenis en rechtbanken in verschillende delen van Haïti in brand.
Opstandelingen vechten om het corrupte rechtse regime van Jovenel Moise, die wordt gesteund door de VS, omver te werpen. Vier mensen zijn de afgelopen dagen om het leven gekomen bij gevechten waarbij ook veel gewonden zijn gevallen.

In juni stelden rechters van het Haïtiaanse Hooggerechtshof van Controleurs in een rapport dat Moise in het middelpunt stond van een “verduisteringsplan” dat het Venezolaanse hulpgeld voor wegherstel had weggesluisd, waarbij een litanie van voorbeelden van corruptie en wanbeheer werd gegeven.

Het hulpgeld was afkomstig van het PetroCaribe-programma van Venezuela, dat Haïti had toegestaan om olieproducten met korting en op krediet te kopen.

Het programma is nu echter al meer dan een jaar opgeschort vanwege de belangen van het Amerikaanse imperialisme, dat het Haïtiaanse regime steunt en ook de pogingen tot een staatsgreep om een rechts regime in Venezuela te installeren, heeft gesteund.

De opschorting heeft ertoe geleid dat de mensen in Haïti, die al zo lang lijden, met een extra last worden geconfronteerd: een steeds groter wordend brandstoftekort dat heeft geleid tot gesloten tankstations, stijgende prijzen en lange rijen bij de benzinenstations.

In de rijke voorstad Petion Ville werden hele woonblokken in brand gestoken.

haiti2Demonstranten hebben met succes de politie verdreven uit Cité Soleil, de armste wijk van Port-au-Prince. Revolutionairen hebben het hoofdkwartier van de UDMO/politie volledig verwoest. Zwaar bewapende eenheden van de politie hebben het verlaten na urenlange aanvallen van bewoners met molotovcocktails en regens stenen.

De UDMO (Departmental Unit for the Maintenance of Order), die veel Haïtianen hebben vermoord om het corrupte regime van Moise te beschermen, zijn getraind door de Amerikaanse staat in Austin, Texas, waar een “Executive Leadership” training werd opgezet voor Haïtiaanse veiligheidstroepen.

haiti3In Gonaives, een stad in Noord-Haïti, werden overheidskantoren in brand gestoken.
In Port-Au-Prince werden alle regeringskantoren gesloten, omdat de demonstranten zongen en dansten in de straten voor de val van de Door de VS/Trump gesteunde regering van Moise.

Revolutionairen hebben de wegen geblokkeerd met barricades, waarbij ze sinds vrijdag vroeg alles hebben gebruikt dat ze in hun beschikking hadden, van puin tot brandende banden.

Het centrale gerechtshof en de gevangenis in Jacmel, in het zuiden van Haïti, zijn in brand gestoken nadat gevangenen die in de laatste ronde van de protesten waren gearresteerd, waren bevrijd.

haiti4De politie zou in de straten van Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, gewapend verzet hebben ondervonden. Naar verluidt vielen gewapende personen ook de residenties van overheidsfunctionarissen aan, waaronder die van Pierre Volmar Demesyeux, het hoofd van de rechtbank die verantwoordelijk is voor het vrijspreken van de aanklacht van corruptie tegen Jovenel Moise in de zaak PetroCaribe,

Ook het gerechtsgebouw van de gemeente Petit-Goâve, ten zuidwesten van Port-au-Prince, is volgens mensen die ter plaatse zijn in brand gestoken.

Twee vestigingen van de Sogebank in Haïti werden op vrijdag aangevallen door opstandelingen. Ze eisen niet langer alleen het ontslag van de frauduleus geïnstalleerde marionettenpresident, maar het einde van de plunderingen door oligarchfamilies, zoals de eigenaars van deze bank, die 90% van de rijkdom in hun zak steken.

Nu Haïti aan de rand van de revolutie staat en het regime van Moise omverwerpt, vallen opstandelingen ook de systemen van het kapitalisme en imperialisme aan die verantwoordelijk zijn voor de armoede en wanhoop van de Haïtiaanse bevolking.

Info via https://twitter.com/HaitiInfoProj & https://twitter.com/madanboukman
Zie ook: Why Haitians Are Protesting En Masse (Jacobin)