Ga naar de inhoud

Groeiend verzet tegen mensenjacht in VS

Bureau ICE (Vreemdelingenpolitie oa) in Portland dicht door omsingeling door demonstranten. En andere voorbeelden van directe actie tegen het opjaag- en uitzetbeleid van de Amerikaanse regering. Een overzicht van acties verscheen gisteren op de website labournet.

5 min leestijd

(Vertaling globalinfo.nl, dat graag donateurs heeft)

Protesten tegen menselijke jacht in de VS breiden zich uit: deportatieautoriteiten ICE zijn bezet

De Amerikaanse Immigratie- en Douanehandhaving (Immigration and Customs Enforcement ICE) is een politie- en douaneautoriteit van het door Georg Bush opgerichte ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security“) wiens speciale agenten onderzoeksbevoegdheden die de meest verstrekkende in de Verenigde Staten zijn. Bij de mensencacht van Trump  op  migranten spelen ze daarom een centrale rol – en ze staan al langere tijd vanwege hun handelswijze onder kritiek. Een kritiek die zich nu uit in acties.

Terwijl Trump en Co proberen de kooien van kinderen vanwege publieke kritiek te vervangen door grootschalige gevangenissen die op zowel luchthavens als in woestijngebieden worden gebouwd , is er een recente beweging geweest om ICE-kantoren te bezetten, die in steeds populairder worden en steeds meer mensen op de been weten te brengen. Op het #OccupyICE Twitter-kanaal worden bezettingen en blokkades gemeld sinds 20 juni 2018 in New York, Seattle, Kansas City, Tacoma, Pittsburgh en Portland worden  en nieuwe mensen voegen zich voortdurend bij de acties. Zie een daarvoor de recente bijdrages aan de bezettingen hieronder – en een over de nieuwe activititeiten van Trumpische mensenjacht. Evenals een verwijzing naar de hypocriete verontwaardiging over de mensenjacht van Trump in de EU

*) „Dispatch From The Destruction Of #Ice, Part 1“ op 24. Juni 2018 bij Enough is Enough  
is een gedetailleerd persoonlijk verslag (deel 1) van een bezetting in Portland die in de vroege ochtend met slechts 9 deelnemers begon, en in de loop van een dag uitgroeide tot een actie door honderden deelnemers die een eigen tentendorp rond het ICE-kantoor organiseerden. De omsingeling duurt nog steeds voort en heeft het kantoor effectief gesloten: personeel kon alleen naar buiten en niet meer naar binnen.

(toevoging globalinfo) Zie hier een filmpje van zo’n bezettingsactie, waarop je ziet dat hele gezinnen die zelf kinderen hebben aan de bezetting deelnemen.
ontroerend!

*) „Trump sends 1,000 immigrants to Mojave Desert prison, staff say it’s unsafe & predict ‘detainee deaths’“ door Xeni Jardin op 23. Juni 2018 op boingboing.net is een bijdrage aan de kritiek op een van de huidige projecten van de Amerikaanse regering om een grote gevangenis te bouwen in de Mojave-woestijn van Californië, waar – in eerste instantie – 1.000 mensen moeten worden vastgehouden en geconcentreerd. Hoewel zelfs de lokale staf dit levensgevaarlijk vindt …

*) „Der Zivilisationsbruch der Anderen“ door Malene Gürgen am 23. Juni 2018 in het Duitse dagblad taz is een commentaar op de reactie op de mensenjacht van Trump in Europa, waarin onder meer benadrukt wordt: “Niettemin: wie de breuk met beschaving alleen elders vindt, heeft ongelijk. Het is niet nodig om naar de Europese buitengrenzen te wijzen, waar nog veel meer mensen sterven dan op de grens tussen de VS en Mexico. Meer dan 3.000 Mediterrane doden vielen er vorig jaar. En veel van degenen wier lichamen op de bodem van de zee liggen, zijn kinderen. Om te begrijpen dat we veel dichter bij Trump’s breuk met de beschaving staan dan we zouden willen geloven, volstaat een blik op het Duitse asielbeleid. Want wat is de basis voor gezinsscheiding in de VS? Tot dusverre zijn vluchtelingen zonder verblijfsvergunning aangehouden en geregistreerd, maar mochten ze gedurende de asielprocedure in het land blijven. Dit is anders: wie wordt gepakt zit gevangen, de kinderen zijn gescheiden van de ouders. (…) Niet alleen Horst Seehofer, maar ook Angela Merkel wil dat vluchtelingen in Duitsland steeds vaker in zogenaamde ankercentra worden gehuisvest. Mensen leven daar achter prikkeldraad totdat de politie midden in de nacht voor de deur staat en hen meeneemt. De kinderen die daar ingesloten zijn, mogen niet naar normale scholen gaan, hebben geen privacy en medische en psychologische zorg wordt tot een minimum beperkt. Nee, dat is niet hetzelfde als kinderen van hun ouders scheiden en ze in kooien leggen. Maar het is daar ook niet zo verschrikkelijk ver van verwijderd. En dat gezinnen tijdens de deportatie uit elkaar worden getrokken, dat gebeurt al lang in Duitsland”.

(En in Nederland, moeten we daar aan toevoegen. Een vergelijkbaar commentaar verscheen eerder trouwens ook op globalinfo)

*) Eerder verscheen op 22 juni op labournet Germany (in het Duits) over de Trupsche variant op de oorlog tegen migranten: „Kinder nicht mehr in US-Lagern: Sondern im Gefängnis – durch tägliche Razzien ohnehin überfüllt“

*) En nagekomen: Trump heeft bedacht om gevengenkampen in te gaan richten op militaire terreinen. Maar het lijkt erop dat sommige militairen daar nu aan weigeren mee te werken.
Een hoopvolle eerste conclusie op palmerreport:
“(…) we’re now facing the very real possibility that at least some members of the U.S. military are about to refuse to follow Donald Trump’s immoral and illegal orders. If he starts locking U.S. soldiers in cages for refusing to participate in his atrocities, it could cost him whatever support he has left with the American public.”