Ga naar de inhoud

Grootste staking ooit in India

In India heeft de de grootste staking in de geschiedenis van de mensheid plaatsgevonden op dinsdag 8 januari 2019. Of het nu spontaan ontstaan is, of op de oproep van de vakbonden en politieke organisaties; in het land waren 200 miljoen werknemers in staking ! En naar schatting was de opkomst woensdag bijna hetzelfde!

1 min leestijd

(Vertaling van bericht van Le Monde Libertaire, onderaan staan meer bronnen)

De eisen zijn simpel: hogere lonen, betere arbeidsomstandigheden, het intrekken van de hervorming van het arbeidsrecht die door de extreemrechtse regering Modi werd geïnitieerd, en in plaats daarvan gelijk loon voor mannen en vrouwen, en de invoering van betaalde vrije dagen voor iedereen.

Op minder dan 4 maanden van de algemene verkiezingen in de Indiase federatie, geeft deze staking die alleen vergelijkbaar is met de machtige staking van 2016 (die het record vestigde voor de grootste staking in de geschiedenis van de mensheid, maar later moest zien dat de deelnemende organisaties versnipperd raakten) is een sterk teken van de bereidheid van Indiase arbeiders om hun leven in eigen hand te nemen en om werkgevers en regeringen te dwingen te buigen voor de kracht van de getallen

Deze keer voor de overwinning?

We kunnen ze alleen maar ondersteunen en bovenal, zonder enige twijfel, zouden we ons moeten laten inspireren!

(noot Globalinfo: op 28 februari 2012 waren het ook al 100 miljoen stakers, dat in 2016 werd overtroffen. India breekt de records)

Zie ook stuk van Vijay Prashad op Common Dreams  (aan de vertaling wordt gedacht/gewerkt…)