Ga naar de inhoud

Grote ‘crisis-demo’s’ in Duitsland

Commotie over verdediging demonstranten tegen politiegeweld.
Afgelopen zaterdag waren er twee grote demonstraties in Duitsland. In Stuttgart en Berlijn kwamen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de komende giga-bezuinigingen die onder het mom van de crisis uitgevoerd dreigen te worden. Het motto was onder meer: “Wij Zijn Allen Grieken”.
(Zie eerdere aankondiging van de demonstraties.)

3 min leestijd
berlijn

Main feature op indymedia.de met in de reacties vele links naar films en verslagen.

stuttgartIn Stuttgart gingen zo’n 15.000 mensen de straat op, waarvan 500 zich in een ‘anti-kapitalistisch blok’ hadden verenigd. Grote commotie ontstond toen een hoge SPD-er, Claus Schmiedel, aanstalten maakte om vanaf het podium de menigte toe te spreken en eerst luid uitgejoeld werd en later met eieren en andere voorwerpen bestookt werd door mensen die kennelijk niet waren vergeten hoe de SPD eerder samen met de Grunen begonnen was met bezuinigen en afbreken van sociale voorzieningen. Politie ging hand in hand met ordebewaarders van de vakbond tegen de demonstranten tekeer en moest de spreker op het podium beschermen (verslag) foto’s (filmpje)

In Berlijn waren tussen de 20.000 en 35.000 mensen op de been, afhankelijk van welke nieuwsbron je neemt. Naast veel demonstranten was er ook een overdaad aan politie die al snel overging tot het aanvallen van delen van de demonstratie. Met name het gedeelte waar het anti-kapitalistische blok zat, werd voortdurend bestormd door hardhandige groepen robocops die willekeurig spandoeken en vlaggen afpakten en mensen in elkaar sloegen en peppersprayden.
Spraakmakend was een reactie daarop van demonstranten die een paar fikse stukken vuurwerk naar de politie-eenheden gooide, die een ernorme knal gaven en (zoals op vele online filmpjes te zien is, zoals deze) de politie daadwerkelijk van slag wist te brengen. Politiewoordvoerders trokken meteen alle middelen van de planken en verklaarden dat het om ‘splinterbommen’ ging en dat twee agenten zwaar gewond waren geraakt en in het ziekenhuis geopereerd moesten worden. Hoewel ze daarvoor geen enkel bewijs aanvoerden (en ook geen gewonde agenten aan de media konden tonen) namen de meeste media -inclusief de ooit wat linksige TAZ – dit bericht klakkeloos over.
Het doet allemaal denken aan de ‘spin-en-leugen machine’ die tijdens de G8-protesten bij Rostock in 2007 aan het werk was.

berlijn2Spiegel zag in eht voorval meteen de ’terugkeer van RAF-terrorisme’, bestuurders roepen om harder optreden tegen activisten en in een online forum verklaren politieagenten openlijk dat ze voortaan gaan schieten.

De TAZ, die eerst nog gewoon de politieversie overnam, heeft het een dag later over ‘een zeer mistig explosief
Vreemd is in ieder geval dat er geen enkele gewonde agent op de filmpjes te zien is, en er ook geen gewonde demonstranten waren. Er is ook geen ziekenauto bij gehaald en twee dagen later waren er geen gewonde agenten meer in het ziekenhuis en waren drie demonstranten die gearresteerd waren omdat ze wat met de knallen te maken zouden hebben, alweer vrijgelaten.

De Junge Welt is eigenlijke de enige krant die het voorval goed in kader zet en twijfel uit over de beweringen van de politie.

Je zou bijna vergeten waar het om ging: groeiend protesten tegen de crisismaatregelen van de Duitse regering. Zie hier de politie – en de demonstranten – aan het werk bij de demo.
Foto’s demo Berlijn.

Ook in Italië waren grote crisisdemonstraties (in Rome waren 100.000 demonstranten).