Ga naar de inhoud

Grootste schoonmakersactie in de Nederlandse geschiedenis op komst

Maandenlang is er gepraat. Niet over luxe, maar over voorstellen die voor de meeste mensen in Nederland tot de normaalste zaak van de wereld behoren. Van doorbetaling bij ziekte tot meer zekerheid voor tijdelijke krachten. Van genoeg tijd om het werk te kunnen doen tot een reiskostenvergoeding. De Respect-voorstellen van de schoonmakers zijn afgewezen. De schoonmaakbazen hebben het ultimatum dat Vakbond van Schoonmakers stelde, om exact 0.00 uur in de nieuwjaarsnacht laten verlopen. Na de historische acties in 2010, met de langste staking sinds 1933, komen schoonmakers opnieuw in actie. Na 1 januari 2012 stappen schoonmakers in het hele land uit de onzichtbaarheid.

2 min leestijd
schoonmakers2

(origineel van website schoongenoeg.nu)

“Doorbetaling bij ziekte, genoeg tijd om het werk te doen en wat meer respect, is dat nou echt te veel gevraagd?”

Doodnormale dingen
“Wij vragen geen bonussen of gouden bergen, maar doodnormale dingen. Zoals genoeg tijd om ons werk te kunnen doen en ziekenhuizen, treinen en scholen schoon te maken. Of doorbetaling als we ziek zijn. En een respectvolle behandeling. Voor de meeste mensen in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Wij gaan dat nu ook afdwingen.” zegt Khadija Tahiri, schoonmaker in een ziekenhuis en de gekozen president van de Vakbond van Schoonmakers.
Ze vervolgt: “Wij zullen niet alleen de schoonmaakbazen maar vooral de grote dure opdrachtgevers aanspreken. Zoals Philips, de Belastingdienst en de banken. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang en verwachten wonderen voor onmogelijke lage prijzen. Ze hebben een schijnwereld gecreëerd waarin dezelfde kamer ieder jaar nog goedkoper schoongemaakt moet worden. Die schijnwereld gaat ten koste van ons werk en onze gezondheid. De Zeepbel moet doorgeprikt worden.”

Ultimatum
Het ultimatum van de schoonmakers liep nieuwjaarsnacht om exact 0.00 uur af. De komende dagen zullen schoonmakers op honderden plaatsen in het land in actie komen.

OPROEP.
Tijd voor praten is voorbij: ACTIE
Vanaf vandaag beginnen schoonmakers in het hele land met acties. Op donderdag 5 januari 2012 volgt een grote actie in Amsterdam. De eerste gezamenlijke actie van 2012 belooft de grootste schoonmakersactie in de Nederlandse geschiedenis te worden.

—————–

Zie ook aankondiging actie: Duizenden schoonmakers lopen Mars