Ga naar de inhoud

Haagse Mug 21 januari: Handelsverdragen, ECB en Blockupy Frankfurt

Over (verzet tegen) de EU van de multinationals De Haagse Mug nodigt uit om op dinsdag 21 januari 2014 de presentatie “Handelsverdragen, ECB en Blockupy Frankfurt – Over (verzet tegen) de EU van de multinationals” bij te wonen. Het gaat om een dubbellezing over de macht van multinationals in Europa, bezuinigingen, afbraak van demokratie en over het verzet hiertegen.

2 min leestijd

* Burghard Ilge, beleidsmedewerker bij Both Ends, legt uit hoe grote ondernemingen in toenemende mate het Europese beleid (mee)bepalen en hoe de ‘bedrijvenagenda’ er via handelsbesprekingen wordt ingefietst. Hij gaat ook in op de gevolgen ervan, zoals de ondermijning van de wetgevende macht van parlementen in EU en lidstaten en de aantasting van bestaande wet- en regelgeving op velerlei gebied. Veel maatschappelijke organisaties slaan ondertussen de alarmbel en bieden een alternatief beleid aan, het Alternative Trade Mandate. Burghard woonde in december 2013 de WTO-onderhandelingen bij als NGO-vertegenwoordiger van de Nederlandse regeringsdelegatie en hij volgt de besprekingen over een nieuw handels- en investeringsverdrag tussen EU en VS (TTIP-TAFTA) op de voet.

* Kees Hudig, redacteur van Globalinfo en mede-organisator van het 2DH5-festival, vertelt over het verzet tegen het Europese crisisbeleid en de manier waarop migranten worden behandeld: Blockupy Frankfurt. In november besloot een brede coalitie van actiegroepen en campagneorganisaties dat ze deze herfst de opening van de nieuwe vestiging van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt massaal zullen gaan blokkeren. Voor hen staat de ECB symbool voor het Europese crisisbeleid en de manier waarop EU zijn grenzen dicht houdt voor mensen van buiten.

Kees vertelt over de rol van de ECB in het bezuinigingsbeleid en over de toenemende campagnes van vluchtelingen en migranten in heel Europa tegen ‘Fort Europa’. Hij geeft informatie ook over de blokkade-acties en andere activiteiten van het internationale Blockupy-netwerk. Hij herinnert daarbij aan het verzet tegen het MAI (Multilateral Agreement on Investments) van eind jaren negentig en tegen het ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) van de laatste paar jaar..

Sprekers: Burghard Ilge (www.bothends.org/) en Kees Hudig (www.globalinfo.nl en www2dh5.nl)

Plaats: Panderbar, Binnendoor 32, Den Haag

Dag: Dinsdag 21 januari 2014 Tijd: 20 – 22 uur (zaal open: 19:30 u.)

Org.: Haagse Mug Web: www.xs4all.nl/~harriak7/haagsemug

Route: Vanaf HS: Tram 1 naar halte Centrum. Lopen naar halte Spui. Dan: Tram 2 naar halte Brouwersgracht. Of: Vanaf CS: Tram 3 naar halte Brouwersgracht. Dan: Oversteken, en via Brouwersgracht en onderdoorgang naast Soeboer, naar binnenplaats van het Pander-wooncomplex, nummer 32.

De Haagse Mug verzorgt lezingen in Den Haag over financiële, sociaal-economische en andere thema’s. We hopen dat het prikkelt tot discussie, activering en versterking van netwerken in de stad. Contact: haagsemug@xs4all.nl Web: http://www.xs4all.nl/~harriak7/haagsemug/