Ga naar de inhoud

Grootse staking in Italië

Afgelopen vrijdag lag Italië grotendeels plat door een staking (tegen
de hervormingsplannen van de regering Berlusconi) en scholierenacties.
Interessant was dat de staking niet door de grote vakbonden was
uitgeroepen, maar door de sindacati di base, de ‘grassroots’ bonden
(oa. cub en cobas).

2 min leestijd
Placeholder image

Tegelijkertijd is er een ‘permanente mobilisatie’ gaande van scholieren en studenten wegens de hervormingsplannen van de (aartskatholieke) minister van Onderwijs Gelmini. Zij bezuinigt hard op publiek onderwijs en onderzoeksgelden en ontslaat een groot deel van de deeltijdonderwijzers.

De vakbonden protesteren vooral tegen de hervormingsplannen van Brunetta, die de publieke sector te lijf gaat en daar massa-ontslagen in petto heeft.

De staking op vrijdag ging gepaard met grote demonstraties (in Rome waren er drie verschillende, met in totaal 300.000 deelnemers). In Milaan gingen 50.000 mensen de straat op, vooral studenten en scholieren en werd het ministerie van onderwijs aangevallen, evenals het gebouw van de ondernemersbond.

ImageEen demonstratie van 2000 callcenter-werkers eindigde voor de aandelenbeurs waar een nieuwe versie van de stellingen van Luther opgehangen werd, met 95 stellingen over de economie/crisis.

De meest gebruikte leus van de studenten/scholieren is: "noi la crisi non la paghiamo!"
 ("wij gaan jullie crisis niet betalen!").

Persbureau ANSA
beschreef:  Vaporetti’ water buses in Venice were also down to a reduced service, with around 48% of operators adhering to the strike. Children left alone in classrooms made desperate calls to their parents to come and pick them up as teachers deserted schools to join marches, and in Rome police in riot gear guarded the entrance to the education ministry to prevent access by protesting university and high-school students. (…)
filmpje (mainstream)

Italiaans over Milaan.

Mainstream pers (Italiaans)

Meer activistische inf o (Italiaans).