Ga naar de inhoud

Groningers verstoren 5 boorlocaties in protest tegen gaswinning

Loppersum, 27 augustus 2019 In Noord-Oost Groningen wordt deze week volop actie gevoerd tegen de gaswinning tijdens de Week van het Gronings Verzet, georganiseerd door Code Rood Groningen. Vanavond wordt op minstens 5 boorlocaties de werkzaamheden verstoord door Groningers die op verschillende manieren hun ongenoegen met de gaswinning en de gasbevingen kenbaar maken.

2 min leestijd

(Bron: persbericht Code Rood)

Onder het motto ‘Stank voor dank’ is in Holwierde een aantal liters gierst voor de ingang van de boorlocatie gedumpt. Op andere locaties worden spandoeken opgehangen en beveiligers beziggehouden. Vanaf 20.00 uur is er een strandfeestje bij een boorlocatie in Leermens, waar voor de gelegenheid een zandstrand voor de ingang is aangelegd.

‘De gasbevingen in dit gebied gaan onophoudelijk door en zorgen niet alleen voor schade aan huizen en gebouwen, maar ook voor heel erg veel stress en angst onder bewoners. Dat moet stoppen. De NAM, Shell en Exxon nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor de gevolgen van de gaswinning en de Staat steunt hen daarbij. Deze week zijn we begonnen met vriendelijke acties tijdens de Bauke Mollema tour, maar we gaan nu een stap verder met kattenkwaad en burgerlijk ongehoorzaam protest, om te laten zien dat het ons menens is.’ Zegt Elyne, woordvoerder van Code Rood Groningen.

Het zandstrand is symbolisch voor het steeds verder zakken van het land door de gaswinning, in combinatie met het stijgen van de zeespiegel door klimaatverandering, waar fossiele brandstoffen verantwoordelijk voor zijn.‘Er wordt hier al jaren actiegevoerd, maar we komen nauwelijks verder. De dreiging van een zware beving van 5.0 of hoger is hier altijd aanwezig. Als de overheid ons niet beschermt, dan moeten we zelf in actie komen.’

De rest van de week staan er nog meer protesten en blokkades gepland.

Voor live updates volg:

Facebook

https://www.facebook.com/coderoodgroningen/

https://www.facebook.com/klimaatactie/

Twitter

@CodeRoodGrunn

@klimaatactie