Grote demonstratie voor andere landbouw in Berlijn
We zijn het zat! Een omslag in landbouw en voedselketen is noodzakelijk! Op 20 januari demonstreerden 33 duizend mensen in Berlijn onder het motto ´We hebben er genoeg van!´ voor een ander en toekomstbestendig landbouw- en voedselbeleid. Hun protest was gericht aan de Duitse regering en de Internationale Grüne Woche Berlin, een agrarische beurs met vele conferenties en presentaties en landbouwministers en vertegenwoordigers van handel en productie uit vele landen. Ondanks de eensgezindheid op straat is er ook kritiek in eigen gelederen.
(door Matt Hermers, oorspronkelijk verschenen bij supermacht.nl)
Dit jaar organiseerde het ´Wir haben es satt!´- netwerk [1] voor de 8e keer een demonstratie in Berlijn [2]. de demonstratie is vooral gericht tegen de Internationale Grüne Woche, een serie jaarlijkse topontmoetingen van landbouwministers [3]. Onder de vele duizenden mensen die afgelopen zaterdag meeliepen waren gangbare en biologische landbouwers, veetelers en groentetelers, werknemers uit de levensmiddelenindustrie, dier-, natuur- en milieubeschermers, ontwikkelingsactivisten, betrokken jongeren en andere kritische burgers.
De demonstranten wijzen de industriele landbouw en veeteelt af en hebben ook kritiek op de levensmiddelenproductie- en distributie. Ze willen dat er eindelijk begonnen wordt met een toekomstbestendige, eerlijke en gezonde transitie van landbouwbeleid en voedselsysteem [4]. De hoofdthema´s van dit jaar zijn gezond voedsel, een soorteigen veehouderij en het stoppen met de dump-export. Daarbij werden niet alleen de internationale gasten aangesproken, maar ook de aankomende CDU-CSU-SPD-regering.
De 160 boer(inn)en die met hun traktoren de stoet begeleidden, hadden die ochtend de landbouwministers al laten weten dat hun oriëntatie op export en landgrabbing moeten stoppen omdat die fataal uitwerkt voor boeren hier en elders in de wereld.
Eten is politiek
Wir haben es satt!: ¨Miljoenen boer(inn)en en werknemers in de levensmiddelensector op de hele wereld zwoegen dagelijks voor een agrarische- en voedseltransitie. Steeds meer mensen erkennen dat eten politiek is en kopen seizoensvoedsel, ecologisch voedsel of kopen het direct bij de boer(in). Dat allemaal laat ons zien dat een toekomstbestendige landbouw en goed voedsel voor allen mogelijk is.¨
9-punten plan voor een agrarische- en voedseltransitie [5]
In het kader van de recente parlementsverkiezingen kwam het netwerk met een 9-punten plan voor de agrarische transitie. Ze nodigen de nieuwe Duitse regering uit om daar de komende vier jaar werk van te maken en deze punten in beleid om te zetten. Het plan bestaat drie hoofdlijnen: boerenbedrijven in plaats van agrarische industrie; gezond voedsel in plaats van milieuvervuiling en dierenleed; en demokratie in plaats van concernmacht.
* Boerenbedrijven in plaats van agrarische industrie
– Stop de subsidiëring van de agrarische concerns. Bevorder vanaf nu de transitie door jaarlijks 500 miljoen euro méér te investeren in boerderij- en ecologische productie.
Stimuleer een veehouderij die is afgestemd op het soorteigengedrag van de dieren en die het milieu ontziet !
– Behoudt de verscheidenheid aan boerenbedrijven en steun het midden- en kleinbedrijf!
– Versterk de positie van de boerenbedrijven door tot 2020 tenminste 50% van de overheidsaanbesteding in de regionale en ecologische landbouw- en veeteeltsector te doen!
* Gezond voedsel in plaats van milieuvervuiling en dierenleed
– Stem de wetgeving voor dierenbescherming af op gezond voedsel en een veehouderij die is afgestemd op het soorteigengedrag van de dieren.
Dring tot 2020 het gebruik van antibiotica met tenminste 50% terug! Stop het misbruik van antibiotica en verbied de reserveantibiotica in de veehouderij!
– Ontzie water en klimaat door te stoppen met overmatige bemesting, bovengrenzen in te voeren voor het veebestand en het aantal dieren af te stemmen op de beschikbare hoeveelheid land.
– Houd de soortdiversiteit in stand en stop de bijensterfte door de inzet van pesticide drastisch te verminderen! En geen gentech via de achterdeur!
* Demokratie in plaats van concernmacht
– Dring de concernmacht terug door het tegengaan van TTIP, CETA en EPA´s. Breek de megaconcerns in de agrarische en levensmiddelensector open en sta niet nog meer fusies toe!
Voer een registratieplicht in voor de veehouderij, voor gentech in veevoer en zorg voor herkomstaanduiding voor alle levensmiddelen!
– Zorg voor een meer wereldwijde rechtvaardigheid door de agrarische export te verminderen, de boerenproductie en regionale markten te versterken en de ontwikkelingssamenwerking
agrarisch-ecologische in te richten!
– Zorg voor eerlijke prijzen voor veehouders door de overproductie te beëindigen via marktregulering! En bevorder de teelt van lokale eiwitgewassen!
Nee tegen racisme en rechtse hetze
Wir haben es satt!: ¨We zeggen het heel duidelijk: we hebben (ook) genoeg van nazi´s, racisten en rechtse hetze! Wat ons verenigt is het geweldloze protest tegen de agrarische industrie. We zeggen NEE tegen elke vorm van mensonvriendelijkheid, zo ook tegen het lasteren van boeren en boerinnen. De kracht van ons bondgenootschap is de veelvoud en internationaliteit, en: we heten vluchtelingen welkom!¨
Kritiek van binnenuit
Een van de leden van de vereniging Aktion 3. Welt Saar die deel uit maakt van het Wir haben es satt!-netwerk is zeer teleurgesteld. Een aanvraag voor een inhoudelijke presentatie tijdens de manifestatie in Berlijn werd afgewezen. Roland Röder van A3W schrijft hierover in het blad Jungle World [6].
