Ga naar de inhoud

Grootste vakbond Frankrijk roept (ook) op tot blokkades

De afdeling transport van de grootste Franse vakbond CGT roept op om vanaf vrijdag te staken en alle logistieke centra te blokkeren. De maatregelen die Macron heeft aangeboden als reactie op de actiegolf van de gele Hesjes (en andere arbeidsconflicten die al langer speelden) zouden volgens de vakbond niet genoeg zijn.

2 min leestijd

(Foto demonstratie in Belfort op 1 december, door Thomas Bresson cc/wikimedia commons en globalinfo is dol op donateurs)

cgttranspDe oproep wordt in kringen van gele hesjes met enige scepsis ontvangen, omdat de vakbond het nogal eens op een akkoordje met de macht gooit, als ze er wat uit kunnen slaan.

Maar de oproep en de eisen klinken in ieder geval niet gek. Minimumloon op 1800 euro per maand, werkweek van 32 uur voor iedereen, verhoging pensioenen en uitkeringen, ‘justice fiscale’ en verlaging van BTW op eerste levensbehoeften. Bron.

Ondertussen ook in België.

Hier ziet u hoe de ingang van Monsanto bij Carcasonne eerder al werd geblokkeerd. De politie heeft de blokkade eerder ontruimd, maar de boer ertegenover heeft zijn land beschikbaar gesteld voor de blokkeerders zodat ze daar kamp kunnen opslaan en, zoals ze zelf voor de camera verklaren “meteen als de politie vertrokken is weer voor de poort kunnen gaan staan”.

Ondertussen ziet de Letteren faculteit in Montpellier er zo uit. Veel middelbare scholen en universiteiten zijn bezet of geblokkeerd, onder meer om te protesteren tegen hervorming van het toelatingsbeleid.

En het eerdergenoemde onderzoek van Le Monde (althans, dat in Le Monde afgelopen dinsdag werd gepubliceerd), waarvan gisteren melding werd gedaan, staat nu grotendeels online hier.

Feministisch weekblad marianne weet intussen trouwens voor wie de gilets jaunes wel zijn. Niet voor le Pen, Macron of Melenchon, maar voor de 1in 1986 gestorven sarcastische komiek Coluche. Die is nog steeds immens populair en beleeft een ware revival bij de hesjes.