Ga naar de inhoud

‘Groene’ energie hausse leidt tot de vernietiging van volksstammen

Om bekendheid te geven aan de Dag van de Inheemse Volken van de Verenigde Naties heeft Survival International een nieuw rapport gepubliceerd. Hierin wordt gewezen op de desastreuze gevolgen voor volksstammen door de bouwhausse van stuwdammen ten behoeve van waterkrachtcentrales.

2 min leestijd
Placeholder image

Aan de hand van voorbeelden uit Azië, Afrika en Amerika worden in Survivals rapport ‘Serious Damage’ de onmetelijke kosten blootgelegd die het gevolg zijn van de opwekking van ‘groene stroom’ door hydro-elektrische stuwd

Momenteel neemt wereldwijd het aantal stuwdammen in aanbouw in hoog tempo toe. Alleen De Wereld Bank al investeert $11miljard in 211 waterkrachtcentrales overal op de wereld.

Vooral voor volksstammen zullen de gevolgen ingrijpend zijn. De Enawene Nawe, een stam in het Amazonegebied, heeft van de Braziliaanse autoriteiten vernomen dat deze van plan zijn om 29 stuwdammen in haar rivieren aan te leggen. In het hele Amazonegebied zullen vijf geïsoleerd levende volksstammen ondervinden dat hun grondgebied onder water komt te liggen.

Voor de Penan in Sarawak dreigt uitzetting om plaats te maken voor een stuwdam, en stammen in Ethiopië zouden tegen hun wil afhankelijk worden van voedselhulp als de bouw van een stuwdam in de beroemde Omo rivier niet wordt gestaakt. Een man van de Kwegu stam in de Omo Vallei verklaarde: “Ons land is slecht geworden. Ze hebben het water afgesloten en we hebben honger. Open de dam en laat het water weer stromen.”

Honderden Braziliaanse stamleden zullen deze week bijeenkomen om zich uit te beraden over de omstreden Belo Monte dam. Die vormt een bedreiging voor het land en de voedselvoorziening van verschillende stammen.

Campagnevoerders van Survival zijn beschikbaar voor het houden van interviews.

Download het rapport

bron.