Röder: ¨Duizenden komen dit weekend demonstreren om te getuigen voor de goede duurzame landbouw en tegen de boze agrarische industrie. Er is sprake van een fixatie op een vermeende ´eerlijke consumptie´, een ideale natuur en boerenleven en op een ´eerlijke´ wereldhandel wat dat ook mag zijn.¨
Consumptie-aanbevelingen en boerenromantiek
Het protest reikt volgens hem echter niet verder dan consumptie-aanbevelingen en boerenromantiek. ¨Het klinkt allemaal aanlokkelijk, maar daarmee gaan politici, NGO-vertegenwoordigers en toehoorders een moeizame discussie uit de weg en blijft men een onaangename realiteit bespaard. Zo hoeft men zich niet diepgaande politiek of zelfs economisch bezig te houden met de problemen van de landbouw. Men ontkent dat het kapitalisme niet zonder groeidwang kan bestaan.¨
Winstmaximalisering en groeidwang bespreken
Röder: ¨Het is niet de individuele keuze van boeren om winst te maken. Ook agrarische bedrijven moeten groeien en groter worden als ze economisch willen overleven. Natuurlijk zijn er goede redenen om regionale en eerlijk verhandelde producten te kopen, om soorteigengedrag centraal te stellen in de veehouderij en om hogere melkprijzen voor boeren te ondersteunen, net zoals het zinvol is om vakbonden te steunen om te onderhandelen over hogere lonen. Toch heft dat allemaal niet de groeidwang op en het uit het kapitalisme voortkomende principe van de winstmaximalisering. Over landbouw in de greep van het kapitalisme moet nodig worden gediscussieerd.¨
Meer fotos hier en hier en //www.flickr.com/photos/80493129@N08/sets/72157664841445708“>daar
Meer lezen:
– ¨Aufruf zur Demonstration am 20. Januar 2018 – Der Agrarindustrie die Stirn bieten!,¨ Wir haben es satt!, januari 2018.
– Het dagprogramma 20 januari is hier te vinden.
– ¨Wir haben es satt! – Unser Netzwerk¨.
– ¨Berlijn 22 januari: 22.000 demonstranten voor een duurzaam en rechtvaardig landbouwbeleid,¨ Supermacht, 23 januari 2011.
– ¨19 jan, Berlijn: We hebben er schoon genoeg van! (Voor een ander voedsel- en landbouwbeleid)!,¨ Supermacht, 11 januari 2013.
– ¨Berlijn, 17 januari: 50.000 demonstranten vóór ander landbouwbeleid en tégen TTIP,¨ Supermacht, 20 januari 2015.
– ¨Fair Trade: is een betere wereld te koop?,¨ Supermacht, 24 december 2015.
– Flyer ´Für eine faire Landwirtschaft weltweit´ van ERNA (ERnährungssicherheit und NAchhaltigkeit, Fairem Handel und entwicklungspolitischer Bildungsarbeit).
Noten:
[1] In 2011 werd de eerst ´Wir haben es satt!´-demonstratie georganiseerd door de campagne ´Meine Landwirtschaft´. Behalve deze demonstratie organiseerden de inmiddels 50 deelnemende groepen ook congressen, discussies en andere akties rondom thema´s voor een duurzame landbouw/veeteelt en goed voedsel.
[2] ¨Essen ist politisch! 33.000 fordern Agrar- und Ernährungswende,¨ Wir haben es satt, 21 januari 2018 en ¨ ´Essen ist politisch!´ 33.000 fordern mehr Tempo bei Agrar- und Ernährungswende,¨ Pressemitteilung Wir haben es satt!.
[3] Die Grüne Woche is van 19 tot 28 januari in Berlijn. Volgens de organisatoren zijn er ruim 300 symposia, vakseminars, congressen en professionele discussiefora waarin informatie wordt uitgewisseld over de meest actuele onderwerpen van het agarische beleid. Een van de topbijeenkomsten is het Global Forum for Agriculture. Vertegenwoordigers uit handel en industrie presenteren markttrends en groeistrategieën en geven hun kijk op de toekomst.
[4] Meer in details zijn de demonstranten van Wir habemn es satt! vóór behoud van met sluiting bedreigde boerenbedrijven wereldwijd, vóór rechten van boeren, vóór gezond, gentechvrij voedsel voor alle mensen, vóór een toekomst op het land en in de stad, vóór een solidair Europa, vóór een welkom aan vluchtelingen, vóór minder vleesconsumptie en een veehouderij die is afgestemd op het soorteigengedrag van de dieren, vóór voedselsoevereiniteit en een rechtvaardige wereldhandel, vóór een landbouw die bijenvriendelijk is en klimaat en milieu beschermt, vóór een sociaal-, ecologisch en agrarisch rechtvaardig EU-beleid, vóór de intrede van meer jongeren in de landbouw en tégen de verdrijving van kleine boerenbedrijven overal ter wereld.
[5] ¨Der 9-Punkte-Plan für die Agrar- und Ernährungswende,¨ Wir haben es satt!
[6] ¨Ein besserer Bauernhof ist nicht käuflich,¨ Jungle World, 18 januari 2018. Röder is bedrijfsleider van Aktion 3. Welt Saar e. V. en columnist van ¨Krauts und Rüben. Der letzte linke Kleingärtner¨.
(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=7535)