Ga naar de inhoud

Griekse gevangene Kostas Sakkas knokt voor z’n leven

Sinds 4 juni is Kostas Sakkas, een gevangenzittende activist en anarchist, in hongerstaking. Hij eist dat ze hem vrijlaten, aangezien ze niet in staat blijken een rechtszaak tegen hem te beginnen. Hij zit al meer dan twee jaar vast zonder dat hij ooit een proces heeft gehad. Zijn lichamelijke situatie is natuurlijk zeer penibel geworden. Duizenden hebben gedemonstreerd om zijn leven te redden.

2 min leestijd

Kostas Sakkas (29) werd in december 2010 gevangengenomen bij een inval in een pand waarvan vermoed werd dat het gebruikt werd door de ondergrondse groep Conspiracy of Fire Nuclei.(CFN) Er werden wapens aangetroffen. Sakkas wordt onder meer beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Maar dat ontkent hij, en ook CFN heeft laten weten dat hij niets met hen van doen heeft. Het enige verband is volgens Sakkas dat hij zichzelf ook qua politieke overtuiging een anarchist beschouwt.

Sinds hij 2,5 jaar geleden opgepakt werd, is het nooit tot een formeel proces gekomen, hetgeen wettelijk in Griekenland verboden is (er is een maximum tijd dat je in voorarrest kunt zitten, namelijk 18 maanden). Maar een rechterbank heeft het voorarrest met een half jaar verlengd, en daarna is er een truuk uit de kast gehaald in de vorm van een nieuwe beschuldiging om hem nog langer vast te houden. Toen dat gebeurde, besloot Sakkas (voor de tweede keer) in hongerstaking te gaan. Hij kondigde van tevoren aan dat hij dat zou doen, als het proces niet voor 4 juni zou beginnen. (In zijn eigen woorden: “I decided to go on hunger strike [on the 4th of June]; the date when, according to the current laws, the maximum time limit of my pre-trial custody is expired. I would like to clarify that, for me, the choice to go on hunger strike is not a gesture of despair, but a choice to continue the fight, a fight that my comrades and I have made since the first moment of our captivity; a resistance to the unprecedented and vindictive treatment of the judicial mechanisms, which decided, in our case, to take a break from their cash collection duties to defend society from its supposed enemies and the laws from the outlaws.” )

Zie een reportage over deze zaak op de hippe website Vice: http://www.vice.com/en_uk/read/justice-for-all-except-anarchists-in-greece
En (van langer geleden) op occupied London
http://blog.occupiedlondon.org/2013/06/15/anarchist-kostas-sakkas-on-hun…
Stuk op 4 juli op website The Guardian: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jul/04/greece-kostas-sakkas…